Tirsdag ble det votert i Stortinget over et forslag fra Rødt om å «gjenreise tillit til demokratiet» etter alle habilitetsskandalene i 2023. Det er presidentskapet som har behandlet forslaget, og et stort flertall har gått inn for å oppdatere og stramme inn regelverket for aksjehandel. De nye reglene skal etter planen tre i kraft fra 1. mars i år og vil gjelde for folkevalgte politikere i Stortinget.
– Etter alle sakene om habilitet og aksjehandel er det viktig at Stortinget tar ansvaret for å rydde opp, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen i en e-post til Dagsavisen.
Vil gjenreise tilliten
Det er Martinussen og hennes Rødt-kollega Seher Aydar som står bak dette forslaget i Stortinget, som har tittelen: «Representantforslag om å styrke habilitetsreglene og gjenreise tillit til demokratiet».
– Framover skal alle aksjehandler registreres, med antall aksjer og verdi på transaksjonstidspunktet, det skal legges om til en mer løpende registrering og publisering, historikken blir offentlig tilgjengelig, og på sikt søkbar, sier Martinussen, som er spesielt glad for at de nye reglene vil kunne legge føringer også for regjeringsmedlemmer.
– Før jul fikk Rødt gjennomslag for at kravene for regjeringa til enhver tid skal være minst like strenge som for stortingsrepresentanter. Dette betyr at de folkevalgte beholder kontrollen, og at disse innstramningene også vil gjelde for regjeringa, skriver Rødt-lederen.
[ Dette må du vite om sykehuskampen i Nord-Norge ]
– Åpenhet
Da presidentskapet kom med sin innstilling før jul, uttalte en fornøyd stortingspresident Masud Gharahkhani ifølge NTB at «dette blir det mest åpne registeret i Norden», med tanke på det nye, oppdaterte aksjeregisteret.
– Det er bra at presidentskapet tar til orde for åpenhet om kontrollen med Stortingets register, kommenterer Martinussen, som samtidig mener det trengs ordninger for å sanksjonere brudd på reglementet, som er proporsjonale og minst mulig byråkratiske.
[ – Aldri vært mer umusikalsk å kaste mat ]
Ektefeller og samboere
Rødts tilleggsforslag fikk bare MDGs støtte. Det lød slik: «Stortinget ber presidentskapet legge fram forslag for Stortinget som sikrer at det registreres selskapsinteresser (aksjer, andeler m.m.) og andre interesser som har berettiget interesse for allmennheten for medlemmer av husholdningen, herunder ektefelle/samboer». Som kjent dreide både Anniken Huitfeldt (Ap) og Erna Solbergs (H) skandaler seg om deres ektefellers aksjehandler.
– Presidentskapet tar også til orde for åpenhet om særskilte eierinteresser og verv for nærstående. Rødt mener at Stortinget allerede nå bør vedta at det skal være åpenhet rundt aksjeeierskap og aksjehandler særlig for ektefeller og samboere, sier Martinussen, og legger til:
– Når det kommer til regjeringsmedlemmer og medlemmer av deres husstand, må det være strengere regler. Derfor går Rødt inn for å forby kjøp og salg av aksjer etter tiltredelse. Dette kommer til behandling i Stortinget senere.
[ Nye gallanavn og et rørende comeback ]
– Oppsiktsvekkende
Alle partier bortsett fra Frp stemte for hele presidentskapets innstilling. Frp var ikke med på hele forslaget, noe som provoserer Martinussen:
– Det er oppsiktsvekkende at Frp går mot å stramme inn reglementet og øke åpenheten, og snakker som det ikke er behov for noen føringer for stortingsrepresentanter og ektefeller/samboere. Etter å ha vært høye og mørke de siste månedene, sier Frp nå at det ikke er behov for særlig registrering og åpenhet for toppolitikere. Det er nesten som partiet befinner seg i en alternativ virkelighet, hvor den tillitskrisa som har slått inn over demokratiet det siste året, ikke har funnet sted, mener hun.
– Her forsøker Rødt å skape en konflikt som ikke finnes, sier Frps Morten Wold, som er 3. visepresident i Stortingets presidentskap.
– Frp ønsker også innstramning og åpenhet, men vi ønsker at det gjøres gjennom et offentlig aksjonærregister i sanntid, kommenterer Wold i en e-post til Dagsavisen.
– Det vedtok Stortinget innført for ti år siden, men ingen regjering har prioritert arbeidet for å få dette på plass. Med et slikt register vil alle aksjehandler være registrert og åpne, likeså vil nærstående også omfattes av et slikt register. Vi mener det er en bedre løsning enn at Stortinget på ny skal holde seg med særregler, noe som gir seg utslag i økt byråkrati og dobbeltarbeid, sier Wold, og fortsetter:
– Det er bred enighet i Stortinget om nødvendigheten av å gjenreise tillit og det er også gjort flere endringer som påvirker stortingsrepresentantenes ordninger i så måte.