Nyheter

Vulkanutbrudd på Island: – Faren er ikke over, sier Haflidi Haflidason

Islandsk landsby unngår trolig lava fra vulkanutbruddet, men geolog og professor Haflidason ser mye kan endre seg med vindretning og mengde lava som pumpes ut.

Et vulkanutbrudd på Reykjanes-halvøya på Island sendte røykskyene opp på nattehimmelen mandag kveld og truet fiskelandsbyen Grindavik, som ligger i nærheten av en av landets mest berømte turistattraksjoner, Den blå lagune og kraftverket Svartsengi. Men fiskelandsbyen, som ble evakuert før vulkanutbruddet, ser foreløpig ut til å unngå å bli rammet av lava, melder landets meteorologiske institutt.

Haflidi Haflidason, professor emeritus ved Universitetet i Bergen.

– Det som er litt spesielt, er at jordskjelvaktiviteten har vært voldsomt stor i starten, og nesten ti ganger større enn selve utbruddet. Men utbruddet skjedde egentlig på det mest gunstige stedet man kunne tenke seg i dette området, sier Haflidi Haflidason, geolog og professor emeritus ved Institutt for geovitenskap hos Universitetet i Bergen (UiB), til Dagsavisen.

– Sprekken ligger knapt tre kilometer nord for vannskillet, og øst for Grindavik – et sted der lava flyter enten én vei eller den andre, og på grunn av vindretningen strømmer lavaen nå ikke mot Grindavik, sier Haflidason.

Forventet område

Haflidi Haflidason har fulgt aktiviteten på Island lenge, helt siden landet ble rammet av flere mindre skjelv i november. Utbruddet som startet ved 22.20-tiden lokal tid mandag kveld, er den hittil største aktiviteten, og det skjedde akkurat på det området Haflidi Haflidason hadde forventet, ut fra den utviklingen han har sett i løpet av siste en og en halv måned.

Utbruddet skjedde i nærheten av en blå lagune og Svartsengi kraftverk.

– Vi har sett at magmaen har samlet seg under den Blå lagunen og Svartsengi kraftverk. Lagunen ble faktisk åpnet i forgårs igjen, og så måtte de nok stenge den på nytt. De var forberedt at det kunne skje, men alle trodde kanskje at dette ville dø ut, så det kom litt uventet sier, Haflidason.

Mye avhenger av hvor lang tid det vil pumpes ut lava, og hvilken retning den flyter.

—  Haflidi Haflidason, professor

– Er faren over nå?

– Nei. Faren er ikke over. Mye avhenger av hvor lang tid det vil pumpes ut lava, og hvilken retning den flyter. Lava flyter ganske raskt på grunn av høy temperatur, og det er muligheter for at den vil kunne strømme ned til hovedveien til Reykjavik-området, for eksempel. Dersom jordsprekken utvider seg med ett par hundre meter sørover vil lava begynne å strømme ned langs nordsiden av høydedraget og mot Grindavik, sier Haflidi Haflidason.

Uansett hva som til slutt vil skje, har den islandske kringkasteren RUV rapportert om at jordskjelvaktiviteten kan bære bud om en ny virkelighet på Reykjaneshalvøya. Det er tredje år på rad at vulkaner på halvøya har hatt utbrudd. Vulkanen Litli-Hrútur sør for Islands hovedstad Reykjavik hadde utbrudd i sommer.

Kun svovel

Rundt 4.000 mennesker ble evakuert fra fiskebyen Grindavik allerede i november.

– Er det ingen mennesker i Grindavik nå?

– Nei. De siste to ukene har de fått lov til å komme på dagtid og jobbe, men de får ikke lov å overnatte, så det var veldig få mennesker i går kveld, når dette startet. Mange har spurt om det er mulig å få flytte tilbake før jul, men det er neppe mulig, sier Haflidi Haflidason.

Utbruddet skjer i et område som ligger rundt 35 kilometer fra flyplassen.

– Foreløpig er det ingen askeskyer, som kan forårsake stor skade på trafikken. Men det største ubehaget akkurat nå er alle gassene som strømmer opp sammen med denne typen lava. Slik produksjon av svovel, er selvfølgelig veldig irriterende for luftveiene, men hittil har man vært heldige med vindretningen slik at de ikke har nådd bebyggelsen i særlig grad, sier Haflidason.

Regionen rundt hovedstaden Reykjavik har opplevd en økning i jordskjelvaktiviteten siden slutten av oktober.

Røyk og lava farget himmelen oransje etter mandagens vulkanutbrudd på Island.

Svovelsky til Norge

Klokken 5 natt til onsdag ventes en svovelsky fra vulkanutbruddet på Island å nå Vestlandet. Det er ikke snakk om farlige konsentrasjoner av stoffet.

– Klokken 5 i natt forventer vi at svovelskyen når Vestlandet. Det er snakk om veldig lave konsentrasjoner av svoveldioksid, sier Heiko Klein, koordinator for beredskapsmodeller ved Meteorologisk institutt til VG.

Han sier folk på Vestlandet muligens vil kunne lukte svovelet.

– Kanskje det blir mulig å lukte det. Vi skal holde øye med bakkemålinger av svovel på Vestlandet, sier Klein, og føyer til at det ikke er snakk om farlige konsentrasjoner av svovel.

Lava og flammer

Kringkasteren RUV skriver at utbruddet startet i vulkanen Hagafell nordøst for Grindavik mandag kveld. Både RUV og Morgunbladid har publisert bilder hentet fra direkteoverføringer av området der man kan se lava og flammer. Grindavik ligger i nærheten av Keflavik-flyplassen, men forskere har sagt at et nytt utbrudd trolig vil produsere lava, men ikke noen askesky.

Ifølge RUV var det flere jordskjelv i området før utbruddet, det største med styrke på 4,2. Islandske myndigheter var mandag kveld på vei til området med helikopter for å anslå lokasjonen og størrelsen på utbruddet.

Et helikopter fra den islandske kystvakten flyr over etter mandagens vulkanutbrudd.

Kan nå landsby

Fiskelandsbyen Grindavik, som ble evakuert før vulkanutbruddet, ser foreløpig ut til å unngå å bli rammet av lava, melder NTB og Islands meteorologiske institutt.

– I ytterste konsekvens må man flytte hele Grindavik til et tryggere sted. Det er allerede diskutert på Island. Det vil i så fall få store konsekvenser for beboerne der, og store økonomiske konsekvenser generelt, sa Haflidason til Dagsavisen før utbruddet.

Utbruddet startet ved 22.20-tiden lokal tid mandag kveld. Da sa leder Kristin Jonsdottir for Islands meteorologiske institutt at det var fare for at lavaen kunne nå Grindavik. Men tidlig tirsdag morgen sa geofysiker Björn Oddson etter et møte med sivilforsvaret i Reykjavik at han nå har potensielt gode nyheter å komme med. Det melder kringkasteren RUV.

Sprekken i jordoverflaten er rundt 3,5 kilometer lang, og den har vokst hurtig, heter det videre.

Rundt 100 til 200 kubikkmeter lava kom opp per sekund, flere ganger mer enn i tidligere utbrudd i området, ifølge meteorologene.

I morgentimene tirsdag hadde omfanget av utbruddet blitt redusert, men det ble fortsatt beskrevet som betydelig.

– Det er fortsatt ganske mye utbrudd, og lavaen er svært aktiv. Man kan anslå at det har kommet 3–4 kvadratkilometer med lava. Til sammenligning er det kanskje dobbelt så mye som det som kom fra hele det forrige utbruddet i Litla Hrút, og det skjedde på sju timer, sa geofysiker Magnús Tumi Guðmundsson til RUV tirsdag morgen.

Har du lest denne? Islandsk geolog: – Hele Grindavik kan bli flyttet

Mer fra Dagsavisen