Nyheter

Zelenskyj: – Dette skremmer Russland mer enn noe annet

Ukrainas president innrømmer at motoffensiven ikke har gått som ønsket, men mener Vladimir Putin fortsatt frykter ukrainsk suksess.

I et eksklusivt intervju med nyhetsbyrået AP, snakker Volodymyr Zelenskyj blant annet om den mye omtalte motoffensiven mot russiske styrker. Dansk TV 2 har også omtalt saken.

– Vi ønsket raskere resultater, så ut fra det perspektivet har vi ikke oppnådd det vi ønsket. Det er et faktum, sier president Zelenskyj til nyhetsbyrået.

Ukraina og Gaza

Han understreker at Ukraina er fast bestemt på å kjempe til det siste for å beseire fienden. Men Zelenskyj mener man allerede nå kan se konsekvensene av at det internasjonale samfunnet har flyttet fokus på grunn av krigen i Gaza.

– Kun en blind mann kan ikke se det. Vi er nødt til å kjempe for fortsatt oppmerksomhet rundt krigen i Ukraina. Vi må ikke tillate at folk glemmer krigen her, formaner Zelenskyj.

– Et militært selvforsynt Ukraina er det Russland frykter mest av alt, tilføyer Zelenskyj til AP.

Bildet viser Russlands president Vladimir Putin. Foto: Valery Sharifulin / Sputnik / Kreml / AP / NTB

Zelenskyjs rolle

Nylig framhevet både Nupi-forsker Helge Blakkisrud og forfatter John Færseth det de mener er Volodymyr Zelenskyjs enorme betydning i krigen overfor Dagsavisen.

– Zelenskyj har spilt en helt uvurderlig rolle i å mobilisere ukrainsk motstand mot invasjonen, sa Blakkisrud.

Helge Blakkisrud, seniorforsker hos Nupi.

– Jeg tror ikke rollen til Zelenskyj kan overvurderes, særlig ikke den første tiden etter invasjonen. Han var ikke spesielt populær i Ukraina i februar 2022, før krigen startet. Mange hadde for eksempel håpet at han skulle ha klart å ordne opp i mye mer enn han klarte. Men slik jeg ser det sto han fram som en helt annen person i det øyeblikket Russland invaderte, sa Færseth til Dagsavisen.

Les mer om krigen i Ukraina her

Nyeste fra Dagsavisen.no: