Nyheter

Tiktok til Løten: – Kan ikke bygges om til en kinesisk overvåkingssentral

Denne uka overtar kinesiske Tiktok 90 megawatt med datasentre på Løten. Det er kontroversielt, men sikkerhetsekspert Per Thorsheim frykter ikke anlegget.

Green Mountain overleverer denne uken deler av et nytt datasenteranlegg i Hamar og Løten kommuner til samarbeidspartneren TikTok.

Anlegget består av totalt fem datasenterbygg, hvert med en kapasitet på 30 MW. Det israelskeide datasenterselskapet Green Mountain skal eie bygget, mens TikTok skal være leietaker, ifølge Dagens Næringsliv. Det delvis kinesisk-eide selskapet TikTok har kjøpt seg inn i tre av byggene.

– Det er et vanlig samarbeid hvor vi sørger for bygg og drift av selve anlegget. TikTok stiller med serverne og drifter dem selv, har toppsjef Svein Atle Hagaseth i Green Mountain tidligere uttalt til DN.

Torsdag markeres overleveringen av det første bygget. Da får TikTok tilgang og kan starte arbeidet med å sette opp sitt utstyr.

Paradokser i kø

– Jeg har ingen sikkerhetsmessige problemer med at TikTok får seg stort datasenter i Norge. Det er ikke problemet, sier den uavhengige sikkerhetseksperter Per Thorsheim til Dagsavisen.

Han har helt andre bekymringer rundt TikTok, at tjenesten skaper skadelig avhengighet blant store og små.

– Men bekymringen går ikke så mye på etterretningstrusselen, det synes jeg har vært en fullstendig unødvendig storm i vannglass, sier han.

portrett

I mars i år vurderte Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) at det er høy risiko ved bruk av TikTok. De mente appen ikke bør brukes på offentlige ansattes jobbtelefoner. En rekke offentlige instanser, blant annet på Stortinget, i høyere utdanning, Nav, og mange kommuner innførte forbud.

Blant partiene som var mest ivrige TikTok-motstandere, og foreslo forbud i regjeringen og departementene, var Fremskrittspartiet.

– Men hvem var det som vant oppmerksomhetskrigen på TikTok i valget seks måneder etterpå? Det var Frp, sier Thorsheim.

– Er det et paradoks at man forbyr TikTok for offentlig ansatte, men tillater dem i et datasenter på Løten?

– Ja, på sett og vis. Men skal man være paranoid nok, kan man jo si at når det plasseres datasentre på norsk jord gir det jo etterretningstjenesten muligheten til å overvåke trafikken. Jeg får vel kjeft av E-tjenesten for bare å si noe sånt.

– Plasseringsmessig har jeg ingen problemer med det. Det datasenteret kan ikke bygges om til å bli en kinesisk overvåkingssentral på Østlandet, for å si det sånn, sier Thorsheim.

Thorsheim mener det uansett er ønskelig å ha datasenterbransjen i Norge.

– Hadde jeg fått velge hadde jeg heller tatt Google eller Microsoft enn TikTok, men det er business det og, sier han.

Videoappen Tiktok førte i minst et år oversikt over brukere som så på videoer med LHBT-innhold, sier tidligere ansatte til Wall Street Journal. Foto: Matt Slocum / AP / NTB

Regjeringen gjorde sikkerhetsvurdering

Regjeringen gjorde sikkerhetsvurderinger i forbindelse med etableringen av datasenteret tidligere i sommer og konkluderte med at senteret skulle få starte opp.

– Vi har ikke funnet grunnlag til å gripe inn i selve avtalen, men jeg vil underlegge Green Mountain norsk sikkerhetslov, skrev daværende kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding.

Green Mountain-direktør Svein Atle Hagaseth sa til TV 2 at han ikke var overrasket over avgjørelsen.

– Jeg er glad for at departementet har vurdert at datasenteret ikke vil utgjøre en trussel mot nasjonal sikkerhet. Det er positivt at vi blir vurdert etter sikkerhetsloven. Det har vært en god dialog og prosess med både Nasjonal sikkerhetsmyndighet og departementet underveis, sa Hagaseth.

Plikt til markedsadgang

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet peker på at nettselskapene har plikt til å gi markedsadgang, altså tilknytning til strømnettet, til alle som etterspør dette.

– Dersom en kunde som ønsker tilknytning, eller økt kapasitet, ikke kan tilknyttes eksisterende nett, så må nettselskapet, uten ugrunnet opphold, utrede, søke konsesjon og etablere nødvendige nettanlegg for å kunne tilknytte kunden, sier hun i en e-post til NTB.

Retten til nett gjelder for alle, og nettselskapet kan ikke diskriminere mellom kunder basert på hva strømmen skal brukes til.

Sløsing med strømmen

Flere politikere har reagert på etableringen av datasenteranlegget. Stortingspolitiker for Rødt og 2. nestleder i energi- og miljøkomiteen Sofie Marhaug mener dette er feil prioritering av norsk kraft.

– Jeg mener dette er sløsing med strømmen. Vi må prioritere kraften strengere. Vi trenger strengere kriterier for hvem som får knytte seg til nettet. Hvis vi virkelig går mot kraftunderskudd, er det helt hull i hodet å legge opp til at all verdens data skal lagres i Norge. Dette er kraft vi trenger til klimavennlig industri som skaper varige arbeidsplasser, ikke TikTok-kattevideoer, sier hun til NTB.

Green Mountain har tidligere hevdet at anlegget vil skape et betydelig antall nye arbeidsplasser.

− Å drifte et datasenter av denne størrelsen krever dyktige teknikere, sikkerhetspersonell, renholdere, støttefunksjoner og ledelse, ifølge selskapet.

SVs Lars Haltbrekken er også negativ:

– Dette viser at det trengs et strengere regelverk for hvem som får hente ut nytt, stort kraftforbruk. Regjeringens kriterier som kom tidligere i år, er altfor svake, det viser denne etableringen med all tydelighet, sier stortingsrepresentanten.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne teksten ble TikTok omtalt som et kinesisk selskap. Endret torsdag klokka 13.00 til «det delvis kinesisk-eide selskapet».

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen