Kultur

Metallica til Norge og Tons of Rock

Metallica kommer tilbake til Norge. Verdens største metalband blir toppnavn på jubileumsfestivalen til Tons of Rock i 2024.

Metallica spiller på Tons of Rock neste sommer. Det ble annonsert i en uke da festivalen, som neste år feirer at det er 10 år siden oppstarten, slipper nye såkalte headlinere daglig. Fra før er det klart at amerikanske Tool er et toppnavn torsdag 27. juni, britiske Judas Priest spiller fredagen og retrorockerne Greta Van Fleet er foreløpig toppnavn på avslutningsdagen, lørdag 29. juni.

– Å bringe Metallica til Norge og Tons of Rock er større enn ord kan beskrives. Og reisen hit er lengre enn noen kan forestille seg, samtidig har vel avstanden mellom oss som fans og oss arrangører aldri vært kortere. Det blir garantert noen tårer når tonene fra Ennio Morricones «Ecstasy of Gold« fyrer opp sletta på Tons of Rock, sier Jarle Kvåle, daglig leder i Tons of Rock i en pressemelding.

Metallica inntar Ekebergsletta i Oslo med det som sies å være det mest spektakulære showet hittil i festivalens historie. Det skjer på åpningsdagen, onsdag 26. juni.

Kun en konsert i Norge

Metallica er for tiden ute på sin såkalte «M72 World Tour», som startet i Nederland i april. Det er Metallicas hittil største livekonsept hvor de spiller to kvelder i hver by, med to helt forskjellige sett med låter fra sin rikholdige katalog. Turneen følger i kjølvannet av Los Angeles-bandets siste album «72 Seasons» som de ga ut i vår, og som var det 11. studioalbumet til kvartetten som i første omgang droppet Norge på denne turneen.

Göteborg er allerede besøkt, mens København og Helsingfors venter i 2024. I Oslo ser det ut til at det blir kun en dag, en spesialkonsert i anledning Tons of Rock, og ikke to kvelder som under den pågående turneen hvor de spiller på store fotballstadioner og arenaer.

– Et band av Metallica sitt kaliber til en festival i Norge er sensasjonelt, sier Martin Nielsen - Head Promoter Live Nation.

Metallica

«Master of Puppets»

Metallica har utgitt noen av metalsjangerens mest banebrytende album siden starten i 1981, med debuten «Kill ‘Em All» fra 1983 og «Master of Puppets» fra 1986 som tidlige høydepunkter. I 1991 kom bandets femte album, «Metallica», gjerne bare kalt «The Black Album» med låter som «Enter Sandman» og «Nothing Else Matters», som gjorde dem til allemannseie og det som gjerne omtales som verdens største metalband.

Gruppa består i dag av vokalist James Hetfield, gitarist Kirk Hammett og den danske trommeslageren Lars Ulrich, mens bassist Robert Trujillo overtok bassen fra Jason Newsted i 2003, som i sin tur hadde spilt bass siden bandets opprinnelige bassist Cliff Burton omkom i en tragisk bussulykke i Sverige i 1986. De har vært i Norge 15 ganger tidligere siden de første gang besøkte Skedsmohallen i 1986 som en del av «Master of Puppets»-turneen. De siste norske konsertene ble avviklet på Telenor Arena i 2018 og i Granåsen i Trondheim i 2019.

Tons of Rock

Tons of Rock er Norges største musikkfestival. Den ble etablert i Halden, men fra og med 2019 har den vært å finne på Ekebergsletta i Oslo. I 2023 ble den utvidet til en firedagers festival og samme antall dager gjelder når 10-årsjubileet går av stabelen i slutten av juni 2024. Kapasiteten er på rundt 30.000 publikummere daglig.

Tons of Rock arrangeres neste i tidsrommet 26. juni til 29. juni. Av andre bekreftede artister finner vi Parkway Drive, Satyricon, Oslo Ess, Motorpsycho, Better Lovers, Igorrr, Orange Goblin, Rotting Christ, Thundermother, Thy Art Is Murder, While She Sleeps og Black Debbath.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen