Nyheter

Nobels fredspris går til iransk aktivist

Årets Nobels fredspris går til Narges Mohammadi for hennes kamp for kvinners rettigheter i Iran. – Hun har betalt en høy pris, sier norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam om vinneren.

Mohammadi er fengslet 13 ganger og dømt fem ganger. Til sammen er hun dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag, ifølge Nobelkomiteen.

– Mohammadi er fortsatt i fengsel når jeg snakker nå, sier Berit Reiss-Andersen.

«Den norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2023 skal gå til Narges Mohammadi for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle», heter det i begrunnelsen fra Nobelinstituttet.

Reiss-Andersen viser også til fengslingen av aktivisten Mahsa Amini som døde i moralpolitiets varetekt i fjor. Det utløste voldsomme demonstrasjoner.

– Demonstrantenes slagord, «kvinne – liv – frihet», er dekkende for Narges Mohammadis innsats og dedikasjon, sier hun.

Lederen for nobels fredpris Berit Reiss-Andersen forteller hvem som får fredsprisen for 2023.

– Under mottoet deltok flere hundre tusen iranere i fredelige protester mot myndighetenes brutalitet og kvinneundertrykking. Prestestyret slo hardt ned på protestene. Mer enn 500 demonstranter ble drept, sier Nobelkomiteens leder.

– Slutter aldri

Mohammadi har selv kommet med en uttalelse fra fengselet i Iran, via The New York Times. Hun lover å bli værende i hjemlandet og fortsette sitt arbeid, selv om det måtte innebære å sitte i fengsel resten av livet.

– Jeg vil aldri slutte å strebe for demokrati, frihet og likhet, sier hun i uttalelsen fredag.

– Nobels fredspris vil gjøre meg mer motstandsdyktig, besluttsom, håpefull og entusiastisk, legger hun til.

Mohammadi (51) er visepresident i organisasjonen Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC), som ledes av den tidligere fredsprisvinneren Shirin Ebadi.

Hun har sittet fengslet siden 16. november 2021. Da ble blant annet nominasjonen av henne til Nobels fredspris brukt som argument for at hun jobbet for fiendtlige interesser.

– Viktig anerkjennelse

Mahmood Reza Amiry-Moghaddam er professor på UiO og driver organisasjonen Iran Human Rights. Til Dagsavisen sier han at prisen er en kjempeviktig anerkjennelse av den kampen det iranske folk, og spesielt kvinner, har kjempet de siste 40 årene.

– Narges har vært en kvinnerettsforkjemper og en forkjemper mot dødsstraff. Dette er grunnleggende menneskerettigheter som det iranske folket har manglet. I dag henrettes det i snitt to personer daglig, og kvinner behandles som annenrangsborgere, sier han.

Mahmood Amiry-Moghaddam leder den Oslo-baserte organisasjonen Iran Human Rights.

Amiry-Moghaddam viser også til tenåringen Armita Geravand, som nå ligger i koma etter en angivelig hendelse med moralpolitiet på metroen i Teheran.

– Narges Mohammadi er en verdig vinner, og hun har betalt en høy pris for kampen hun har kjempet. Senest i går oppfordret hun verden til å ikke glemme Armita som ligger i koma nå, sier han.

– Vil øke den politiske kostnaden

Amiry-Moghaddam sier han håper at prisen fører til at verdenssamfunnet gir mer oppmerksomhet til kampen til iranske kvinner, og kvinner som kjemper for sine rettigheter verden over.

Narges Mohammadi under et FN-møte i Geneve i 2008.

– Tror du at prisen vil påvirke det iranske regimet?

– Den oppmerksomheten prisen gir, vil gi ny energi til iranere som har stått mot dette regimet det siste året. Den vil inspirere dem, og den vil øke den politiske kostnaden for undertrykkelsen til regimet. Så dette er en veldig viktig anerkjennelse.

– Det er iranere som skal gjøre slutt på dette regimet, men internasjonal støtte er veldig viktig. Prisen vil forhåpentligvis medføre mer internasjonal støtte, og at verden åpner øynene for at det i 2023 er millioner av mennesker som blir behandlet som annenrangs borgere bare fordi de er kvinner. Dette er ikke kultur eller religion, det er undertrykkelse og diskriminering, sier Amiry-Moghaddam.

Skrev innlegg fra fengsel

Fredsprisvinner Narges Mohammadi har vært aktiv fra fengselet. Hun skrev i september at fengsling av aktivister som henne, bare gjør dem sterkere.

Mohammadi driver blant annet en Instagram-konto, som blir jevnlig oppdatert mens hun sitter fengslet. I New York Times skrev hun i september et langt innlegg om situasjonen i Iran.

Der beskrev hun hvordan fangene i kvinnefengselet så TV-sendingene om dødsfallet til Mahsa Amini, som døde i moralpolitiets varetekt.

– Hennes død utløste et umiddelbart og bredt opprør – ledet av kvinner – som rystet landet, skrev fredsprisvinneren fra bak murene.

– Jo mer de fengsler oss, jo sterkere blir vi, skrev Mohammadi.

Broren: Narges har alltid vært foran

Broren til fredsprisvinner Narges Mohammadi sier til TV 2 at søsteren alltid har vært langt fremme når det gjelder menneskerettigheter.

Broren, som heter Hamidreza Mohammedi, sier det er vanskelig å tro at søsteren har vunnet prisen.

– Det har vært et veldig vanskelig år for alle i Iran. Narges har alltid vært foran i aktivisme og menneskerettigheter, sier han også til kanalen.

– Det er så mange store navn, at Narges har blitt kåret til prisvinneren er en stor seier, ikke bare for Narges, men for hele Iran.

---

Narges Mohammadi

  • Iransk journalist og menneskerettsaktivist. Sitter for tiden fengslet.
  • 51 år (født i Zanjian, Iran 21.04-72).
  • Visepresident for Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC), som ledes av fredsprisvinner Shirin Ebadi.
  • Er blitt fengslet flere ganger. Ble fengslet i 2021 da hun deltok i minnestunden til Ebrahim Ketbadar, som ble drept under en demonstrasjon. Det at hun var nominert til Nobels fredspris, ble da trukket fram som fiendtlig aktivitet. Sa i 2022 at hun var dømt til fengsel i 8 år og 2 måneder, samt 74 piskeslag. Straffen er senere utvidet.
  • Har anklaget fengselsvesenet for seksuelle og fysiske overgrep mot innsatte kvinner.

---

Mohammadis ektemann sier til Reuters at prisen vil gjøre hennes kamp og bevegelsen hennes enda modigere.

– Denne nobelprisen kommer til å gi mot til Narges’ kamp for menneskerettigheter, men enda viktigere, dette er faktisk en pris til kvinnen, livet og frihetsbevegelsen, sier ektemannen Taghi Rahmani.

Han har siden 2012 levd i eksil i Paris sammen med parets to barn, samtidig som kona sitter fengslet i Iran, der hun soner en dom på tolv års fengsel.

Toppet favorittlister

Det var 351 nominerte til årets fredspris – 259 enkeltpersoner og 92 organisasjoner. På forhånd toppet Mohammadi favorittlista til både Prio-direktør Henrik Urdal og Norges Fredsråd.

– Dette er fantastisk, sier Urdal til NTB om fredspristildelingen.

– Jeg håper dette vil bety at det internasjonale samfunnet legger press på Iran både for å frigjøre henne og for å bedre forholdene for kvinner, sier Urdal.

Prio-direktøren håper fredsprisvinneren kan komme til Oslo og motta prisen.

– Jeg tror at hvis det internasjonale samfunnet legger et press på Iran, kan det være håp om at hun får komme til Oslo. Det vil være en tydelig symbolikk hvis stolen hennes blir stående tom, sier Urdal.

Årets fredsprisvinner blir hyllet både av norske politikere og i utlandet. Men hjemlandets myndigheter er mindre fornøyd. Det iranske nyhetsbyrået Fars hevder at Vesten har gitt Nobels fredspris til Narges Mohammadi for hennes «handlinger mot Irans nasjonale sikkerhet».

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen