Nyheter

KrF-topp åpner for regjeringssamarbeid med Ap og Sp

KrFs representant i Oslo bystyre mener Venstres manøver i oslopolitikken kan skyve KrF mot en rødgrønn regjering i 2025. Det frister ikke partiledelsen, fem år etter det opprivende retningsvalget for partiet.

Mandag brøt Oslo Venstre byrådssonderinger med KrF og Frp. Nå er det kun Venstre og Høyre som forhandler videre om et borgerlig mindretallsbyråd i Oslo.

KrFs ene bystyrepolitiker, Øyvind Håbrekke, mener det bryter med en over 60 år lang tradisjon, der KrF og Venstre samarbeider for å trekke norsk politikk inn mot sentrum. I Politisk kvarter på NRK onsdag morgen advarte han mot at Oslo Venstres kalde skulder til KrF kan få rikspolitiske konsekvenser.

– Det sender et signal når Venstre i hovedstaden gjør et sånt valg, som er helt nytt i politisk sammenheng både i Oslo og nasjonalt, at de ikke ønsker å samarbeide med KrF, sa Håbrekke til NRK.

Konsekvensen kan bli at KrF søker mot Ap/Sp-regjeringen i 2025, mente han.

– I 2025 vil KrF ha en mulighet vi aldri før ha hatt, nemlig å gå i regjering med Senterpartiet og Ap, uten at fløypartier er med. Det er første gangen at KrF får den muligheten servert, sa Håbrekke, og presiserte:

– Men jeg tror ikke Guri Melby vil gjøre den samme feilen som Oslo Venstre nå har gjort.

– Hva tror du partileder Olaug Bollestad vil si om utspillet, og hvordan dette vil påvirke debatten i KrF? ble han spurt om av programlederen.

– Det får Bollestad selv svare på, svarte Håbrekke.

Frister ikke

Utspillet må ses i lys av KrFs opprivende retningsvalg i 2018. Daværende partileder Knut Arild Hareide la hodet på blokka, og mente partiet burde samarbeide med Ap og Sp, framfor de tradisjonelle borgerlige partiene Høyre, Frp og Venstre.

Han tapte kampen internt i partiet, og gikk av som partileder. Olaug Bollestad, som ønsket at KrF fortsatt skulle søke sammen med de borgerlige partiene, ble ny partileder.

Men KrF er fortsatt et sentrumsparti, og eventuelle samarbeid må være situasjonsbestemt, mener altså Håbrekke.

Dagsavisen tok kontakt med KrF for å høre partileder Bollestads mening, men hun er bortreist, og i hennes sted svarer 1. nestleder Dag Inge Ulstein:

– Jeg kan forstå Øyvind Håbrekke sin frustrasjon over Oslo Venstre. Vi har en lang samarbeidstradisjon mellom de ikke-sosialistisk partiene i Oslo. Samtidig vil det lokalt alltid være ulike konstellasjoner. Det gjelder både i Oslo og andre byer, skriver han i en SMS til Dagsavisen.

KrF-leder Olaug Bollestad i samtale med nestleder Dag-Inge Ulstein på KrFs landsmøte på Hamar. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB

– Vi ønsker en ny retning og en ny regjering for landet vårt. KrF trivdes godt i regjering med Høyre og Venstre, og fikk mange viktige politiske gjennomslag. Det frister på ingen måte å gå inn i Ap/Sp-regjeringen. Regjeringen står langt fra KrF på en rekke områder, sier han videre.

Brøt forhandlinger

Nå er det bare Høyre og Venstre igjen som forhandler om et mindretallsbyråd i Oslo. De trenger støtte enten fra Frp eller MDG for å kunne danne flertall i bystyret.

Dagsavisen har derimot skrevet tidligere at verken Frp eller MDG ønsker å støtte et mindretallsbyråd de ikke er en del av. Det betyr at Høyre og Venstre er i en kinkig situasjon, der det parlamentariske grunnlaget fortsatt er uavklart, selv om de borgerlige har nok mandater til å felle det rødgrønne byrådet.

Det er særlig i ruspolitikken og i verdipolitikken Venstre har pekt på at KrF står for langt unna til at de kan samarbeide.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: