Nyheter

Russell Brand anmeldt for seksuelt overgrep. Turné er utsatt

Britisk politi sier de har mottatt en anmeldelse mot komikeren og mediepersonligheten Russell Brand for et seksuelt overgrep som skal ha skjedd i London i 2003.

Politiet opplyser mandag at de mottok anmeldelsen søndag kveld, melder BBC og flere andre britiske medier. Anmeldelsen kom ifølge NTB etter at britiske medier i helgen skrev om en rekke overgrepsanklager rettet mot Brand.

Komikerens turné er nå utsatt, bekrefter arrangøren til avisen The Telegraph. Turneen i Storbritannia hadde tre gjenværende datoer i Windsor, Plymouth og Wolverhampton, henholdsvis 19., 22. og 28. september. Men de er alle satt på vent. Arrangørene av turneen sier i en uttalelse: «Vi utsetter disse få gjenværende avhengighetsavhengige veldedighetskonsertene, vi liker ikke å gjøre det - men vi vet at dere vil forstå».

Flere anklager

Anmeldelsen som ble levert søndag, er fra en annen kvinne enn de fire som i helgen kom med anklagene mot Russell. Ingen av de fire har foreløpig anmeldt anklagene til politiet.

Anmeldelsen dreier seg også om en angivelig voldtekt som skal ha skjedd noen år tidligere enn det som ble omtalt i britiske medier i helgen. Fire kvinner har anklaget Brand for voldtekt og andre seksuelle overgrep, samt emosjonelt misbruk i perioden 2006 til 2013, da komikeren var på sitt mest berømte.

Beskyldningene ble fremsatt som en del av en felles gransking utført av avisen Sunday Times og kringkasteren Channel 4.

Åpenhet

Downing Street oppfordret mandag BBC og Channel 4 til å vise åpenhet i etterforskningen av de «svært alvorlige og bekymringsfulle anklagene» som nå rettes mot komiker Russell Brand.

De påståtte overgrepene, både voldtekt og emosjonelt misbruk, skal ha foregått i perioden 2006 til 2013, skriver BBC. Beskyldningene blir fremsatt som en del av en felles gransking utført av avisen Sunday Times og kringkasteren Channel 4.

Ifølge The Telegraph sier statsminister Rishi Sunaks offisielle talsmann at kulturminister Lucy Frazer forventes å snakke med kringkasterne så snart som mulig for å få forsikringer om at påstandene om at Brand har angrepet flere kvinner vil bli grundig undersøkt.

Russell Brand forlater teateret Troubabour Wembley Park nordvest i London etter å ha opptrådt lørdag 16. september 2023. Tre britiske nyhetsbyråer melder at komikeren og samfunnsdebattanten er anklaget for voldtekt, seksuelle overgrep og mishandling på bakgrunn av anklager fra fire kvinner som kjente ham i løpet av en sjuårsperiode da han var på høyden av sin berømmelse. Brand nekter for anklagene.

I perioden overgrepene skal ha skjedd, jobbet Brand i BBC Radio 2 og Channel 4. Han var på høyden av karrieren og spilte også i flere Hollywood-filmer.

Russel Brand offentliggjorde fredag en video der han på det sterkeste avviste «alvorlige kriminelle anklager» som han sa at snart ville bli fremsatt mot ham. Han sa videre at han har mottatt brev fra en TV-kanal og en avis, og at brevene inneholder «aggressive angrep».

Avviser alt

Russell Brand, som tidligere har vært åpen om at han har vært sexavhengig, avviser anklagene og sier at hans forhold alltid har vært basert på samtykke. Brand har hele tiden nektet på det sterkeste for anklagene mot ham.

– Det er riktig at dette blir undersøkt, og jeg tror begge TV-selskapene har sagt at de vil undersøke saken. Jeg har ikke tenkt å foregripe det, det er opp til dem å redegjøre for hva de kommer fram til og gjøre det på en åpen måte, sier en talsmann for Downing Street. Han avviste muligheten til å oppfordre kringkastere og strømmeplattformer som YouTube og Netflix til å fjerne Russell Brands ytringer.

Nyeste fra Dagsavisen.no: