Nyheter

– Sindre har handlet langt mer enn han har fortalt meg og jeg har vært inhabil

Erna Solbergs (H) ektemann Sindre Finnes gjorde over 3640 aksjehandler mens Solberg var statsminister.

Høyre-leder Erna Solberg sier at omfanget av ektemannens aksjehandel medfører at hun har vært inhabil i flere saker hun behandlet da hun var statsminister.

Sindre Finnes opplyste ikke om aksjehandlene sine til Erna Solberg da hun var statsminister og heller ikke i ettertid, opplyser Solberg.

Høyre gikk fredag ut med listen over aksjehandlene. Partiet tar forbehold om at det kan ha skjedd feil i sammenstillingen av data, men oversikten viser omfattende trading-virksomhet.

I snitt gjorde Finnes 1,25 aksjehandler om dagen i de 2919 dagene Solberg var statsminister.

Blant selskapene Finnes har handlet mest i, er hydrogenselskapet Nel, Norsk Hydro, bompengeselskapet Q-Free og Hexagon Composites.

– Sindre har handlet langt mer enn han underveis har fortalt meg og Statsministerens kontor, sier Solberg.

– Det er alvorlig fordi det innebærer at jeg egentlig har vært inhabil i enkelte saker jeg har behandlet da jeg var statsminister.

– Han har drevet med omfattende, kortsiktig aksjehandel, til tross for at han har visst at han ikke skulle gjøre det, sa Solberg på en pressekonferanse fredag.

Gjør vondt

Han informerte ikke kona eller med Statsministerens kontor da hun var statsminister, og heller ikke i ettertid.

– Det gjør vondt for meg å være så hard mot Sindre som jeg er i dag, sa en tydelig preget Solberg på en pressekonferanse fredag.

Hun er likevel tydelig på at det ikke er noen grunn til å tro at noen vedtak har vært ugyldige, fordi hun ikke visste om detaljene rundt ektemannens aksjehandel.

– Jeg er helt sikker på at Sindre aldri har fått innsideinformasjon fra meg. Det er ikke mulig å kategorisk utelukke at han kan ha fått innsyn i noe, men jeg tror ikke det, sier hun.

Tillitsbrudd

– Tillitsbrudd er alltid vanskelig, og ekstra vanskelig er det i en familie og i et ekteskap. Det gjør vond for meg å være så hard mot Sindre som det jeg er i dag. Men fordi vi er gift og har felles økonomi, så har handlingene han har gjort direkte påvirkning på hvordan jeg kan utøve mine oppgaver som politiker, sa Solberg.

– De samtalene jeg har med Sindre om dette tillitsbruddet, skal jeg ha med ham, og ikke med dere.

Hun er helt sikker på at ektemannen ikke har fått innsideinformasjon av henne, men sier imidlertid at det ikke er mulig for henne å kategorisk utelukke at han har fanget opp noe og peker på at de bodde sammen i statsministerboligen i åtte år, der hun hadde møter og tok med seg papirer hjem.

– Men jeg kommer selv, med den kunnskapen jeg har nå, ikke på noe som antyder at han har hatt innsideinformasjon, sier hun.

Finnes: – Jeg har ikke vært ærlig

Finnes erkjenner selv i et intervju med E24 at han ikke har vært ærlig om aksjekjøpene sine.

– Jeg er svært lei meg for at jeg har satt Erna i denne situasjonen. Jeg har ikke vært ærlig, verken overfor henne eller Statsministerens kontor. Det beklager jeg dypt, sier Finnes til E24.

– Jeg har gjort alvorlige feil som har gjort det umulig for Erna å vurdere sin habilitet da hun var statsminister. Etter at hun gikk av som statsminister har jeg også gitt både henne og pressen feilaktig informasjon om mine aksjehandler, opplyser han.

Finnes sier han er innforstått med at konsekvensene blir at han ikke kan handle med aksjer, men må plassere sparepengene sine i fond eller på sparekonto dersom Solberg blir statsminister igjen i 2025. Senere fredag sa Solberg at dersom hun blir statsminister igjen, må ektemannen kikkes i kortene.

– Hvis jeg skulle bli statsminister igjen, må vi organisere det på en helt annen måte som sikrer fullt innsyn for Statsministerens kontor i VPS-kontoen til Sindre, sier Erna Solberg til NTB.

Høyre og Solberg vant mandag lokalvalget klart og har lenge siktet inn mot å overta regjeringsmakten etter valget i 2025. Erna Solberg har fram til nå vært partiets ubestridte leder og statsministerkandidat.

– Han må i utgangspunktet ikke kunne handle, men man må også ha sikkerhet for at han ikke gjør det, utdyper Solberg om et eventuelt regime for å sikre at ektemannens disposisjoner ikke gjør henne inhabil.

– Han må kikkes i kortene?

– Ja, han må kikkes i kortene, svarer Solberg.

Nyeste fra Dagsavisen.no: