Nyheter
Ikke bare blåbær: Slik er skogens overdådige matfat
Da norske sankere ble spurt om hva de plukker med seg fra skogen, nevnte de nær 300 ulike matplanter. Dette er likevel bare toppen av matfatet der.
I Østmarka, ikke langt fra Oslo sentrum, har det bugnet av sopp i høst. I slutten av august fant Damian Petkovic Karlsen og Ida Meyer både fåresopp, piggsopp, kantarell, traktkantarell, svart trompetsopp og gul korallsopp der.
Foto: Pål Karlsen
– Det er helt sikkert to til tre ganger så mange planter og sopp som er spiselige, sier Pål Karlsen, leder av Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF).
– Er det noen arter vi burde ha sanket mer av?
– Selvsagt sopp, som vi tar bare noen promille av. Men også bynære og vanlige planter som brennesle og løvetann burde vi absolutt være flinkere til å bruke. Nyper er også en ressurs som har gått i glemmeboka for de fleste, svarer Karlsen.