INDRE ØSTFOLD (Dagsavisen): I 2020 startet returselskapet – som har ansvar for gjenvinning av plastemballasje – å utrede etableringen av et eget finsorteringsanlegg for plastemballasje i Norge. Målet er å ta ansvar for norsk plast nasjonalt i stedet for å være avhengig av europeiske anlegg, og samtidig bidra til første steg i retningen mot mer gjenvinningsindustri i Norge. Nå bygges anlegget i Indre Østfold.
– Etter kildesortering i kommunene kommer vi til å hente plasten for finsortering. Etableringen er i tråd med Hurdalsplattformen og målet om industriarbeidsplasser basert på sirkulærøkonomi, sier administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen til Dagsavisen.
Materialgjenvinnes i utlandet
Fra 2028 har alle kommuner krav om å utsortere og samle inn 50 prosent av alt plastavfall som kan gjenvinnes, kravet økes til 70 prosent i 2035.

I dag kjøres i stor grad husholdningsplast til Tyskland, hvor den ettersorteres og materialgjenvinnes. Årsaken er at det foreløpig ikke finnes nok kapasitet i Norge. Dette endres når finsorteringsanlegget på Holtskogen Næringspark i Hobøl, Indre Østfold, kommer i drift – i løpet av første halvår 2025.
– I anlegget kommer vi til å sortere plasten i sju ulike kvaliteter. Det norske volumet er foreløpig for lite til å materialgjenvinnes her i landet, derfor vil sortert plast selges ut i Europa, forklarer direktør Karl Johan Ingvaldsen.
---
NASJONALT FINSORTERINGSANLEGG I INDRE ØSTFOLD

- Bygges i Holtskogen Næringspark i Hobøl, Indre Østfold.
- Byggestart i slutten av juni 2023.
- Total kapasitet på 90.000 tonn plastemballasje i året.
- Mål om at anlegget skal være i drift fra 2025.
- Samlede investeringer er rundt 600 millioner kroner.
- Anlegget skal sortere plastemballasje i sju ulike kvaliteter.
- Plastretur har ansvar for å hente brukt plastemballasje fra norske kommuner og næringsliv og levere det til anlegget.
- Tomra har ansvar for sortering og salg.
---
[ Nyutdannet, gift og homofil. Sogneprest Thomas Raadin Iversen møter gamle fordommer med åpenhet ]
Nye arbeidsplasser
Plastretur AS er et non-profit returselskap som sørger for innsamling og gjenvinning av plastemballasje. Nå er spaden er satt i jorda for bygging av det 13.000 kvadratmeter store finsorteringsanlegget i Indre Østfold.
Administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i Plastretur roser samarbeidet med Indre Østfold kommune:
– Kommunen har bidratt på en god måte til etableringen. For oss har nærheten til E18 og Moss havn vært viktige faktorer i valg av lokasjon. Samtidig bidrar vi jo til at lokalsamfunnet får 30–40 nye arbeidsplasser, avslutter han.
[ Anette og Leif-Åge bygger westernlandsby i Indre Østfold ]
Industrifylket Østfold
Nyetablering av industri basert på sirkulær økonomi er positivt for hele regionen, mener Kathrine Hestø Hansen (Ap), varaordfører og ordførerkandidat Indre Østfold kommune.
– En mer ressurseffektiv og sirkulær økonomi er nødvendig dersom vi skal nå de klima-, miljø- og bærekraftsmålene vi har forpliktet oss til. Etableringen er dessuten positiv både for Indre Østfold kommune, indre-Østfold-regionen og hele fylket. At en industriregion som Østfold fremdeles kan være i front for nye former å drive industri på er viktig, sier Hestø Hansen til Dagsavisen, som også er glad for antallet nye arbeidsplasser i kommunen:
– Alle kommuner ønsker seg flere arbeidsplasser og vi er selvfølgelig glade for all arbeidsplassvekst i vår kommune. Det gir positive ringvirkninger i form av at flere kanskje søker seg til Indre Østfold – så vel som at Indre Østfoldingene kan få flere nye og attraktive arbeidsplasser de kan søke seg til lokalt.

– Hva har kommunen gjort for å få Plastretur til å etablere seg i Holtskogen næringspark?
– Her er det jobbet godt på mange ulike nivå. Indre Østfold kommune ønsker å være en positiv og proaktiv samarbeidspartner for alle som er etablert, eller ønsker å etablere seg i kommunen vår. Da er det ekstra hyggelig å se at arbeidet bærer frukter – som i dette tilfellet, avslutter varaordfører Kathrine Hestø Hansen.

[ Advokat Geir Lippestad forteller at det tok tid å akseptere at datteren var annerledes ]
[ Ann-Cathrin Opsahl-Engen kjemper fortsatt for sin alvorlig psykisk funksjonshemmede datter ]