Nyheter

Derfor skaper denne fuglen raseri: – Vi har fornærmet en hel nasjon

New Zealand er i harnisk etter at en video av en kivi-fugl ble delt fra Miami dyrehage.

Det er dårlig stemning mellom delstaten Florida og New Zealand. Alt på grunn av en video der en fugl blir klappet, melder blant andre avisen The Guardian.

På videoen holdes kivien under sterkt lys og blir kjælet med. Sånt skal man imidlertid ikke gjøre. Fuglen er et nattdyr og ser dårlig, så dette er uvant for den lille fuglen.

Kivier er en orden av fugler som lever i New Zealand. De er et symbol for det unike ved New Zealands dyreliv og verdien av deres naturarv. I likhet med andre fuglearter som pingviner, kan ikke kivier fly.

En underskriftskampanje har blitt opprettet for å sende kivien i Miami, som har fått navnet Pāora, tilbake til hjemlandet på den andre siden av kloden. Torsdag formiddag har kampanjen fått nesten 13.000 underskrifter.

– Han blir utsatt for sterkt lys fire ganger i uken, håndtert av mange fremmede, klappet på sine følsomme værhår, ledd av og vist fram som en leke, skriver new zealanderen, også de kalt kiwier, som opprettet kampanjen.

Kivi-fuglen var lenge på listen over svært utrydningstruede dyrearter. I 2017 meldte CNN at arten ikke lenger er utrydningstruet, men sårbar.


Unikt dyreliv

– New Zealand mener faktisk alvor med å prøve å beskytte naturen sin, sier zoolog Petter Bøckman til Dagsavisen.

Han forteller at dyrelivet og naturen i New Zealand er snodig. For 20 millioner år siden forsvant alle pattedyrene da landet ble dekket av vann. Fuglene i landet har derfor utviklet seg til å utfylle flere av jobbene som pattedyrene tidligere hadde gjort. Kivier sammenligner han med et pattedyr i Norge, selv om de ikke er helt like.

En voksen mann holder en skalle.

– Se for deg en grevling. Den har ikke all verdens syn, men god luktesans og føler rundt seg, sånn er også kivier. Kivier er en av de få fugleartene som er nattdyr. Det gjør den følsom for berøring. Å bli dratt ut for å klappes i lyset passer ikke kivier.

Men zoologen er ikke overrasket over at hendelsen fant sted i USA.

– Amerikanere har en Disney-følelse av hvordan dyr fungerer, sier Bøckman.

Selv er ikke zoologen den største beundreren av fugler, men skjønner godt at det frister å kose med dem selv om man ikke burde.

– De er jo veldig søte. Av fugler er kivier nok blant de stiligste.

Dyrehagen beklager

– Jeg gikk til dyrehagens direktør med en gang og sa «vi har fornærmet en hel nasjon».

Dette sier talsperson for Miami dyrehage, Ron Magill, i et intervju på radio. Magill forteller videre at han er flau over situasjonen og at opplegget «møte med en kivi» var dårlig gjennomtenkt. Dyrehagen i Florida skal ha tatt i underkant av 300 kroner for dette møtet. I videoen påstår dyrepasseren at kivien er som en hund og elsker å bli klappet på hodet.

Statsministeren i New Zealand, Chris Hipkins, har også uttalt seg om situasjonen på et pressetreff.

– Det viser at vi kiwier er stolte over nasjonalfuglen vår når den er utenlands, sier han.

Dyrehagen har delt en unnskyldning på nettsidene sin. De beklager på vegne av alle som jobber i dyreparken for stresset som videoen har forårsaket. Videre skriver de at «møte med en kivi», ikke lenger tilbys i dyrehagen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: