Nyheter

Anniken drar til Stortinget: – Skal fortelle politikerne en brutalt ærlig sannhet

Sju år som rusfri. Men kun fire tenner igjen. Anniken Nordengen fra «Petter Uteligger» kjemper for eget smil.

ASKIM (Dagsavisen): I februar fortalte Dagsavisen om tidligere rusmisbruker Anniken Nordengen (58), som etter 20 år i amfetaminrus har ødelagt nesten alle tennene.

– Med livet på rett kjøl har jeg lyst til å kunne smile igjen med åpen munn. Det blir dessverre ikke enkelt, sier hun.

Rusen spøkte i bakgrunn

Anniken er tydelig på at tannbehandling i Norge burde vært som legebesøk med påfølgende frikort. Med kun fire tenner igjen blir en komplett behandling kostbar. Det resulterte i at Nordengen bestilte time hos en tannklinikk i Gdansk. Mandag 13. mars reiste hun sammen med datteren. For kartlegging og forslag til behandling fra tannlegene i Polen.

Tilbakemeldingen fra senteret ble en gedigen nedtur.

– Det ble dårlige nyheter. Et hardt slag i magen. Kjevebeinet mitt var smuldra bort, blant annet fordi jeg har gått for lenge uten tenner. Det gikk ikke an å sette inn tenner verken oppe eller nede, forteller Anniken.

Meldingen fra tannklinikken rev ned håpet for tidligere rusmisbruker Anniken Nordengen.

I Gdansk klarte tidligere rusmisbruker Anniken Nordengen til en viss grad å holde humøret opp. Mørke tanker dukket opp da hun kom hjem i egen stue.

– Jeg satt i sofaen, hulket og var på nippet til å kaste opp. Negative tanker strømmet på. Skal jeg begynne å ruse meg igjen? Få LAR-behandling (legemiddelassistert rehabilitering) og betalt kjeve- og tannbehandling av det offentlige? Men samtidig tenkte jeg at det jo ikke var noen garanti for å bli rusfri igjen.

– Nei, rusen er ute av livet mitt. Jeg har for mye å tape. Familien, venner og medlemskapet i Askim pistolklubb. Jeg, som akkurat har startet medaljesanking i pistolskyting.

Kjeveortoped

Hjemme i Indre Østfold ble Anniken intervjuet av Dagbladet som tok henne med til Askim-tannlege Øivind Berg. Beskjeden fra tannlegen med lang erfaring i å bygge opp tannsett og har spesialkompetanse i implantatprotetikk – ble like nedslående som tilbakemeldingen fra klinikken i Gdansk.

– Berg ba meg ta kontakt med en kjeveortoped i Moss. Før påske traff jeg en venninne som nylig hadde vært hos en kjeveortoped i Oslo. Med gode resultater. Han hadde også lest om meg og tilbød time for utredning. Det har igjen gitt meg håp. Men denne gangen er jeg fast bestemt på å ikke ha for høye forventninger, sier Anniken Nordengen.

Jan Tore Sanner (H) skal hjelpe Anniken Nordengen slik at hun får møtt helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og fortalt  om skjevhetene i den offentlige tannhelsetjenesten.

Reiser til Stortinget

Politikeren Jan Tore Sanner (H) har i mange år vært Anniken Nordengens støttespiller. Nå har han tatt ansvar for at Anniken skal få møte helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Som hun selv ønsker.

Hun lover å ikke pakke inn sannheten i møte med politikerne.

– Målet er å få fram min historie. Fortelle den nakne, brutale og ærlige sannheten. Hvis jeg ikke hadde valgt å avruse meg selv, men valgt LAR-behandling, hadde jeg fått støtte til tannbehandling. Etter min mening e det rett og slett urettferdig. Jeg har spart staten for penger ved å ikke bruke LAR. Det kan jo ikke være mange som er i samme situasjon som meg? Men igjen, det dreier seg vel kun om kostnader.

Tidligere rusmisbruker Anniken Nordengen håper hun klarer å få politikerne til å forstå situasjonen.

– Dårlig tannhelse gjør også utslag i folks psykiske helse. Jeg forstår at folk i gode jobber med penger på konto kan hende ikke evner å se situasjonen. Men jeg gir ikke opp. Politikerne skal få noen forslag på bordet. Som nevnte egenandelskort, og eksempelvis en femårsregel som rusfri og deretter krav på dekket tannbehandling av staten.

Nyeste fra Dagsavisen.no: