Nyheter

Risikerte NM-avlysing, men nå er det reddet – så vidt

Om lag 1.000 speidere risikerte å oppleve at NM i speiding ble avlyst, men nå stiller Trøndelag krets i Norges Speiderforbund – noe motvillig – opp som arrangør.

– Det har vært delte meninger om dette. Noen hos oss mener at vi allerede har gjort nok, sier kretsleder Lise Brekken i Trøndelag krets.

– Vi hadde jo NM i speiding også i fjor. Da hadde vi i tillegg en ledersamling for hele landet, og i 2021 roverfemkamp for speidere mellom 16 og 26 år. Rett for koronaen var det også en del arrangementer.

– Men det som er, er jo at ingen andre har meldt seg, og det vil bli litt kjipt å arrangere kretsmesterskap for speiderne våre, uten gulroten at de kan komme til NM. Så nå får vi brette opp ermene.

Rovere er de eldste speiderne, som i Norge er mellom 16 og 25 år. I roverfemkamp konkurrerer deltakerne i grenene orientering, valgfri oppgave, hemmelig oppgave, teoretisk kunnskap og hinderløype.

Leter etter folk

I februar skrev Dagsavisen at Norges speiderforbund, i likhet med mange andre frivillige organisasjoner, har slitt med å få tak i nok frivillige til å påta seg dugnadsoppgaver etter koronaen. Derfor tikket klokka ubønnhørlig ned mot en avlysning av NM i speiding, som er blitt arrangert siden 1989, i år.

På overtid meldte så Trøndelag krets seg til å gjenta det de gjorde i fjor, med hjelp fra Romsdal og Nordmøre krets i Norges speiderforbund.

– Vi kjører en reprise av NM i speiding på Røstad i Levanger i fjor, bortsett fra oppgavene speiderne skal utføre da. De vil være nye, forteller Brekken.

– Beredskapsplaner og alt sånt har vi jo liggende. Mye er derfor allerede gjort.

– Har du alle de frivillige du trenger?

– Vi må være opp mot 100, og vi leter etter folk ennå, så hvis noen i speider-Norge leser denne saken, må de gjerne gi lyd fra seg, svarer Brekken.

Må betale avgift

De som melder seg, må være forberedt på at de ikke bare skal jobbe gratis, men også betale for seg.

– Vi betaler en deltakeravgift for å være med, på 300 kroner eller noe sånt. Sånn er det å være med og yte en frivillig innsats, forteller Brekken.

En av de store kostnadene ved NM i speiding er å leie inn festivaldoer til de om lag 1.000 speiderne som deltar. I tillegg påløper kostnader til blant annet leie av leirområde, lokaler, materiell og noe mat. Dette må kretsene være med på å dekke. De må også sørge for transporten til NM i speiding selv.

– Det koster jo en del når en patrulje på åtte, for eksempel fra Tromsø, skal til Levanger, påpeker Brekken.

– Derfor prøver vi å presse ned prisen på arrangementet, og derfor ønsker vi også at NM i speiding skal flyttes rundt i landet, slik at det jevner seg ut økonomisk sett for dem som deltar.

Speiderpatruljen Ørn fra Førdespeidarane vant NM i speiding i fjor. Bak fra venstre: Maja Jørgine Matre Aronsen, Bertine Ottesen Frimanslund, Ida Ottesen Frimanslund og Emilie Grinde. Foran fra venstre: Mathilde Matre Aronsen, Amalia Vincenza Mocci og Laura Marie Mocci.


Mer fra Dagsavisen