Nyheter

– Selvfølgelig kan du velge gjenbruk til bryllupet

Gjenbruksdronning Tina Haagensen har spesialisert seg på re-design og sier det er fullt mulig å kreere en flott bryllupsgarderobe av brukte klær.

Skal du gifte deg, men lommeboka er tom? Fortvil ikke – klesdesigner Tina Haagensen vet hvordan du lager fasjonable festantrekk for veldig lite penger.

– Klær har sjel og minner, det kan være fint å ta med seg når du skal sette sammen et antrekk på en stor merkedag. Da får du plagg som betyr noe for deg, mer enn en nyinnkjøpt kjole til mange tusenlapper, sier Tina Haagensen, som er utdannet klesdesigner med lang erfaring fra både mote- og kostymedesign.

Klær har sjel og minner, det kan være fint å ta med seg når du skal sette sammen et antrekk på en stor merkedag

—  Tina Haagensen

Haagensen har brukt nesten hele karrieren på redesign og gjenbruk. Hun tråler bruktbutikker og markeder både her hjemme og i utlandet på jakt etter plagg som kan med litt oppfinnsomhet kan få nytt liv. Sist var det deltakerne i TV2s «Skal vi danse» som fikk antrekk redesignet av Haagensen og nylig viste hun fram en minikolleksjon av festantrekk på «Til Stede», en alternativ bryllupsmesse i Oslo.

Tina Haagensen, designer

TV-fjes

Tina Haagensen startet sitt eget klesmerke i 1990 og ble rikskjendis som deltaker i TV-programmet «Designspirene» i 2007. Hun er utdannet ved Esmod og Kunsthøyskolen i Oslo, og har lang erfaring, ikke bare med mote, men også med kostymer. Og - hun lager unikasmykker av brukte edelstener og perler. Hun elsker å kombinere eldgamle håndverkstradisjoner som vev og silketrykk med moderne teknikker som digitalstrikking og digitalprint, og sampling av biter fra andre plagg. Omsøm er noe hun har drevet med siden hun var barn. Som yngst i søskenflokken arvet hun alltid klær. De passet ikke bestandig, dermed ble hun en mester i å sy om og pynte på ting for å få det som hun ville. Blant annet sydde hun gardinkapper på en gammel bobledress som var litt for snau og vips så hadde hun den flotteste kunstløpkjolen på skøytebanen.

Hun synes det er stas å inspirere ander ved å vise hvordan du kan kle deg både stilfullt og litt eksklusivt uten at det trenger å koste en formue.

– De aller fleste av oss har altfor mange klær og noe som kan sys om. Hvis ikke er bruktbutikkene små skattkister for den som gidder ta seg tiden med å lete, sier Haagensen som for anledningen møter Dagsavisen iført en topp som hun har klippet av en gammel brudekjole fra Fretex. Kombinert med jeans og store smykker fra det norske smykkemerket Pearl Octopussy, oser det hverdagsglamour. Bytt ut jeansen med et langt paljettskjørt og vips så har hun et festantrekk, uten å mishandle kredittkortet.

– Ja, dette var opprinnelig en skikkelig bløtkakekjole fra åttitallet. Nå er det blitt en topp som jeg kan bruke til alt fra fine, lange skjørt til jeans, smiler hun.

Tina Haagensen, designer

Tenker nytt

På sin facebookside skriver Haagensen at hun for lengst har gitt opp ny produksjon: «Det varte i et tiår. Det jeg begynte med på 80-tallet, og som står igjen, er redesign.» skriver hun. Og det er særlig vintage kimonoer som Tina Haagensen er blitt kjent for. Men ettersom hun også selger og kjøper klær på Tise, tar hun utfordringen med gjenbruk av fast-fashion også. Hjemme i leiligheten på Skillebekk er kjøkkenet omgjort til designstudio, det er fylt opp med tekstiler, klær og tilbehør helt opp til taket.

Kjøkkenet er Tina Haagensens systue.

Siden midten av 80-tallet har hun vært på konstant skattejakt etter vintageklær og tilbehør – både lokalt, og på reiser. Haagensen skriver:

«Gjennom 90-tallet vokste mine barn opp med mor som trillet dem i barnevogn gjennom uendelige timer på «gjenbruks-ruta!”. Ettersom jeg har hatt god oversikt over utvalget, har jeg sett overgangen fra de to første tiårene der godsakene (unik vintage) fløt som søt melk og honning, til de to siste hvor billigkjedene har dominert utvalget og man må jobbe med lys og lykte for å finne «the gems»! Kanskje ikke så rart, for unike kvalitetsklær dør med en hel generasjon som kjøpte og sydde unike plagg, og de hadde langt mindre i klesskapet enn de angivelig 359 plaggene nordmenn har i snitt per 2023 (ref. forskningsrapport fra SIFO). Det sier seg selv at disse plaggene ikke er håndsydde i ull og silke, men rasket med fra steder som tilbyr polyester til 3-for-2--priser.» skriver Haagensen på facebooksiden sin og sitter igjen med konklusjonen at det da er ganske vilt å tenke på at vi kun bruker rundt 2 prosent av de plaggene som finnes i garderobeskapene våre.

Tina Haagensen, designer


De aller fleste av oss har altfor mange klær i klesskapet.

—  Tina Haagensen, designer

Et viktig valg

Da Haagensen ble hyret inn som designer for TV2s «Skal vi danse» satt hun som kriterium at hun kunne bruke redesign som metode. Det fikk hun ja til, og ett av høydepunktene ble den spektakulære askepott-kjolen til Ewa Trela av en brukt brudekjole fra Fretex.

– Redesign er et valg man tar, og noe jeg er konsekvent med å bringe inn i enhver jobb jeg gjør, uttalte Haagensen til Dagsavisen den gangen. Og hyllet samtidig sine to kostymeassistenter Birk Karoliussen Grøndalen og Tuva Listhaug.

– Siden jeg alltid har drevet med redesign, eller upcycling som det heter på «nynorsk» var det fint å kunne bringe dette med meg også inn i et så populært TV-program som «Skal vi danse», sier Haagensen.


Skal vi danse

Redesign er et valg man tar, og noe jeg er konsekvent med å bringe inn i enhver jobb jeg gjør.

—  Tina Haagensen

Tante-kolleksjon

Gjenbruk var også tema i Haagensens kolleksjon «The New Tanten», en kolleksjon som fikk oppmerksomhet langt utenfor landets grenser fordi Haagensen valgte å rette søkelys både på miljø og aldersfordommer mot kvinner. At hun valgte å kalle kolleksjonen for Tanten, var med tanke på svenskenes uttrykk en tant, som er et varmt og positivt synonym for en kreativ og spennende, voksen kvinne.Kolleksjonen fikk mange gode mottakelser, ikke minst var magasinet Subjekt full av lovord for Haagensens mønsterproduksjon og fargesammensetninger.

– Selvfølgelig kan du velge redesign når du skal gifte deg, sier designer Tina Haagensen.

Brud på budsjett

En splitter ny brudekjole koster flesk. Så da Tina Haagensen nylig ble spurt om å designe en alternativ bryllupskolleksjon av Fredric Birkmar, mannen bak den alternative bryllupsmessen «Til Stede», syntes hun det var både gøy, men også viktig. Å skape festplagg av gamle klær kan gi både brudefolk og andre festløver helt unike antrekk. Tina Haagensen håper det kan inspirere til kreativitet i en tid når så mange har fått en mye tøffere privatøkonomi. Og – det er bra for miljøet. Enkelte trenger kanskje ikke lete så mange andre steder enn sitt eget klesskap for å finne noe som kan sys om.

– Folk har for mange klær allerede, om vi kikker helt innerst i klesskapene våre henger det garantert noe der som kan brukes om på en ny måte, sier Tina Haagensen.Nyeste fra Dagsavisen.no: