Nyheter

Fotballmagasinet Josimar kan være ferdig på papir

Det anerkjente fotballmagasinet Josimar er i respirator, konstaterer redaktør Håvard Melnæs. Årets første utgave av bladet kan bli det siste - på papir. Nå etterlyser han støtten som kulturminister Anette Trettebergstuen har annonsert.

Det er i årets første utgave av Josimar at redaktør Håvard Melnæs gir abonnentene beskjed.

«1/23 kan bli vår aller siste ordinære utgave. Økonomien i Josimar har bestandig vært anstrengt. I noen kortere perioder har vi hatt hodet et stykke over vann, men mesteparten av vår eksistens har vi operert på ørsmå marginer med nesetippen så vidt over vannkanten», skriver Melnæs, redaktør i bladet siden 2018.

På telefon med Dagsavisen bekrefter han at Josimar er i økonomiske problemer, og henviser til en utdypende tekst han har skrevet på Josimar.no.

Kritisk for Josimar

Her forteller redaktøren om Josimars forsøk på få offentlige tilskudd til driften de siste årene. Og om de motstridende svar fra Medietilsynet og Kulturdepartementet om hvorvidt Josimar er kvalifisert til å søke om pressestøtte, via en nylig endret søkeordning myntet nettopp på nisjetidsskrifter som Josimar.

Den tyske fotballpresidenten har sagt at det tyske fotballforbundet har et ansvar om å forsikre kompensasjon for migrantarbeiderne i Qatar. Foto: Magnus Aabech / NTB

Josimar er fotballmagasinet som siden starten i 2009 har skapt overskrifter langt utenfor norske landegrenser og fotballmiljøer med sin kritiske sportsjournalistikk, blant annet om korrupsjon og kritikkverdige forhold i FIFA.

Årets tidsskrift 2022

Den lille Josimar-redaksjonen – nå med tre ansatte – har drevet grundig journalistikk som blant annet har avdekket ekstreme arbeidsforhold ved byggingen av VM-anleggene i Qatar. Bladet har stått for en prisvinnende og banebrytende kritisk sportsjournalistikk på egen hånd og i samarbeid med store internasjonale medieorganisasjoner. Her hjemme har bladet hatt et kritisk søkelys på Norges Fotballforbund.

Anerkjennelsen og resultatene til tross, det er inntektene fra abonnenter og annonsører som holder liv i et tidsskrift. Nedgang i antall abonnenter og mangel på støtteordninger for et nisjeblad som Josimar har gitt trangere økonomi enn tidligere. Derfor ser det svartere ut enn på lenge for bladet som ble årets tidsskrift så seint som i fjor.

Lionel Messi løftet VM-trofeet med Argentina i desember.

«Før pandemien hadde vi om lag 6000 betalende abonnenter. I dag er nesten halvparten av abonnentene borte», skriver Melnæs på Josimars hjemmeside. Det er her Josimar vil eksistere i tida framover, uavhengig av papirmagasinets framtid, og publisere på nett uten betalingsmur. Om driften går bra, satser redaksjonen på å utgi et papirmagasin ved årets slutt med journalistiske høydepunkter.

Ja og nei fra kulturbyråkratene

Josimars økonomiske situasjon har ikke blitt lettere av motstridende meldinger fra kulturbyråkrati og forvaltning, og som står i strid med kulturminister Annette Trettebergstuens beskjed så seint som i desember. Da annonserte statsråden på kulturdepartementets hjemmeside en endring i støtteordningen. Den skulle sørge for at flere fagmedier kunne kvalifisere til pressestøtte.

Men da Josimar skulle søke om støtte i januar, reagerte redaktøren på ordlyden i teksten som fulgte, hvor det står at søkerne må « … inneholde et bredt tilbud av nyhets-, aktualitets- og debattstoff fra ulike samfunnsområder». Kunne fagmedier søke på tilskudd med en slik ordlyd, skriver Melnæs i Josimar.

«Vi ringte Medietilsynet, og snakket med medarbeideren med ansvaret for ordningen. Nei, fagmedier kan ikke søke støtte, var beskjeden vi fikk. Vi tok en ny telefon, denne gangen til en seniorrådgiver i Kulturdepartementet, og spurte: Er det faktisk sånn at ordningen kulturministeren senest i desember uttalte at fagmedier kunne søke støtte fra, likevel ikke eksisterer?

Fifa-president Gianni Infantino må tåle mer kritikk. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Seniorrådgiveren mente vi burde ignorere det medarbeideren i Medietilsynet hadde sagt til oss. «Send inn en søknad, og hvis dere ikke får støtte, kan dere jo anke», skriver Melnæs.

Han bekrefter på telefon med Dagsavisen at Josimar har vært i kontakt med kulturdepartementet, men at det må være opp til kulturministeren å klargjøre hva det som faktisk gjelder.

«Hvorfor sier en kulturminister gjentatte ganger at fagmedier kan søke offentlig pressestøtte når vi i den virkelige verden får vite at det ikke stemmer», spør Melnæs.

Fagmedier kan søke

– Hensikten med endringen vi gjorde var nettopp å åpne for at flere fagmedier kan søke om støtte, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en kommentar til Dagsavisen.

– Endringen innebærer at nyhets- og aktualitetsmedier som inneholder et bredt tilbud av nyhets-, aktualitets- og debattstoff fra ulike samfunnsområder, eller som inneholder et bredt tilbud av nyhets-, aktualitets- og debattstoff om politikk, økonomi eller samfunnsliv kan få tilskudd. Nisjemedier som dekker områder som ikke breddemediene prioriterer, og som løfter andre saker, er viktige stemmer i samfunnsdebatten, presiserer Trettebergstuen, og legger til: – Når det er sagt, kan ikke jeg som kultur- og likestillingsminister gå inn og bestemme hvilke enkeltmedier som kan eller skal søke på ulike ordninger, det er det Medietilsynet som må vurdere. Jeg oppfordrer Josimar til på ny å ta kontakt med Medietilsynet.

– Er støtteordningene for smale tidsskrift som Josimar – en liten, men vesentlig redaksjon innen kritisk sportsjournalistikk – gode nok?

– Vi har nettopp hatt en bred gjennomgang av alle mediestøtteordningene og gjort de justeringene vi mente trengtes – et av grepene var nettopp å åpne for at flere nisjemedier kan få støtte, sier Trettebergstuen.

Dagsavisen har tidligere samarbeidet med Josimar på ulike journalistiske prosjekter.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!


Mer fra Dagsavisen