Nyheter

«Kids in Crime»-forfatter feiret gjev pris: – Jeg er helt overveldet. Og veldig fyllesyk

Et hardbarka kriminelt ungdomsmiljø ga full pott hos juryen og norsk seier da nordisk tv-bransje var samlet.

Onsdag kveld ble det klart at den norske dramaserien «Kids In Crime» vant prisen for beste manus under Göteborg Film Festival. Prisen, som er finansiert av Nordisk Film & TV Fond, tildeles manusforfatter og regissør Kenneth Karlstad. TV2-dramaet er hans seriedebut.

Etter seieren på den svenske vestkysten, festet Karlstad og medmanusforfatter Audun Fagervold Hansen til langt på natt.

– Jeg er helt overveldet. Og veldig fyllesyk, det ble en god fest i går. Det er stort å få pris for min langformatdebut. Det er den gjeveste prisen i hele mitt liv. Jeg er så stolt, sier Karlstad til Dagsavisen dagen derpå.

Vinneren har alt.

—  Juryen i sin begrunnelse

– Kan endelig kalle meg manusforfatter

Han blir den sjuende vinneren av den prestisjetunge prisen, og den tredje norske vinneren.

Karlstad har tidligere vunnet Young Director Award under Cannes 2019, og Film Critics Award under Kortfilmfestivalen i Norge. Men den siste henger høyest for ham.

– Det er veldig spesielt for meg å få en så gjev pris for manus, siden jeg egentlig er regissør. Nå føler jeg det litt sånn at jeg endelig kan kalle meg manusforfatter også – en følelse som seriens suksess i tillegg har bidratt til, forteller Karlstad videre.

Jeg er bare interessert i å lage drama. Og kan jeg gjøre det på fulltid, er jeg en lykkelig mann.

—  Kenneth Karlstad, regissør og manusforfatter

Göteborg-juryens begrunnelse er som følger:

«Vi har basert vårvurdering på tre hovedkriterier: håndverk, relevans og originalitet. Vinneren har alt. Den er basert på et sant univers fra en spesifikk tid. Serien er autentisk, ærlig, brutal og vennskap driver historien og engasjerer publikum. Nøyaktigheten, detaljene, musikken – alt er med i manuset! Manusforfatteren eier virkelig historien.»

Etter feiringen våknet Kenneth Karlstad opp til en meldingsboks stappfull av gratulasjoner, kan han fortelle.

– Responsen fra folk er enorm. Jeg må bare få takke crewet og produksjonsselskapet. Dette er en pris jeg føler at kommer som følge av mye hardt arbeid lagt ned av alle, påpeker han.

Holder planene tett til brystet

Nå håper han at manusprisen også vil gi store, positive ringvirkninger for de kriminelle «kidsa», med økt oppmerksomhet til serien fra utlandet. Han håper den blir solgt til andre land.

– Det er et veldig stort håp vi har. Jeg tror at «Kids In Crime» kan slå spesielt godt an i Sverige og Danmark, hvor språket er nærmere, siden vi har kjørt hardt på dialekt og litt typete språk. Det overføres nok best til naboland. Men jeg tenker også på Storbritannia.

– Med stadig anerkjennelse fra fagmiljøet – hvor høyt sikter du selv?

– Nei, jeg er bare interessert i å lage drama. Og kan jeg gjøre det på fulltid, er jeg en lykkelig mann. Jeg er opptatt av å fortelle historier fra Norge og Norden, det er det som er viktig for meg. Jeg er ikke så opptatt av Hollywood, selv om det er det de fleste vil. Det kan gjerne bli flere «true stories», men jeg er også glad i horror-sjangeren og kunne tenkt meg å lage film basert på myter fra Norge og Norden.

– Når kommer sesong to av «Kids In Crime»?

– Det kan jeg ikke uttale meg om, da vi ikke har grønt lys for det. Jeg håper på en sesong to, det var også det vi prøvde å legge opp til med avslutningen på sesong én.

– Hva annet har du på gang om dagen?

– Jeg kan ikke si så mye om det ennå, annet enn at det er drama og tv-serie, slutter Karlstad.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: