Nyheter

Religiøse ledere ber om global boikott av svenske varer

Verdens muslimer bør boikotte svenske og nederlandske varer, mener al-Azhar-universitetet i Egypt, en av verdens viktigste islamske institusjoner.

Bakgrunnen for oppfordringen onsdag er demonstrasjoner i helgen i de to landene der koraner er blitt ødelagt.

Den dansk-svenske høyreradikale politikeren Rasmus Paludan brente en koran ved den tyrkiske ambassaden i Stockholm i helgen. Dagen etter ble sider revet ut av en koran av en leder i den antiislamske bevegelsen Pegida i Haag.

Hendelsene krenker muslimer, mener al-Azhar, som beskylder regjeringene i Sverige og Nederland for å beskytte «barbariske forbrytelser under den umenneskelige og umoralske fanen de kaller ytringsfrihet».

– Kan få konsekvenser

Al-Azhar ble grunnlagt på 900-tallet og regnes som en av verdens viktigste sunnimuslimske utdanningsinstitusjoner.

Jan Hjärpe, professor i islamstudier ved Lunds universitet, sier al-Azhar-universitetet har en svært sterk stilling i den islamske verden.

– Dette er en kraftfull markering som kan få konsekvenser, sier han om oppfordringen til boikott av svenske varer.

Han tror også det er en risiko for at al-Azhars uttalelse vil påvirke eksporten av olje til Sverige.

– Ingen Nato-støtte

Svensk politi godkjente Paludans demonstrasjon i Stockholm. Den har skapt voldsomme reaksjoner, spesielt i Tyrkia. Tyrkia har avlyst den svenske forsvarsministerens besøk til Ankara førstkommende fredag.

I ettertid har også Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sagt at Sverige ikke kan forvente tyrkisk støtte for Nato-medlemskap.

– Dersom ikke Sverige viser respekt overfor Tyrkia og muslimer, da vil de heller ikke få støtte fra oss i Nato-spørsmålet, sa Erdogan.

I etterkant av Paludans protest har det vært demonstrasjoner mot Sverige i Tyrkia, Pakistan, Afghanistan og flere andre muslimske land.

Koranbrenningen i Stockholm er ikke den første hendelsen i Skandinavia som har vekket al-Azhar-universitets vrede. Etter trykkingen av Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten for rundt 15 år siden oppfordret al-Azhar til boikott av det danske meierikonsernet Arla.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: