Nyheter

Den største punklegenden melder seg på Eurovision

John Lydon har meldt på sin gruppe Public Image Ltd. til den irske finalen i årets Eurovison Song Contest. Lydon ble først kjent som Johnny Rotten i Sex Pistols.

Annonseringen av «Hawaii» som en av de seks sangene som konkurrerer om å representere Irland i året eurovisjonsfinale, lokalt kalt Eurosong, kommer som et av de største sjokkene i hele konkurransens historie. John Lydon har gjennom alle sine 47 år i rampelyset stått i opposisjon til musikkbransjens mest konservative tendenser, men har også igjen og igjen vist at han elsker å gjøre det man minst venter fra denne kanten.

Bidraget til Public Image Ltd. (PiL) ble sluppet på strømmetjenester i går, en smektende sang som har lite å gjøre med Lydons bedrifter i fortida. På gruppas nettsted sier Lydon at sangen er er en kjærlighetserklæring til hans kone siden 1979, Nora Forster, som har alzheimer. Et minne om et lykkelig samliv, spesielt en ferie på Hawaii. «Den er tilegnet alle som går gjennom harde tider i løpet av livet, med mennesket de er mest glad i. Det er også et budskap om at kjærligheten overlever alt», forklarer han. Nora var moren til sangeren Ari Up fra The Slits. Etter at hun døde i 2010 fikk ekteparet foreldreretten til hennes tre barn.

Lydon var sanger i gruppa Sex Pistols, som snudde rocken på hodet med sanger som «Anarchy In The UK», «God Save The Queen» og «Pretty Vacant» i 1976 og 1977. For en gangs skyld ble rocken virkelig regnet som farlig igjen. Men da Dronning Elizabeth døde i høst tok Lydon sterkt avstand fra alle forsøk på å utnytte den gamle sangen til Sex Pistols i sakens anledning. Han sluttet i gruppa i 1978, og kom tilbake senere samme år med sitt eget Public Image Ltd, som han har drevet videre litt til og fra siden. Det var nå åtte år siden sist gruppa ga ut nye sanger.

John Lydon med dagens PiL, Lu Edmonds,  Bruce Smith og Scott Firth.

De fem konkurrentene blir de noe mindre legendariske Adgy, Connolly, K Muni x ND, Leila Jane og Wild Youth. Avgjørelsen faller 3. februar, og tas av TV-seerne i kombinasjon med en internasjonalt sammensatt jury. Irland har vunnet ESC sju ganger, men ikke siden 1996. Lydon har ved flere anledninger i senere år snakket med lokal presse om sitt ønske om å representere Irland i Eurovision Song Contest, men ikke blitt tatt på alvor før nå.

Sangeren er født og oppvokst i London, som sønn av irske immigranter. Hans selvbiografi fra 1994 het «No Irish, No Blacks, No Dogs». I 2004 overrasket han mange med å være med i realityserien «I’m A Celebrity, Get Me Out Of Here», en slags britisk utgave av Robinson-ekspedisjonen.



Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen