Nyheter

MDG og Venstre går inn for legalisering av cannabis i Oslo

Partiene ønsker å bekjempe kriminalitet med legalisering av rusmiddelet cannabis. Nå ber de om at det gjennomføres et prøveprosjekt i hovedstaden.

Oslo MDGs programkomité har ferdigstilt sitt andreutkast til osloprogram, der de går inn for lokal legalisering av cannabis i Oslo. Dermed går de lenger enn i programmet for 2019.

I avsnittet som omhandler cannabis, heter det blant annet at «Krigen mot narkotika har ført til dårlige resultater i form av maktmisbruk, grov stigmatisering og mangel på kriminalitetsbekjempelse. I Oslo er blant annet cannabis-salg en av hovedinntektskildene for kriminelle gjenger. Derfor støtter vi at Oslo går foran i å innføre en rusreform. Vi ønsker også at Oslo får gjennomføre et prøveprosjekt med strengt regulert omsetning av cannabis. Vi vil bruke kommunens rolle som høringsinstans til å jobbe for en statlig rusreform. Oslo kommune bør tilby oppsøkende og stasjonære tilbud om rusmiddeltesting, for å forebygge over- og feildosering av rusmidler.»

Gruppeleder i Oslo MDG, Eivind Trædal, sier at partiet mener legaliseringen ikke vil by på store utfordringer å gjennomføre.

– Det er interessant å se opp mot 100-årsjubileet for vinmonopolet. Strengt regulert lovlig omsetting av farlige rusmidler er jo noe vi har erfaring med her til lands, kommenterer han til Dagsavisen.

– Når det gjelder alkohol, kan vi dra erfaringer fra forbudstida, som er veldig aktuelle for denne problemstillingen. Alt fra ressursbruken, til at folk brukte det likevel, hvordan folk ble utsatt for straff og harde metoder, og bransjen gikk til undergrunnen. Det er mye av det samme med cannabis, der bruken er mindre utbredt, men som er det mest brukte ulovlige rusmiddelet, utdyper han.

– Oslo bør gå foran

Han mener tiden er moden for en prøveordning i Oslo.

– Om det blir i regi av Vinmonopolet eller på et annet utsalgssted, der man har strenge kriterier som for kjøp av andre rusmidler, og det må settes aldersgrense, for eksempel på myndighetsalder eller 20 år som med sprit, sier Trædal.

– Når ser dere for dere at en prøveordning kan starte opp?

– Vi må få lov av staten først, så det avhenger både av at vi har støtte derfra og flertall for dette i bystyret.

Allerede har flere land legalisert bruk av cannabis, og det selges lovlig over disk i mange amerikanske stater.

– De er også i gang med arbeidet i Tyskland, der De grønne fikk gjennomslag for legalisering. Oslo kommune har tidligere gått foran i mange ruspolitiske saker, og det tenker jeg at vi kan gjøre her også, avslutter han.

Oslo Venstre melder onsdag kveld at også de ønsker legalisering av cannabis, og at de har det som en egen post i sitt andreutkast til bystyreprogram.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen