Nyheter

Dette er verdens verste sjef. Se kåringen fra internasjonal fagbevegelse

Han har blitt kalt «Storbritannias mest forhatte mann». Nå har han også blitt kåret til verdens verste sjef.

I mars stemplet det skotske parlamentsmedlemmet Monica Lennon ham som «den mest forhatte mannen i Storbritannia». To måneder senere fikk han merkelappen «Europas verste arbeidsgiver» av den europeiske transportarbeiderføderasjonen, European Transport Workers’ Federation.

Nå kan han altså «smykke seg» med tittelen «verdens verste sjef».

Mannen heter Peter Hebblethwaite, og er administrerende direktør i det britiske rederiet P&O Ferries.

Seks nominerte

Det er Den internasjonale faglige samorganisasjonen (ITUC) som har utpekt «vinneren» av den lite ærefulle prisen for «verdens verste sjef». Det skjedde på ITUCs kongress i Melbourne denne uken, der nesten 1.000 fagforeningsfolk fra 122 land var samlet.

Det var seks nominerte i kåringen, fem menn og én kvinne. De var alle blitt valgt ut «for sin standhaftighet når det gjelder å undergrave arbeidstakeres rettigheter og interesser», skrev ITUC på sine hjemmesider.

Internasjonal fagbevegelse: Luca Visentini er ny generalsekretær i ITUC – mot LOs vilje

Sparket ansatte via Zoom

I mars 2022 sparket det britiske rederiet nesten 800 ansatte via en videomelding, og uten å drøfte oppsigelsene verken med arbeidstakerne eller fagforeningene. Dette er i strid med britisk lov.

Da noen av de ansatte ikke ville forlate skipene, gikk sikkerhetsvakter utstyrt med håndjern om bord for å fjerne ansatte. Ansatte har fortalt at de opplevde å bli behandlet som kriminelle.

Rederiet måtte senere innrømme at oppsigelsene av de 800 ansatte brøt med britisk lov.

Etter at rederiet hadde kvittet seg med de ansatte, valgte de å hyre inn arbeidstakere via bemanningsbyrå. De innleide ble betalt i snitt 5,50 pund i timen. Det tilsvarer om lag 65 kroner i timen, og er godt under den britiske minstelønna.

Dette kunne selskapet gjøre fordi rederier som opererer ruter mellom Storbritannia og Europa, men som er registrert i andre land, er unntatt loven om minstelønn.

P&O-skandalen førte til at det i Storbritannia ble fremmet et lovforslag om at britisk minstelønn også skulle gjelde skip i internasjonal fart som jevnlig besøker britiske havner.

– En advarsel

– Toppsjefene i transportindustrien har fått en advarsel – hvis du ikke klarer å opprettholde arbeidstakerrettigheter og sørge for at ansatte har anstendige jobber, trygge arbeidsforhold, og behandles med respekt og verdighet, så vil den globale fagbevegelsen holde deg ansvarlig, sa Stephen Cotton i forbindelse med kåringen.

Han er generalsekretær i den internasjonale transportarbeiderføderasjonen (ITF).

En nødvendighet, ifølge rederiet

Rederiet P&O Ferries opererer ruter mellom Storbritannia og Irland og mellom Storbritannia og det europeiske kontinentet.

Ifølge Reuters begrunnet rederiet oppsigelsene med den økonomiske situasjonen i selskapet etter at de tapte 100 millioner pund – rundt 1,2 milliarder kroner – i fjor på grunn av covid-19.

– Uten disse endringene finnes det ingen framtid for P&O Ferries, skal en talsmann for selskapet ha sagt.

FriFagbevegelse har henvendt seg til P&O Ferries for å få en kommentar til ITUCs kåring. Rederiet har ikke besvart vår henvendelse.

Jeff Bezos

De nominerte

De øvrige nominerte i kåringen var:

• Jeff Bezos, styreleder i Amazon.

• Alan Joyce, administrerende direktør i det australske flyselskapet Qantas.

• Ahmed bin Saeed Al Maktoum, administrerende direktør i flyselskapet Emirates Airline and Group.

• Howard Schultz, administrerende direktør i Starbucks.

• Gina Rinehart, styreleder i gruveselskapet Hancock Prospecting.

Tidligere vinnere

Jeff Bezos har «vunnet» kåringen en gang tidligere. Han stakk nemlig av med tittelen «verdens verste sjef» i 2014.

På ITUC-kongressen i 2018 var det Ryanair-sjef Michael O’Leary som fikk denne merkelappen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: