Nyheter

Justisministeren om Baneheia-saken: Kan være en av de største rettsskandalene i Norge

Dersom Viggo Kristiansen blir frikjent, slik Riksadvokaten innstiller på, vil dette være en rettsskandale som mangler sidestykke i Norge, sier justisministeren.

Saken er oppdatert. Vi fulgte pressekonferansen direkte.

Fredag ble det kjent at Jørn Maurud mener det ikke finnes grunnlag for at Viggo Kristiansen er skyldig i Baneheia-saken. Han ber om blank frifinnelse.

– Skulle den rettskraftige avgjørelsen være i tråd med Riksadvokatens vurdering, vil dette være en rettsskandale som mangler sidestykke i Norge, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

– Hvis det blir tilfelle, er det begått en enorm urett mot en enkeltperson, som har fått konsekvenser for mange. Det vil jeg da beklage, sier Mehl.

– Hvis Riksadvokatens vurderinger blir stående etter domstolens avgjørelse, betyr jo det at en mann har sonet i over 20 år for forhold han ikke har gjort. Det er umulig å sette seg inn i hvor vanskelig det må være for ham, og hvor mye som har gått tapt i hans liv hvis det nå blir slik, sier Mehl til NTB.

– At rettsstaten fungerer, er grunnleggende i min jobb. En del av rettsstaten er også at vi har sikkerhetsmekanismer for de sjeldne tilfellene hvor ting går galt. Heldigvis har det vært en stor utvikling av rettsstaten i de over 20 årene som har gått siden denne sakens begynnelse, understreker justisministeren.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om Baneheia-saken

  • Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. De ble funnet to dager senere.
  • Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet i september samme år, tiltalt og senere dømt til henholdsvis 21 års forvaring og 19 års fengsel for voldtekt og drap på de to jentene.
  • Jan Helge Andersen ble dømt for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen. Han pekte ut Viggo Kristiansen som hovedmannen bak drapene.
  • Andersen anket straffen til Høyesterett fordi han mente strafferabatten han fikk for å ha oppklart saken mot Viggo Kristiansen var for liten, men anken ble forkastet. Andersen ble prøveløslatt i 2016 etter å ha sonet 16 år i fengsel.
  • Kristiansen har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Etter fire tidligere forsøk fikk han straffesaken sin gjenåpnet 18. februar i fjor. 1. juni i fjor ble han som følge av en avgjørelse i Høyesteretts ankeutvalg, løslatt etter nesten 21 år i fengsel.
  • Oslo statsadvokatembeter har ledet etterforskningen av sakene på nytt og leverte 2. september i år sin innstilling til Riksadvokaten om hvorvidt det bør gjennomføres full behandling mot Kristiansen i lagmannsretten eller om det skal avsies frifinnende dom uten hovedforhandling.
  • I løpet av påtalemyndighetens nye etterforskning i forbindelse med gjenopptakelse av straffesaken mot Viggo Kristiansen, er det med nye analysemetoder blitt påvist at flere av DNA-sporene som ble sikret fra Lena Sløgedal Paulsen, peker mot Jan Helge Andersen. Dette er i strid med hans tidligere forklaring og med grunnlaget han i sin tid ble dømt for.
  • 19. juli 2022 ble det kjent at Andersen er siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen, som han opprinnelig ble frikjent for.
  • Fredag offentliggjorde riksadvokat Jørn Sigurd Maurud at han vil be Borgarting lagmannsrett om å frifinne Viggo Kristiansen.

---