Nyheter

Ny studie: Hunden kan lukte når du er stresset

Forskere i Belfast har slått fast at hunder kan lukte stress.

Et nytt eksperiment avslører at hunder har en fantastisk god evne til å skille ut menneskelige dufter og lukte når vi er stresset, slår forskere ved Queens University i Belfast fast i en ny studie.

Ifølge NBC News slår forskerne fast at det er svette og pust som avslører deg. Undersøkelsen deres beviser at menneskets beste venn har helt ekstraordinær luktesans. Akutt stress gjør nemlig at vi skiller ut en helt bestemt lukt som hundens finstemte luktesans fanger opp. Studien er publisert i tidsskriftet PLOS One.

Den norske hundeeksperten Jan Geir Marring ved Oslo Hundeskole er ikke overrasket.

Forskere har funnet ut at hunder kan lukte stress hos mennesket.

– Vi mennesker skiller ut dufter av forskjellige arter ettersom vi er nervøse, sinte og så videre, og hunden kjenner fint forskjell på disse duftene. Det vi bruker hunden til i dag – som et kjæledyr – er bare toppen av et isfjell i forhold til hvilke evner hunden har, sier Marring, som har trent politihunder i blant annet Tyskland, Belgia og Nederland.

Han har også trent hunder til filminnspillinger og TV-programmer i USA.

Det vi bruker hunden til i dag - som et kjæledyr - er bare toppen av et isfjell i forhold til hvilke evner hunden har

—  Jan Geir Marring, hundeekspert

Foran mennesket

Ved eksperimentet i Belfast ble fire hunder ble utsatt for svette- og pust-prøver fra 36 frivillige forsøkspersoner. Duftprøvene ble gjort før og etter at forsøkspersonene hadde gjennomført en komplisert matematikkoppgave, og hundene som deltok klarte å skille før- og etter-prøvene med 90 prosents treff.

Forskerne startet studien med å trene opp 20 hunder, men 16 av dem ble tatt ut av studien av ulike årsaker. De lot hundene lukte på gasbind med to forskjellige kroppsdufter fra de samme personene i stresset og avslappet tilstand. Også her klarte hundene å skille med 96,88 prosent sikkerhet mellom de to duftene – langt bedre enn forskerne forventet.

– I fremtiden vil vi komme til å finne ut at flere dyrearter, enten det er hund eller andre dyr, har egenskaper som ligger langt foran menneskets evner, sier Marring.

– De kan lukte stressmolekyler, kreftmolekyler, lukte at du er i ferd med å få et epilepsianfall om to minutter og må legge deg ned, det er uante muligheter for hva man kan bruke hunden til, han.

Hunden, menneskets beste venn

Frustrert

– En annen ting som jeg syns er interessant er hvordan hunden leser mimikk. Hva et blikk betyr. Dyr kommuniserer nesten ikke med språket overhodet, det går på blikk, mimikk og så videre og det er noe vi har glemt litt. Vi er rett og slett utrolig trege i forhold til dyr, sier Marring.

– Når hunden har så gode vaner er det nesten litt dårlig gjort å ha den kun som kjæledyr?

– Du kan jo tenke deg selv om du var innelåst i en leilighet døgnet rundt og bare ble tatt med ut på lufting en par-tre ganger på dagen uten noen form for aktivisering av hjernen. Vi hadde nok blitt veldig frustrerte, svarer han.

Nøye opplært

Katherine Houpt, professor emerita ved Cornell University College of Veterinary Medicine, sier forskerne bak den nye studien har vært nøye i metodikken. Men hun legger til at det er vanskelig å si om hundene kobler det de luker med følelsen av stress.

– Ja, de kan legge merke til forskjellen, men bryr de seg? Antakeligvis gjør de det, det er grunnen til at de er gode terapidyr, sier Houpt til NBC News.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen