Norge har over tre millioner jobber, og økningen er særlig høy blant de under 25 år. Likevel er det altfor mange under 30 år som sliter med å få fotfeste i arbeidslivet. Det bekymrer LO.
– Jobb til alle er mål nummer én i den norske modellen. Derfor må vi ha en arbeidsmarkedspolitikk som bringer oss enda nærmere det målet også i gode tider, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO til FriFagbevegelse.
Dobling av uføretrygdede
Aldri har det vært flere i jobb i Norge enn akkurat nå.
Av de 195.000 nye jobbene det siste året, sto de under 25 år for en tredel av veksten. Det er imidlertid ikke alle unge som inngår i denne jobb-idyllen.
Disse tallene gjør LO og sjeføkonom Roger Bjørnstad urolig:
· 44.000 unge under 30 år har nedsatt arbeidsevne
· 15.000 er registrert som helt arbeidsløse hos Nav
· 100.000 er verken i arbeid eller i utdanning
· 22.000 er uføretrygdede, en dobling fra 2013
– Hvis ikke vi gjør et krafttak nå, risikerer vi at mange havner mer eller mindre utenfor arbeidslivet for godt, mener LOs sjeføkonom.
– For mange kan det være nok med litt oppfølging og lavterskeltiltak, men de som sliter med komplekse og sammensatte utfordringer, trenger tett og lengre oppfølging, legger han til.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/77LUOOIGUBG4TF7OIEYS6AREYM.jpg)
[ – Å se at et menneske man er glad i endrer seg, handler mye om sorg ]
Dette er LOs plan
LO vet hva som virker for at unge under 30 år ikke skal risikere å bli varig utesteng fra arbeidslivet. Derfor tar Norges største arbeidstakerorganisasjon til orde for en forsterket inkluderingspolitikk.
Det betyr blant annet følgende:
· Forpliktende tiltak med tett og koordinert oppfølging
· Satsing på kvalifisering
· Tett samarbeid mellom myndighetene (helse, utdanning og arbeid)
· Kontakt med veiledere i Nav senest etter seks uker
· Mer fleksibel bruk av dagens ytelser
· Styrking og revitalisering av fellesskolen
Satsingen er kostnadskrevende, men den vil samtidig gi betydelige samfunnsøkonomiske gevinster, hevder LO.
– Å drive med tett oppfølging overfor de som sliter, koster mer enn å ha rene arbeidsmarkedstiltak, poengterer Bjørnstad.
– Det finnes en rekke tilbud som har vist seg å være effektive så lenge det finnes midler og ressurser til å drive arbeidet, mener han.
[ Snittmåling for september: Ap mest tilbake, Rødt mest fram ]
Motiverte bedrifter
LO trekker fram metodikken i prosjekter som «Møller Medvind», «Vi inkluderer!» og «Trøndelagsmodellen» som vellykkede. Flere med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en får seg jobb.
– Matchen mellom kandidat og jobb blir bedre. Det er også et viktig element at inkluderingsarbeidet er godt forankret hos de tillitsvalgte i virksomhetene, påpeker LOs sjeføkonom.
Prosjektene som nevnes av LO kan, ifølge Bjørnstad, tyde på mer forpliktende utsikter til jobb eller fagbrev i den andre enden av inkluderingsløpet.
– Virksomheten kan bli mer motivert til tett og god oppfølging av den enkelte når det er klart at personen vil bli værende i bedriften, understreker han.
Teori med negativ effekt
Bjørnstad tegner et sammensatt bilde av utfordringene i arbeidslivet, men peker på viktigheten av å utnytte restarbeidsevnen til de som har havnet helt utenfor i de gode tidene.
Han tror også at mye av teorien i yrkesfagene har hatt en negativ effekt på spesielt guttenes gjennomføringsevne.
Den nye og forbedrede ungdomsinnsatsen som LO foreslår, skal omfatte tiltak som forebygger psykiske plager og frafall i utdanning og arbeidsliv. Hensikten er at flere skal oppleve mestring.
– De unge må være sterkt prioritert, spesielt ettersom pandemien har forsterket belastningen på psykisk helse, sier Bjørnstad.
LO vil at de unge skal ha én veileder i Nav å forholde seg til – i tillegg til at etaten i større grad må drive oppsøkende virksomhet.
«Nav må korrigere tjenestetilbudet som unge trenger for å få en varig tilknytning til arbeid», heter det i forslaget fra LO.
[ Danby Choi: – Det Resett driver med er egentlig ganske «woke» ]
Ap på linje med LO
Tuva Moflag, arbeidspolitisk talsperson i Ap, sier at LO kommer med mange gode innspill som både er i tråd med regjeringens Hurdalsplattform og det partiets politiker opplever når de er ute på jobbreiser.
– Det vi kan håndtere politisk er å få tilbudssida til å bli større. Altså arbeidskraften vi har i samfunnet. Ikke bare de som er registrert som ledige, men også de som befinner seg utenfor denne statistikken, sier Moflag til FriFagbevegelse.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/WXSYC2FRFFH5VDG4S5FOR5NHNU.jpg)
Ap deler også LOs syn på et mer tverrfaglig samarbeid mellom myndighetene. I Hurdalsplattformen står det spesifikt at arbeid, helse og utdanning må sees i en større sammenheng. Dette er med andre ord et mål for regjeringen i denne stortingsperioden.
– Doblingen av antall uføre siden 2013 er en av de desidert viktigste oppgavene for oss å løse nå. Vi må sørge for å finne en vei inn for de ungdommene som har ramlet helt eller delvis ut av arbeidsmarkedet, påpeker Tuva Moflag.
Det innebærer blant annet en tett oppfølging, sørge for å kvalifisere de som står utenfor arbeidslivet og hjelpe til med helseutfordringer.
– Det vi ser er et stadig større gap mellom kvalifikasjoner og den kompetansen som arbeidslivet etterspør, påpeker Tuva Moflag. (FriFagbevegelse)
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen