Nyheter

Jonas Gahr Støre møtte pressen: – Russland skal ikke lykkes

Statsministeren holdt fredag pressekonferanse om situasjonen rundt gasslekkasjene i Østersjøen og krigen i Ukraina. Han var tindrende klar i sin kritikk av Vladimir Putin og Russlands nyligste handlinger.

Vi fulgte pressekonferansen.

– Annekteringen av de fire regionene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja er uten legitimitet. De såkalte folkeavstemningene er gjennomført under militær okkupasjon og er i strid med folkeretten, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fredag.

I en tale tidligere fredag kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at de fire omstridte fylkene nå er en del av Russland og at angrep mot dem vil bli oppfattet som rettet mot Russland selv.

Støre sier at Norge fordømmer annekteringen på det sterkeste.

Ukraina-støtte fortsetter

– Ukraina bestemmer innenfor eget lands grenser og har rett til å forsvare seg mot Russlands militære angrep. Den russiske beslutningen endrer ikke på dette. Russland forsøker å skape en energikrise i Europa De har over lang tid skapt usikkerhet og redusert gasstilførselen til Europa. Målet er åpenbart å svekke samholdet og vår støtte til Ukraina, sier Støre.

Han sier Russland også forsøker å avlede oppmerksomheten bort fra krigen i Ukraina.

– Russland har ikke og skal ikke lykkes i dette. Norge og våre allierte fortsetter den politiske, økonomiske og militære støtten til Ukraina.

– Meningsløs påstand

Putin har gitt Vesten skylden for den som trolig er et sabotasjeangrep mot gassrørledningene Nord Stream i Østersjøen.

På spørsmål om Støre er bekymret for at Putin vil bruke dette som grunnlag for gjengjeldelse, svarer statsministeren:

– Vi må jo notere det president Putin sier, og så får vi analysere det. Det er etter min mening en meningsløs påstand, sier Støre.

Støre opplyste også at han lørdag vil besøke Sleipner-plattformen utenfor Stavanger. Bakgrunnen for besøket er at statsministeren ønsker å møte ansatte etter eksplosjonene og lekkasjen fra gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen tidligere denne uken. Både politikere og eksperter mener det er snakk om sabotasje.

Det er satt inn ekstra sikkerhetstiltak ved norske installasjoner etter hendelsen i Østersjøen.

Utenlandsk tilstedeværelse

Norge har takket ja til bidrag fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia for å øke tilstedeværelsen i norsk sektor etter Nord Stream-lekkasjen.

– Vi er i dialog med våre allierte for å øke tilstedeværelsen i norsk sektor og har takket ja til bidrag fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia, sa statsministeren.

– Vi har ingen indikasjoner om direkte trusler mot norske olje- og gassinstallasjoner. Det er høy sikkerhet og denne er ytterligere forsterket i samarbeid med norske selskaper. Vi har innført en rekke tiltak, både på militær og sivil side. Den siste uken er beredskapen forsterket ytterligere, sa han.

– Forsvaret er mer synlig, og vi har omdirigert to fartøy fra Kystvakten som patruljerer norske olje- og gassfelt. Vi har også et maritimt overvåkingsfartøy i samme område.

– Vi følger altså bedre med i luften, på sjøen, i cyberdomener og ved vakthold, la han til.

Støre sier han forstår om folk blir urolige som følge av ødeleggelsen av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

– Det er nær kontakt med naboer, allierte og selskapene. Dette er en situasjon hvor det er trygt å ha allierte, og hvor allierte opplever at det er trygt å ha Norge.

Saken oppdateres

Mer fra Dagsavisen