Nyheter

Laks produsert på land fritatt fra ny skattelov

Landbasert vindkraft og havbasert oppdrett blir påvirket av grunnrenteskatten, men ikke landbasert oppdrett. – Gigantisk smutthull som må tettes, sier Naturvernforbundets leder.

– Unntak for landbasert oppdrett er i tilfelle et gigantisk og miljøskadelig smutthull som må tettes, sier leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen.

Onsdag kom regjeringen med forslaget om grunnrenteskatt på lakseoppdrettsnæringen og vind- og vannkraft.

Det innebærer at selskaper som benytter areal på norsk jord til å drive med industri innenfor disse næringene, må betale en ekstra skatt til staten.

I lovforslaget som nå er på høring fra regjeringen, står det «Bestemmelsene i dette kapittelet gjelder for skattlegging av inntekt fra virksomhet basert på antallsbegrenset akvakulturtillatelse til matfiskoppdrett av laks, ørret og regnbueørret i sjøvann».

Dermed ikke noe konkret om landbasert oppdrett, som det utvikles mer og mer av langs norskekysten.

Finansdepartementet bekrefter overfor Dagsavisen at landbasert oppdrett ikke er en del av den nye grunnrenteloven, men har ikke mulighet til å kommentere reaksjonene på dette torsdag.

Favoriseres

Gulowsen mener landbasert oppdrett allerede favoriseres fra statens side, ettersom oppdrettere ikke behøver å betale konsesjonsavgiften. Han mener det er riktig å skattlegge landbasert vindkraft, og at det må være grunnrente på alle næringer som er basert fellesskapets ressurser.

– Det er ikke alle oppdrettsanlegg eller alle vindkraft som blir berørt, hvis de ikke genererer superprofitt. Men hvis de genererer superprofitt på grunn av plasseringen sin, så skal de betale. Det er jo logisk, sier han.

For å redusere pengebruken er det viktig å kutte i investeringene til motorveier, men også at det kuttes i andre miljøskadelige bevilgninger, subsidier og skatteordninger, mener Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Kan beslaglegge sårbar natur

Arild Hermstad i Miljøpartiet de Grønne mener det er viktig at regjeringen ser på hvordan skattehullet kan tettes, slik at grunnrenteskatten ikke presser hele oppdrettsnæringen opp på land.

– Dette ville ført til enorm beslagleggelse av sårbar natur, sier han.

Arild Hermstad tar over som MDG-leiar fram til ein ny leiar er valt permanent.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / NPK


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen