Nyheter

Dette er Norges Oscar-kandidat

«Krigsseilerne» er Norges kandidat til Oscar for beste utenlandske film. – En antikrigsfilm, sier produsenten.

– Et historiske brennbart tema i en film som føles ubehagelig aktuell. Krigsseilerene var en gruppe mennesker som historen prøvde å glemme. «Krigsseilerne» er en mesterlig film man ikke forlater uberørt, der skuespillerne gjør sine beste rolletolkninger noen sinne, sier Kjersti Mo, direktør i Filminstitutt og leder i Oscarkomiteen.

«Krigsseilerne» er den dyreste norsk-produserte filmen noen sinne. Den har fått svært gode kritikker. Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Kristoffer Joner spiller hovedrollene, i filmen om sivile sjøfolk som var med på å finne andre verdenskrig, men som ikke fikk den anerkjennelsen de fortjente umiddelbart etter krigen.

– Det er en antikrigsfilm, det trenger vi i dag, sier filmens produsent, Maria Ekerhovd.

Rørende respons

Over 60.000 så «Krigsseilerne» på kino premierehelgen.

– Vi har fått begeistret og varm respons fra publikum, og opplever at filmen vekker sterke følelser, engasjement og refleksjon om hva krig gjør med mennesker. Det har vært overveldende og rørende, sier manusforfatter og regissør Gunnar Vikene.

– Dette er selvfølgelig en anerkjennelse for alle de som har jobbet med filmen. Først og fremst er vi likevel glad fordi det innebærer en anerkjennelse av krigs-innsatsen og betydningen til de norske sjøfolkene, og deres familier. Deres betydning for krigens utfall kan ikke overvurderes, sier han videre.

Toronto først

Krigsseileren var som eneste norske filmen som var invitert til den prestisjetunge filmfestivalen i Toronto tidligere i september. Skuespiller Kristoffer Joner var med til Canada for å presentere filmen, og kan fortelle om at den ble veldig godt mottatt der.

– Det gikk veldig bra. De likte filmen, sier han.

For å bli Norges Oscar-kandidat, måtte «Krigsseileren»-teamet legge fram en solid plan for hvordan de ønsker å promotere filmen i USA, før Oscar-utdelingen 12. mars.

– Vi er utrolig stolte og takknemlige over denne unike muligheten til å få krigsseilernes historie ut internasjonalt. Vi gleder oss til å reise til USA og presentere filmen for et amerikansk publikum. Krigsseilernes historie er også relevant der, for det var mange amerikanske krigsseilere, sier produsent Maria Ekerhovd.


De to andre finalistene til å representere Norge i Oscar-konkurransen, var «Alle hater Johan» og «Syk pike». En jury bestående av representanter fra filmbransjen og filmkritikere valgte «Krigsseileren» som Norges kandidat.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen