Nyheter

Russiske Lera: – Det er hjerteskjærende

Barents Pride trekker flere ikke-binære russere over grensen til Kirkenes denne helgen. Med dem kommer også nære inntrykk fra en krig de ikke ønsker, og en beskjed om at å stenge grensene er en dårlig idé.

Barents Pride er i full gang i Kirkenes.

På åpningen torsdag ettermiddag var flere russiske kunstnere samlet for å stille ut sine verk for publikum.

Blant dem var ikke-binære Lera Nerybka.

Lera Nerybka har tatt turen fra St. Petersburg til Kirkenes for å stille ut kunsten sin på Barents Pride.

– Jeg er så opprømt over dette arrangementet, og Norge, sier hun, og forteller at hun er her for første gang.

– Jeg tror dette landet er bra for meg. Her er det så tolerante mennesker, og politiet beskytter oss. Ikke slik som i Russland, hvor du slåss med politiet. Du kan ikke vise LGBT-flagg, eller noe annet regnbuefarget der. Og det er forferdelig for de ikke-binære og LGBT, sier hun.

Kunstneren, som er bosatt i St. Petersburg, forteller at hun har fått med seg siste dagers hendelser.

– Det er forferdelig nå. Alle mine venner og jeg … jeg vet ikke hvordan jeg skal si det på engelsk, men jeg er sjokkert. Halve min familie er ukrainske, men bor i Russland. Det er hjerteskjærende, sier hun.

Befriende følelse

– Jeg kan ikke snakke for alle egentlig, men jeg vet alle her er imot «this shit».

Ordene kommer fra russiske Daria, som ikke ønsker å dele det ekte etternavnet sitt.

Hun snakker om Russlands krig mot Ukraina, og utviklingen den siste tiden.

– Vi hørte nyhetene i går, det er smertefullt, skremmende og trist. Trist er egentlig ikke det riktige ordet som kan beskrive, det er noe mer. Det er “crazy”, sier hun, og ser mot venninnen Illona Golyda.

Begge har tatt turen over fra Murmansk for å delta på Pride-eventet, og beskriver det som en befriende følelse å være på Pride-arrangementet i Kirkenes. Mens Ilona forteller hun ikke er en del av LGBTQ+-samfunnet, forteller Daria hun er ikke-binær.

Ilona Golyda og Daria under åpningen av Barents Pride i Kirkenes.

– Jeg kan si det er mulig. Selvsagt, det er ikke helt trygt, på et vis, og det er heller ikke mulig å ha en Pride-parade, men det er mulig å være ikke-binær, homofil og lesbisk. Men det er vanskeligheter med det, sier hun.

– Ikke steng grensene

– Noen land stenger nå grensene for russere, spesielt menn. Det er en dum idé, det funker ikke. Hvis man vil gjøre noe for det bedre, ikke kjøp gass eller noe annet – men det er ikke en god idé å stenge grensene, sier hun, og viser til at flere land nå stenger grensene for russere.

Hun sier halve hennes vennegjeng har flyttet ut av Russland, men at hun enn så lenge ønsker å bli.

Daria fra Murmansk. Hun ønsker ikke dele etternavnet sitt med Dagsavisen.

– Det er vanskelig. For på et vis vil du bli i ditt egt land, men på annet vis forstår du at ditt eget land er et terrorist-land. Hele verden tror at du og er det, men så er man ikke det. Man er en normal person, som vil være normal og bo i sitt eget land og ha et normalt liv, sier hun, og beskriver det å være russisk som en merkelapp.

– Vi har en merkelapp: «Du er fra Russland? Ok, så du er en slem person, du er fra landet som lagde krigen». Men jeg er mot dette. Og så kan jeg kan ikke si det i mitt eget land, for hvis jeg sier det, så havner jeg i fengsel. Det er en vanskelig sirkel, sier hun.

Barents Pride varer fra torsdag til søndag denne uken.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen