Nyheter

Leder for norsk-russisk Pride-markering: - Løgn å si at vi ikke er bekymret

Men situasjonen i Russland setter ikke en stopper for gjennomføringen av årets Barents Pride.

Regnbueflagget vaier foran Samfundshuset i Kirkenes, og man kan høre russiske samtaler i gatene.

Torsdag åpnet nemlig Barents Pride i byen, verdens eneste norsk-russiske Pride-markering.

Det skjer samme uke som spenningen øker i Russland, der det har vært flere demonstrasjoner rundt Putins siste beskjed om å kalle inn flere hundre tusen reserver til å styrke krigføringen i Ukraina. Fra før har Russland blitt sterkt kritisert for deres lov mot “homoseksuell propaganda”.

Prosjektleder for Barents Pride på norsk side, Lars Kaupang, sier den ladde situasjonen og trusselnivået i Norge gjør dem spesielt oppmerksom på årets arrangement, og sier de av den grunn har tatt sikkerhet enda mer alvorlig enn tidligere år

– Det er løgn å si vi ikke er bekymra, det er vi. Men tilsynelatende går alt fint, sier han, og sier de har gode rammer og strukturer for sikkerheten, som Amnesty International har tatt store deler av ansvaret for.

Lars Kaupang, prosjektleder for Barents Pride på norsk side.

– Amnesty har i alle år bidratt med koordinering rundt sikkerhet, siden det kommer så mange fra Russland. Vi har også gått gjennom programmet med politiet, og de støtter oss fullt og helt. Det er bra, trygt og godt å være i Kirkenes, sier han, og erkjenner at angrepet i Oslo i sommer også gir en ekstra dimensjon til det som skjer.

– Risikoen er jo til stede, og etter det som skjedde i sommer i Oslo, så er jo Norge enda på et høyt trusselnivå. Det kommer til å være synlighet av uniformert politi her i helgen, og det er noe vi gjerne ønsker velkommen, sier han.

– Givende

Til tross for sikkerhetsbekymringen, mener han det er verdt arbeidet som ligger bak Pride-arrangementet.

– Det er det mest spesielle prosjektet jeg noen gang har vært borti. Det er så flott og givende å gi russiske kunstnere, sangere og artister en plattform å uttrykke seg på, sier han.

Lars Kaupang, prosjektleder for Barents Pride på norsk side.

– De får lov å gjøre her i Kirkenes noe som er forbudt i Russland, som bare er en halvtimes kjøretur unna. Det er spesielt, og det er med takknemlighet og ærbødighet vi klarer å arrangere med russisk deltakelse, sier han.

Intens uke

Barents Pride så dagens lys i 2017, og samler rundt 50 deltakere fra Norge og Russland, der over 30 av deltakerne kommer fra Murmansk, Petrosavodsk og Moskva. Blant arrangørene er FRI, Arctic Pride, Den norske Helsingforskomiteen, Amnesty International og organisasjonen «Equals» fra Russland.

Kaupang sier de har hatt en skisse på hva programmet skulle inneholde, men fram til forrige fredag var det usikkert på om årets arrangement kom til å skje i det hele tatt.

– Logistikken for å få folk fra Russland har blitt løst den siste uka. Det har vært en intens uke. Men alt har ordnet seg, tilsynelatende. Vi er kjempeglad for støtten vi har lokalt, og fra partnerne våre, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: