Nyheter

Sverigedemokraterna etter valget: – Vi må kunne snakke om statsministerposten

– Vi må få innflytelse etter størrelsen, sier Sverigedemokraternas partisekretær, etter valget som gjør det innvandringskritiske partiet til Sveriges nest største.

I morgentimene etter søndagens valg antyder Sverigedemokraterna nå at de vil kunne kreve statsministerposten i forhandlinger med høyrepartiet Moderaterna.

– Det er klart at vi må kunne diskutere ministerposter. Det er er klart at vi må kunne snakke om statsministerposten, sa SDs partisekretær Richard Jomshof i SVTs morgensending mandag. Jomshof sa også at postene som riksdagstalman, tilsvarende stortingspresident, og lederposter i riksdagens komiteer, ville være aktuelt for SD å ta opp i forhandlinger med M om å danne en ny regjering.

Sverigedemokraterna ligger an til å bli Sveriges nest største parti med 20.6 prosent av stemmene på SVTs siste opptelling, mot 19.1 prosent til Moderaterna. Det er en framgang på 3.1 prosentpoeng fra forrige valg, mens Moderaterna går tilbake 0.7. Jomshof understreket overfor SVT at valget ga et nytt styrkeforhold mellom partiene, og at SD må få innflytelse i forhold til partiets størrelse.

Den borgerlige blokken, inkludert SD, ligger an til en knapp valgseier med 175 mandater mot 174 til den rødgrønne blokken. Det er bare 47.000 stemmer som skiller blokkene, meldte SVT mandag morgen. Det endelige valgresultatet ventes å foreligge først onsdag når alle forhåndsstemmer er telt. Socialdemokraterna er fortsatt Sveriges klart største parti, med rundt 30.5 prosent av stemmene, en framgang på over 2.2 prosentpoeng fra forrige valg.

Mandag meldte svenske Aftonbladet at Moderaterna og Sverigedemokraterna har innledet regjeringssamtaler.

Samarbeidsparti sier nei til SD

Liberalerna, ett av de fire partiene i den borgerlige blokken, gikk mandag ut og understreket at de ikke vil sitte i regjering sammen med Sverigedemokraterna.

Karin Karlsbro, EU-parlamentariker for svenske Liberalerna

– Vi har gått til valg på en liberal-borgerlig regjering, en regjering der Sverigedemokraterne ikke er med. Det holder vi fast ved, uttalte Karin Karlsbro (L) til Sveriges Radio mandag. Karlsbro sitter i Europaparlamentet for Liberalerna.

– Liberalerne slipper ikke til Sverigedemokraterne i regjering. Det har vår partileder gjentatte ganger sagt under valgkampen, understreket Karlsbro til Sveriges Radio.

Liberalerna ligger an til å få 4.6 prosent av stemmene ved valget, en tilbakegang fra 5.5 prosent. Kristdemokraterna ligger på 5.4 prosent, også de med en tilbakegang på et knapt prosentpoeng.


Høyre: – Naturlig at SD krever gjennomslag

Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug deltok på valgvaken for Høyres svenske søsterparti Moderaterna i Stockholm søndag. Han håper det nå blir regjeringsskifte i Sverige, med eller uten Sverigedemokraterna i regjering.

– Jeg så for meg et jevnt og spennende valg, og det ble det absolutt også. Resultatet for Moderaterna blir ganske tett på oppslutningen fra sist valg. Med tanke på noen av meningsmålingene man så før valget, kan de være relativt godt fornøyd med det. Det viktigste er å få til et regjeringsskifte, sier Skaug til Dagsavisen.

Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug, her under Høyres landsmøte 2021.

– Moderaterna er innstilt på å ta ansvar og danne regjering hvis det blir et borgerlig flertall. Men det endelige resultatet er ennå ikke avklart.

– Hvordan bør Moderaterna forholde seg til Sverigedemokraterna etter dette valget?

– Jeg skal være forsiktig med å gi råd. Men når hver femte svenske har stemt Sverigedemokraterna, er det naturlig at partiet krever gjennomslag for sin politikk, kommenterer Skaug.

– Nå må vi først få se om det blir flertall for regjeringsskifte, så vil partiene på borgerlig side sette seg ned sammen. Moderaterna har sagt at de ikke ser for seg å gå i regjering med Sverigedemokraterna. De ser for seg et samarbeid med Sverigedemokraterna, men ikke nødvendigvis med partiet i regjering.

Arbeiderpartiets generalsekretær Kjersti Stenseng deltok på valgvaken til Socialdemokraterna, og uttrykte uro over framgangen til Sverigedemokraterna. «At et klart rasistisk parti er nest størst, er bekymringsfullt» uttalte Stenseng til NTB søndag.

– Er det grunn til å være bekymret over framgangen til Sverigedemokraterna?

– Nå må vi se hva slags politikk de borgerlige partiene blir enige om å føre. Det vil bli et flertall som tar Sverige i en retning der man tar sterkere grep om de store kriminalitetsproblemene og integreringsutfordringene særlig i storbyene. Det er positivt. Det vil bli lavere skatter og større rom for private aktører, kommenterer Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen