Nyheter

Slik kan du kjøpe bolig uten hjelp fra foreldre, og uten den høyeste egenandelen

Unge boligkjøpere sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, med skyhøye boligpriser og økt rente. Hvordan kommer man seg inn? Ekspertene svarer.

– Du peker på en situasjon som er mye debattert. Nåløyet har blitt ganske trangt for mange etter hvert, og mange benytter seg av foreldre med egenkapital, eller spleiser og kjøper sammen for å få råd, sier Kommunikasjonsdirektør i OBOS Thomas Skjennald til Dagsavisen.

Hva er ståen?

Unge boligkjøpere sliter med å komme seg inn på boligmarkedet – med både høye boligpriser, økt rente, og andre med forkjøpsrett. Hva kan gjøres?

– Punkt én er å bygge så mange leiligheter som overhodet mulig, slik at man har tilgang på nye boliger i markedet. Vi har over 7000 boliger i produksjon per nå, noe som er rekordhøy boligbygging fra vår side. Dette vil forhåpentligvis bidra til å dempe presset litt, sier Skjennald.

Men selv om OBOS bygger flere leiligheter enn noen gang, har ikke salgstallet på nye boliger vært lavere siden finanskrisen.

– Nedgangen i salgstall og ingangsetting vi nå ser i totalmarkedet kommer som et resultat av kostnadsøkninger, økte renter og større makroøkonomisk usikkerhet. Krigen i Ukraina har i tillegg gitt stor usikkerhet med tanke på leveranser og prising av materialer. Vår strategi er at vi skal opprettholde en høy boligbygging både i gode og i mer usikre tider, sier Skjennald.

Kommunikasjonsdirektør i OBOS Thomas Skjennald.

Hva kan man gjøre for å komme seg inn på markedet?

– Vi tilbyr såkalte boligkjøpsmodeller hvor medlemmene kan kjøpe bolig med Deleie eller Bostart. Dette gir medlemmene en mulighet til å komme inn på boligmarkedet til en litt lavere kostnad.

Deleie-modellen fungerer slik at du kan kjøpe halve leiligheten, hvorav OBOS eier den andre halvdelen, og etter hvert kan du kjøpe deg opp i prosent – til du eier hele leiligheten selv. Bostart-modellen gjør at du kan kjøpe helt ny bolig til en lavere pris enn ordinær markedspris, mot at OBOS får retten til å kjøpe den tilbake.

– Dette har blitt veldig godt mottatt i markedet og treffer spesielt førstegangskjøpere. Vi har hatt ordningen i et par år, men i februar i år økte vi satsingen ytterligere. I løpet av de neste fem årene skal vi kunne tilby opptil 8000 boliger med disse boligkjøps-modellene, sier Skjennald.

Ikke nok egenkapital?

Før banken kan vurdere om du skal få et boliglån, må du har spart minimum 15 prosent av boligens verdi i egenkapital. Det betyr at hvis du ønsker å kjøpe en bolig til 2,5 millioner, så må du spare 375.000 selv først. I tillegg må du selv ha penger til omkostninger på 2,5 prosent hvis det er selveierbolig, som her utgjør 62.500 kroner.

Sammen med rekordhøy bygging av leiligheter og de nevnte boligkjøps-modellene, vil Obos hjelpe førstegangskjøpere litt ekstra på veien.

– Mange av førstegangskjøperne har god betalingsevne og er i fast jobb, men mangler kanskje egenkapitalen. Med boligkjøpsmodeller kan vi senke egenkapitalkravet en del for dem, sier Skjennald.

OBOS har solgt rundt 1000 leiligheter ved bruk av denne modellen. Denne sommeren er 40 prosent av leilighetene deres solgt med en av disse modellene.

– Dette fungerer like bra på Ås og Jessheim, som det gjør i Oslo og Trondheim. Selv om trykket klart er størst i Oslo-området, sier Skjennald.

Kommunikasjonssjef i Fredensborg Bolig Erlend Ellingsen forteller Dagsavisen at det for mange er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, nettopp på grunn av kravet om 15 prosent egenkapital.

– Det er krevende å etablere seg på boligmarkedet uten støtte fra «foreldrebanken» eller annen hjelp, sier Ellingsen.

I 2019 lanserte de en «Leie til eie»-ordning, der kunder tilbys tre års leieavtale med en valgfri rett til å kjøpe boligen.

– All verdistigning i to års byggeperiode og tre års leieperiode tilfaller kunden som egenkapital uten at prisen på leiligheten justeres. De siste årene har vi sett en sterk boligprisvekst og hittil i år er den på 7,1 prosent. Legger vi til grunn en årlig prisvekst på mer beskjedene tre prosent, innfris egenkapitalkravet i løpet av de fem årene. Kunden kan velge å ikke benytte kjøpsopsjonen og har derfor ingen risiko ved et boligprisfall, sier Ellingsen.

Kommunikasjonssjef i Fredensborg Bolig, Erlend Ellingsen.

Kan bankene avvike fra egenkapitalkravet?

Økonomiekspert Cecilie Tvetenstrand i Storebrand mener håpet ikke er ute, selv om du ikke skulle ha spart opp de 15 prosentene.

– Alle banker har en avvikskvote på åtte prosent i Oslo og ti prosent i resten av landet, som kan gi mulighet til å avvike fra kravet. Du kan derfor være heldig å få hjelp av en bank selv om du ikke har klart å spare så mye som kreves, sier Tvetenstrand.

– Men du må likevel ha råd til å betale tilbake det du låner med rente når du tar et lån. Så det er viktig å ha lønn som gjør dette mulig. Det viktigste for banken er å vite at du har nok å leve for etter at lånet er betalt, i tillegg til faste utgifter og penger til mat, klær, og andre utgifter. I tillegg stresstester banken at du kan tåle en rente som er fem prosentpoeng høyre enn dagens rente.

Cecilie Tvetenstrand, spare- og forbrukerøkonom i Storebrand.

Tvetenstrand har et godt tips: om du er villig til å bo litt utenfor de mest sentrale områdene er ofte prisene lavere.

– Og når du får kommet inn på boligmarkedet, så kommer du i gang å får brukt pengene dine til å betale ned på eget lån, i tillegg til at du får ta del i prisutviklingen i boligmarkedet.

Hva er de beste tipsene for å få bolig?

Ekspertenes beste tips er både det enkleste og vanskeligste for mange:

– Det viktigste man kan gjøre er jo å spare. Det er punkt én. Man må ha en spareplan og legge opp egenkapital. Men vi kan jo senke terskelen litt, som gjør at det blir enklere for en del grupper å komme seg inn.

Han understreker at det likevel betinges at man har betjeningsevne på lånet.

Ellingsen er enig i dette.

– Det er flere boligsosiale kjøpsmodeller, og viktig å finne den som passer best for deg. Les godt gjennom tilbudene som er på markedet, sett opp gode spareavtaler og husk at en stabil, fast inntekt er svært viktig for finansieringen, sier han.

Økonomiekspert Tvetenstrand mener også sparing er det viktigste. I tillegg til god arbeidsmoral.

– Spar det du kan fra du får gave til bursdager, konfirmasjon eller andre ting. Spar litt av lommepengene du får. Venn deg til å ikke bruke alt du får av penger, men spar hele tiden litt. Mange små beløp over mange år blir store beløp. seks av 10 unge mellom 18 og 25 år, oppgir at de skulle ønske de visste hvor smart det ville vært og spare litt av pengene de hadde fått fra de var små, for da ville de vært nærmere å kunne kjøpe seg bolig nå, sier Tvetenstrand.

– Selv begynte jeg å jobbe da jeg var 14 år, og du lærer arbeidsmoral og håndtere penger ved å starte å jobbe ved siden av skolen i ung alder. Ikke alle har foreldre som kan gi deg lommepenger eller hjelpe til med kjøp av bolig, men jobber du og tjener penger så kan du klare det selv, avslutter hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen