Nyheter

Hvert eneste minutt brant det ned 16 fotballbaner med skog

I fjor brant det ned skog som tilsvarer et område på størrelse med Portugal.

I fjor brant det ned ni millioner hektar med skog, viser data fra Global Forest Watch.

Det tilsvarer et område på størrelse med Portugal.

James MacCarthy, analytiker hos Global Forest Watch, beskriver fjorårets tap av skog som «svimlende» og «forbløffende» til BBC.

– Det er omtrent det dobbelte av hva det var for bare 20 år siden.

Skyldes klimaet

Nye datainnsamlingsmetoder gjør det mulig for forskerne å skille mellom trær som går tapt på grunn av skogbranner og trær som går tapt av andre årsaker, som hogst eller fordi det ryddes skog til landbruk.

Forskerne mener det ikke er noen tvil om at det er klimaendringene som har ført til hyppigere og kraftigere skogbranner. De voldsomme skogbrannene i Russland i fjor, der fem millioner hektar med skog brant ned, settes i direkte sammenheng med hetebølgene som varte mye lenger enn normalt dette året.

MacCarthy ved Global Forest Watch uttrykker overfor BBC også stor bekymring for at det forsvinner stadig mer skog i Amazonas, som han mener vil gjøre klimaet der varmere, tørrere og mer utsatt for brann.

NTB skrev nylig at det så langt i år er registrert 5.300 skogbranner i den brasilianske delen av Amazonas. Det er en økning fra i fjor, ifølge det brasilianske romfartsbyrået INPE.

Brannene i Amazonas blir ofte startet av bønder og spekulanter som rydder jorda for å drive landbruk.

I år har det vært en økning i antallet branner i Amazonas. Mange er påsatt for å rydde land til jordbruk.

Avskogingen i Brasil har økt kraftig etter at Jair Bolsonaro ble valgt til president i 2019. Bolsonaro har blant annet åpnet for gruvedrift og landbruk i vernede områder.

Ekstrem tørke

I Europa er 660.000 hektar med skog og kratt brent ned i år, og det har vært verst i Frankrike, Spania og Portugal, ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste.

Dette er det største arealet med nedbrent skog som er registrert etter at man begynte målinger av denne typen i 2006.

Eksperter ved EU-kommisjonens forskningssenter EC-JRC, har uttalt at årets tørke i Europa kan være den mest ekstreme på 500 år.

Brannmannskaper i Spania har kjempet for å få kontroll på en rekke skogbranner de siste dagene. Dette bildet er fra regionen Aragón, som ligger nord i landet.

I disse dager jobber hundrevis av brannmannskaper på spreng med å få kontroll på en rekke store branner i Portugal og Spania.

En voldsom brann i nærheten av den spanske storbyen Valencia, har lagt nesten 100 kvadratkilometer i aske.

– Det er en svært komplisert situasjon. Brannen skaper enorme problemer som er helt umulig å håndtere i det tempoet vi ønsker, uttalte den regionale presidenten Ximo Puig.

I samme region forsøker også brannmannskaper å få kontroll på to andre store branner.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen