Nyheter

Sjakkrobot brakk motspillers finger

Gutten fikk hjelp til å komme seg løs og fullførte turneringen med hånda i gips.

En liten gutt fikk en aggressiv motspiller da han deltok i Moscow Chess Open-turneringen forrige uke.

Han spilte mot en robot, og etter han var ferdig med sin tur skulle han vente på roboten utføre sitt trekk. Gutten hadde hånda si på brettet, og ved uhell tok roboten tak i pekefingeren hans istedenfor sjakkbrikken.

Hendelsen skjedde forrige tirsdag, ifølge CNN.

– Roboten ble leid inn av oss og har blitt utstilt flere steder av spesialister i lang tid. Operatørene har tydeligvis oversett noen feil med den. Barnet gjorde et trekk, og etter det var han nødt til å gi roboten litt tid til å svare. Men gutten skyndte seg, og dermed tok den tak i ham. Vi har ingenting med roboten å gjøre, sier Sergej Lazarev til nyhetsbyrået TASS media. Lazarev er president i Moskvas sjakkforbund.

I videoen, som ble publisert på Telegram, kan man se at sjakkroboten klemmer fingeren til gutten. Flere som sto i nærheten skyndte seg til for å hjelpe ham med å få fingeren løs fra motstanderen.

– Vi kommer til å koordinere for å forstå hva som har skjedd og prøve å hjelpe familien så godt vi kan. Operatøren til roboten må jobbe med å styrke beskyttelsen, slik at en lignende situasjon ikke skjer igjen, sier Lazarev.

Ifølge ham fikk gutten fingeren i gips og fortsatte å spille i turneringen dagen etter, under tilsyn av frivillige.

Moscow Chess Open-turneringen fant sted i Moskva fra 13. til 21. juli.

Problematisk kunstig intelligens

Det er ikke første gang at noe går galt når man tar i bruk kunstig intelligens. The Guardian omtalte i 2016 en chatbot lansert av Microsoft som het Tay, som er laget med formål å «eksperimentere med og forske på samtaleforståelse». Den lærer av å snakke med mennesker. «Jo mer du chatter med Tay, jo smartere blir hun,» sa Microsoft.

Tay fikk en egen, verifisert twitterbruker for å kunne snakke med andre brukere. Men samtalene gikk fort fra uskyldig til å omhandle nazisme og terror. Da måtte Microsoft slette twittermeldingene, og slutte å bruke Tay.

I en annen hendelse satte en kvinne håret fast i robotstøvsugeren sin. Den sørkoreanske kvinnen var hjemme hos seg selv og sov da støvsugeren skrudde seg på automatisk, fordi den trodde ingen var hjemme. Da ble håret til kvinnen viklet inn i de roterende børstene på undersiden av støvsugeren, og hun måtte ringe nødnummeret for å få hjelp.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen