Nyheter

PST ser etter konkrete personer etter masseskytingen – flere kan ha vært involvert

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at flere personer var involvert i skytingen i Oslo natt til lørdag.

– Jeg kan naturlig nok ikke komme inn på hvem, men vi har personer i vårt fokus som vi mener har vært involvert i terrorhandlingen. De personene er det vi går etter, sier PST-sjef Roger Berg sier til TV 2.

Zaniar Matapour (43) er siktet for drap, drapsforsøk terror etter skytingen der to ble drept og 21 skadet. Politiet har forsøkt, men ikke lykkes, i å avhøre den siktede 43-åringen.

Flere involverte

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at flere personer kan ha vært involvert i masseskytingen enn mannen som er terrorsiktet.

– Det er flere personer som vi vurderer er involvert i det, sier PST-sjef Roger Berg til NTB.

– Er det konkrete personer dere har i sikte?

– Det har vi også, sier Berg.

Han vil ikke gå i detalj på om det er personer som er mistenkte eller siktet i saken. PST-sjefen nevner blant annet spørsmålet om hvorvidt noen har hjulpet den siktede mannen med å få tak i våpen.

Våpensporet

– Det var våpen involvert i drapene, så der kartlegger vi hvor de våpnene kom fra, hvem har skaffet dette? Har det vært noen som har vært med på det løpet? Politiet etterforsker det, men vi tar med oss det i vårt arbeid med å avverge og se om det kan komme nye angrep, sier Berg.

– Kan det ha vært flere involvert i planleggingen?

– Det kan det også være, det vurderer vi om det er flere og bredden i dette, sier Berg.

Han sier at det kan komme flere pågripelser som følge av dette arbeidet. Berg sier at de holder fast ved hypotesen om at det dreier seg om et islamistisk terrorangrep.

Etterforsker nettverk

Berg sier at de etterforsker om den terrorsiktede mannen hadde et nettverk.

Mannen har tidligere i år vært i en bekymringssamtale med PST på grunn av sin radikalisering, men ble vurdert til ikke å ha et voldspotensial.

– Vi har kjent personen som utførte angrepet på lørdag fra før, og det er naturlig at vi ser i omkringliggende miljøer om det er noen andre som er motivert. Men det kan også være andre personer andre steder i landet som ikke gir seg til kjenne, men som kanskje opererer på nett med en falsk identitet, sier Berg.

PST har senket trusselnivået til nest høyeste nivå og sier at situasjonen nå er mindre uavklart. Oslo-politiet har tidligere uttalt at det er svært viktig å avdekke om gjerningsmannen hadde medvirkere eller ikke.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: