Nyheter

– Vi er langt unna at alle kan leve et trygt liv, også her i Norge

Anette Trettebergstuen (Ap) mener debatten om Pride er mye hardere nå enn for tjue år sida. Nå jobber hun for en mer offensiv LHBT+-politikk.

– Til de som har sagt det ikke er noen big deal, eller at det blir for mye pride: Det blir aldri for mye. Vi må ikke ta rettigheter for gitt, de er trua.

Det sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) til Dagsavisen mandag.

– For veldig mange skeive er det å være redd en del av hverdagen, sier hun.

Vi møter ministeren i pøsende regnvær utenfor kontoret hennes. Angrepet utenfor London Pub er blitt to dager gammelt. Nå mener hun det skeive miljøet trenger all støtte det kan få:

– Det er tungt. Nå er jeg opptatt av alle de skeive som er redde, alene og usikre på hva som skal skje.

Jobber på alle fronter

– Vi kommer aldri til å gi oss. Det som skjedde i helga er grunnen til at likestillingspolitikken og LHBT+-politikken er så viktig. Vi er langt unna at alle kan leve et trygt liv, også her i Norge.

Trettebergstuen tar fortsatt forbehold om motivet til gjerningsmannen. Den siktede har ennå ikke blitt avhørt av politiet, men PST har knyttet mannen til ekstreme islamistmiljøer.

– Det er i hvert fall skeive som er blitt ofre, sier statsråden.

– Hva gjør dere framover nå politisk?

– Vi har vært veldig opptatt av å få til en mer offensiv likestillingspolitikk. Kampen er ikke tatt og det er mange grep igjen.

Det er ikke mer enn noen dager siden Trettebergstuen la fram et forslag om forbud mot «homoterapi». Hun har også satt i gang arbeid med en handlingsplan for LHBT0+-politikk, og en ekstremismekommisjon helt i det siste.

– Vi jobber på alle fronter. Jeg kommer aldri til å hvile meg på statistikken om at det går bedre her enn andre steder, sier hun.

Redd islamofobi

Trettebergstuen frykter nå også økt rasisme i etterkant av angrepet.

– Det er også minoriteter i minoriteten som trenger støtte. For eksempel skeive muslimer har det nok ekstra vanskelig nå. Jeg er redd for islamofobien som kommer i kjølvannet nå. Det er mange som kommer til å føle seg utsatt, og de må vi bare stille opp for.

– Vi veit at mange skeive går rundt og føler på en eller annen grad av redsel. Både mørkhuda folk og skeive merker hver eneste dag at de blir forskjellsbehandla, sier hun.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) legger ned blomster ved åstedet for skyteangrepet i Oslo sentrum. 
Bak dem står prins Sverre Magnus, Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Foto: Javad Parsa / NTB

Hardere debatt enn for 20 år sida

– Har du fulgt debatten opp mot Pride i år? Er den litt hissigere enn før?

– Ja. Jeg har vært åpent skeiv i tjue år og det er stor forskjell på fra 20 år sida og nå. Debatten er hardere og krassere. Det har aldri blitt revet ned så mange regnbueflagg som i år, sier hun.

– Vi er ikke født med hat mot andre. Hat oppstår ikke i et vakuum, legger hun til.

– At folk slår ring om hverandre og verdiene som ble angrepet, og det havet med blomster utenfor London, det er utrolig fint. Det må vi bare ta vare på i tida framover. Og når ting kommer tilbake til normalen må vi fortsette å kjempe for de verdiene, sier hun.

Se video: – Nå må vi stå sammen

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen