Nyheter

– Jeg forstår avgjørelsen, men for meg gjorde den det enda viktigere å møte opp

Magnus Hagem (40) trosset politiets anbefaling og tok med seg sønnen Edvard på fem år til Rådhusplassen.

Politiet hadde godkjent solidaritetsmarkeringen på Rådhusplassen i Oslo, men snudde mandag ettermiddag. Politidirektør Benedicte Bjørnland ga denne begrunnelsen:

– På bakgrunn av informasjon fra PST og at det skeive miljøet er en del av fiendebildet til ekstreme islamister, er politiets klare anbefaling at kveldens pride-arrangement i Oslo utsettes, og eventuelt andre pride-arrangementer andre steder i landet blir vurdert utsatt inntil videre.

Scenen på Rådhusplassen ble tatt ned, og litt før halv seks sendte Oslo Pride ut en pressemelding om at arrangementet var avlyst.

Mange valgte likevel å møte opp. Magnus Hagem er kritisk til politiets avgjørelse.

– Jeg har forstått at forsamlingen er uønsket, og det synes jeg er ugreit. Jeg forstår avgjørelsen, men for meg gjorde den det enda viktigere å møte opp.

– Føler du at dere er trygge her i kveld?

– Jeg føler meg trygg nok. Min sønn kommer til å vokse opp i denne verdenen, så han må lære seg at risiko er noe som er rundt oss hele tiden, så snart som mulig, sier Hagem.

Kjenner på frykten

Morten Sebastian Sørensen (35) og samboeren Gino Ismail (32) hadde tatt med seg hunden Natasha til Rådhusplassen for å være med på solidaritetsmarkeringen.

­– Det er veldig fint å være her, og jeg tenker at den frykten vi kjenner på nå, er den frykten veldig mange verden over kjenner på daglig – bare ved å holde hender. Det er jo derfor vi trenger Pride, sier Sørensen.

Morten Sebastian Sørensen (35) og  samboeren Gino Ismail (32) kjenner på frykten, men syntes det var fint å være med på markeringen på Rådhusplassen

Samboer Ismail er enig.

– Jeg mener mediene har et viktig ansvar for hvem som kommer til orde. I år har det vært mye mer motstand mot Pride enn tidligere, som jeg mener mediene ikke har sett eller tatt tak i. Jeg tror ikke det var en eneste person i Pride-toget som skulle ønske at de måtte gå i Pride, og jeg tror det samme gjelder i kveld, sier Ismail.

Folk i alle aldre strømmet til markeringen. På trappa foran Rådhuset satt Anne-Marit Imset (19) og Kate Nicole Patterson (18).

– Jeg er her for å vise støtte, for jeg syns det er kjipt om en sånn hendelse gjør at folk blir redde for å uttrykke sin kjærlighet, sier Patterson.

– Hvis det som skjedde lørdag kveld fører til at folk er redde for å komme og vise sin støtte, så vinner jo han som skjøt, tenker jeg, sier Imset.

Anne-Marit Imset (19) og Kate Nicole Patterson (18) syntes det var litt skummelt å møte opp på markeringen, men valgte likevel å vise sin støtte.

Begge var usikre på om de skulle trosse politiets oppfordring om å holde seg hjemme.

– Jeg syns det er litt skummelt å være her, det er jo en mulighet for at det som skjedde på lørdag skjer igjen, sier Patterson.

– Vi er lei oss

Oslo Pride valgte å følge politiets anmodning om å avlyse arrangementet. Det skjedde etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) hadde bedt folk om å følge politiets råd.

– Vi er lei oss for at vi nok en gang må ut med et budskap om at en pride-markering nok en gang må avlyses. Det er feil, slik politiet påstår, at dette var ment å være et lite arrangement. Vi forstår at folk nå er frustrerte og likevel ønsker å samles. Det vil dessverre bli uten innslag, appeller og musikk fra scenen på rådhusplassen, uttalte Inger Kristin Haugsevje, leder av Oslo Pride, i en pressemelding.

På sosiale medier har mange gått ut med hard kritikk mot avlysningen og hvordan politiet har kommunisert. Ap-politiker Jon Reidar Øyan skrev på Facebook at han mener det er ekstremt uansvarlig av politiet å skyve ansvaret over på arrangørene og Oslos befolkning.

Øyan skrev blant annet:

«Hva hadde politiet trodd? At arrangementet bare skulle bli en bitte liten samling av mennesker? Det er jo helt åpenbart at et slikt arrangementet kommer til å samle flere titusener av mennesker. Det må politiet ha forstått da denne ideen kom opp på søndagen.»

Minnemarkeringen ble avlyst, men folk strømmet likevel til Rådhusplassen i Oslo for å vise solidaritet med dem som ble rammet av masseskytingen natt til lørdag.

PST-sjef Roger Berg sa mandag at de frykter nye angrep etter skytingen i Oslo natt til lørdag.

– Vi frykter en følgehandling. Det har vi jo sett tilfeller av i andre land, og det er ikke uvanlig at enkelte blir inspirert eller at det er flere som har den samme tankegangen som her har skjedd, og som kan tenke seg å begå en ny terrorhandling i Norge, uttalte Berg til NRK.

Han ville ikke gå i detalj på hva slags opplysninger politiet har, men sa at de per nå ikke har informasjon som tilsier at et terrorangrep skal finne sted i nær framtid.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen