Nyheter

Påtalemyndigheten vil undersøke om den terrorsiktede er tilregnelig

Det skal gjennomføres en judisiell observasjon av Zaniar Matapour som er siktet for masseskytingen i Oslo.

Politimester Beate Gangås og politiadvokat Børge Enoksen møter pressen i forbindelse med skyting natt til lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Saken oppdateres

– Det er viktig for oss å få kartlagt hans psykiske helse opp mot tilregnelighet, så det er besluttet at det blir gjennomført en judisiell observasjon av siktede, og det er noe vi vil forsøke å få til med det første, sier politiadvokat Børge Enoksen.

42-årige Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen ved flere utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag.

To personer ble drept, ti ble alvorlig skadd og elleve lettere skadd. PST vurderer masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Matapours psykiske helse har vært tema i tidligere rettsprosesser hvor han har vært part. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NTB at han forventer at det blir gjennomført en judisiell observasjon av klienten.

Også Oslo-politiet har tidligere sagt at spørsmålet om psykiatri er blant hypotesene som etterforskerne vil avklare.

– Jeg rakk så vidt å se på de sakene han har, og jeg fant ikke noe i de sakene, men vi må gå grundig inn i dette og hans sykdomshistorikk, hvis han har noe. Men det er ikke jeg kjent med nå, sa etterforskningsleder Christian Hatlo tidligere lørdag.

Judisiell observasjon tar sikte på å avklare om en siktet er strafferettslig tilregnelig og/eller om vedkommende oppfyller vilkårene for forvaring.


Politimester Beate Gangås sier at politiet etterforsker bredt etter terrorangrepet.

Vi kan ikke konkludere ennå om det faktisk foreligger politisk motivert vold eller hatkriminalitet. Men når det oppfattes å ramme på den måten, så treffer det hele vårt samfunn og det er en demokratisk utfordring, sa Oslos politimester Beate Gangås på en pressekonferanse på Politihuset i Oslo lørdag ettermiddag.

Hun sier at politiet etterforsker angrepet der to menn ble skutt og drept i Oslo sentrum natt til lørdag bredt, og at de jobber med flere hypoteser.

– Det er ikke grunn til å tro at det vil skje flere hendelser slik situasjonen er nå, sier politimesteren.

Hun sier at gjerningsmannen var kjent for Oslo politidistrikt i forbindelse med forebygging avradikalisering og voldelig ekstremisme.

– Informasjon om denne personen blir også rutinemessig delt med PST. Vi har god samhandling med PST når det gjelder radikaliserte personer, sa Gangås.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om masseskytingen i Oslo

* Natt til lørdag 25. juni ble det løsnet skudd ved utestedene Per på hjørnet og homsepuben London pub på C.J. Hambros plass ved Oslo tinghus. Skytingen startet i 1.15-tida, og mannen ble pågrepet av politiet klokka 1.19.

* To personer er drept, ti er alvorlig skadd, og elleve er lettere skadd, opplyste politiet lørdag formiddag.

* 42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Han er norsk statsborger med iransk bakgrunn og er kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før.

* PST vurderer masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling og har besluttet å heve terrortrusselnivået fra moderat til ekstraordinært.

* PST har hatt kjennskap til Matapour siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge.

* I mai gjennomførte PST samtaler med Matapour og vurderte at han ikke hadde voldsintensjon.

* Matapours psykiske helse har vært tema i tidligere rettsprosesser hvor han har vært part. Forsvarer John Christian Elden forventer at det blir gjennomført en judisiell observasjon.

* Pride-paraden, som skulle avholdes lørdag, ble avlyst som følge av skytingen. Det samme ble Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride. Avlysningen skjedde etter råd og tydelig anbefaling fra politiet. Likevel oppsto det et spontant tog i Oslos gater.

---