Nyheter

Babcock om fly-lockout: – Vil kun ta timer før ambulansefly må tas ut av tjeneste

Når vedtaket om lockout trer i kraft natt til søndag, vil ambulansefly etter noen timer stå på bakken. I løpet av få dager vil alle stå på bakken uten tilsyn av flytekniker.

– Vi beklager at konflikten har nådd dette nivået. Som medlem i NHO luftfart forholder vi oss selvsagt lojalt til de tiltakene NHO mener er nødvendige for å få partene tilbake til forhandlingsbordet, skriver daglig leder i Babcock Norden Marius Hansen i en uttalelse til Dagsavisen. Babcock drifter ambulanseflyene i Norge.

Kritisk etter få timer

Etter noen timer kan situasjonen bli kritisk, og etter få dager vil alle ambulanseflyene stå på bakken, ifølge Babcock.

– Når vedtaket om arbeidsstans trer i kraft natt til søndag, vil det kun ta timer før ambulansefly må tas ut av tjeneste. Erfaringsmessig vil alle ambulanseflyene i løpet av få dager stå på baken uten tilsyn fra flytekniker, skriver Hansen.

Sjeldent virkemiddel

NHO og NHO Luftfart varslet tirsdag kveld lockout for flyteknikerne for å tvinge motparten tilbake til forhandlingsbordet. Fra søndag vil totalt 421 flyteknikere være ute i streik og lockout om ikke partene kommer til enighet før den tid, skriver NTB.

– Dette er et sjeldent virkemiddel, men det er et lovlig virkemiddel som vi bruker for å få fram alvoret i situasjonen, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid da han møtte pressen til et hasteinnkalt pressetreff utenfor NHOs lokaler i Oslo tirsdag kveld.

Fare for liv og helse

Overfor TV 2 kaller NFO-leder Jan Skogseth varselet om lockout grotesk.

– Det er spesielt å kontre med en lockout på denne måten her. Det er grotesk å gamble på menneskeliv på denne måten, sier Skogseth.

Almlid i NHO avviser at de spekulerer i at det nå skal bli tvungen lønnsnemnd fordi det er fare for liv og helse.

– Vi ønsker å møtes til nye forhandlinger så fort som mulig, og den eneste betingelsen er at NFO kommer med krav som er edruelige, sier Almlid til NTB.

Store konsekvenser

20 flyteknikere i Babcock blir tatt ut i lockout fra søndag. En lockout hindrer flyteknikere som ikke alt er tatt ut i streik, å gå på jobb.

Dette vil ikke bare påvirke ambulanseflyene, men vil også få svært store konsekvenser for blant annet SAS, Widerøe og Norwegian.

– Det er ingen tvil om at dersom en lockout blir et faktum, så tar det vel ikke lang tid før de fleste av våre fly står på bakken, sier Catharina Solli, pressesjef i Widerøe, til NTB.

Søker om dispensasjon

Flyteknikerorganisasjonen NFO søker onsdag om dispensasjon fra lockouten for blant annet flyteknikere i nevnte Babcock, som drifter ambulanseflyene.

NFO opplyste i en pressemelding at de søker om dispensasjon fra lockouten for følgende grupper:

  • Alle flyteknikere i Babcock Scandinavia Engineering.
  • Flyteknikere som jobber med Medevac i SAS
  • Flyteknikere som trengs for å opprettholde planlagt syketransport i Nord-Norge.

I meldingen skriver NFO at de hele tiden har vært tydelig på at man ikke ønsker å ramme samfunnskritiske oppdrag, skriver NTB.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen