Nyheter

Stortingspresidenten om aktivistene: – Andre måter enn å lime seg fast i Stortinget

Stortingspresident Masud Gharahkhani var lite fornøyd med å måtte avbryte møte i salen da aktivister fra Extinction Rebellion ropte og limte seg fast i rekkverket i salen.

– Heldigvis skjer ikke dette ofte. Jeg har aldri vært med på å oppleve noe liknende, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til Dagsavisen.

Det var under starten av Stortingets spørretime at en kvinnestemme begynte å rope ut i salen:

– Kjære Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet. Vi har en beskjed til dere. Vi har en beskjed til dere! FNs seneste klimarapport konstaterer at vi har to til tre år på oss til å snu skuta og gi oss en sjanse til å nå klimamålene.

Ifølge NTB skal stortingspresident Masud Gharahkhani ha klubbet flere ganger og anmodet om ro, men aktivistene fortsatte å framføre sitt budskap, før stortingsrepresentantene forlot salen.

Aktivister tilknyttet Extinction Rebellion aksjonerte på innsiden av Stortinget onsdag. Demonstrantene skapte støy og leven under spørretimen og limte seg fast med superlim.
Foto: Heiko Junge / NTB

Kort vei til politikerne

Extinction Rebellion er en gruppe klimaaktivister som flere ganger de siste årene har fått oppmerksomhet for sin protestform. Seansen i Stortinget i dag, har stortingsrepresentanten lite sansen for.

– Vi bor i et land der folk kjenner til at det er mange måter kontakt med politikere på. Man kan ringe, sende e-post, og det er egentlig veldig kort avstand. De er helt andre måter å få gjennomslag på enn å lime seg fast til Stortinget og bidra til å avslutte Stortinget, sier Gharahkhani når Dagsavisen møter ham utenfor Stortinget.


Politiet ble tilkalt til Stortinget, og de skal ha hatt planer om å ta i bruk løsemiddel for å få demonstrantene løs fra rekkverket de hadde limt seg fast i.

– Vi har akkurat kommet og har opprettet kontakt. Vi har fått litt ulike meldinger på antallet demonstranter, men det er mellom 12 og 20 personer, sier operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt i til NRK.

Ofte demonstrasjoner

– Tror du denne måten å demonstrere på er særegent for klimaaktivister, og at vi kan komme til å se mer av dette framover?

- Jeg kjenner ikke til de menneskene som sto bak dette. Men dette skjer ikke ofte. Mange vet at det er mulig å kontakte politikere. Vi er et åpent hus, og hører daglig demonstrasjoner fra Eidsvolls plass, og har også daglig møter mellom folk og folkevalgte. Det er en fin ting, sier stortingspresident Masud Gharahkhani til Dagsavisen.

I forbindelse med demonstrasjonen sendte Extinction Rebellion Ung ut en pressemelding om onsdagens markering.

– Vi er unge og mange av oss kan ikke stemme. Dyr og planter kan ikke stemme. Milliarder av mennesker i det globale sør kan ikke stemme i Norge. Og dere dreper dem med deres handlinger, sier Susanne Rude Lone i denne pressemeldingen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen





Mer fra Dagsavisen