Nyheter

Kortkrise dagen før 17. mai. Her står folk i kø for å ta ut penger

Bankterminaler over hele landet var nede hos dagligvarebutikker, Vinmonopolet og apoteker. Feilen er nå rettet, og det vil være normal drift om kort tid.

Kø utenfor banken

– Det tar litt tid før alt er oppe som normalt, men jeg vil si at nå skal alt snart være oppe å gå, sier Pål Andre Fredriksen, administrerende direktør i Verifone, som lager betalingsløsninger, til VG.

Det var mandag ettermiddag det ble meldt om store problemer med bankterminaler i hele landet. Rett før klokka 14 meldte imidlertid VG at problemene skal være løst.

Pål Andre Fredriksen, administrerende direktør i Verifone, sier til avisa at de er hundre prosent sikre på at det ikke er hacking som er årsaken bak problemene.

Nedetiden har imidlertid skapt et lite kaos utenfor Oslos minibanker. Feilen ble oppdaget i 12-tiden mandag. Opp mot 130.000 bankterminaler var rammet.

Kan bli dyrt

Dagsavisen tok turen ut i Oslos gater, og i Karl Johans gate var det samlet seg en lang kø utenfor minibanken til DNB klokka 13:30. I køen møter vi de tre kompisene Adam Urio (21), Elias Husby (21) og Andreas Meyer (21). Til tross for at innkjøpene til 17. mai nå blir litt mer trøblete enn planlagt, holder de humøret oppe.

– Vi må ta ut penger for å kjøpe inn drikke. Vi har ikke nok, sier de.

– Hva gjør dere hvis dere ikke får tatt ut kontanter da?

– Nei, det må vi nesten. Hvis ikke blir det en veldig dyr sjampanjefrokost i morgen, sier Andreas Meyer.

– Eller så får jeg kanskje bare ta en ekstra jobbvakt i morgen i stedet. Kanskje tjene penger, framfor å bruke dem, sier Adam Urio.

Fra venstre: Andreas Meyer (21), Elias Bloo (21) og Adam Urio (21).

De tre frykter imidlertid ikke for feiringen i morgen.

– Jeg tenker vi tenker positivt jeg, sier Andreas.

Turister

Lenger bak i køen står de to venninnene Janne Götzen (21) og Ella Bloo (21). Janne er student i Norge og har besøk av venninnen fra Nederland, og merket kortproblemer da de skulle betale for seg i en suvenirbutikk.

– Vi håper dette ordner seg fort, sier de.

Men de er ikke bekymret for en eventuell kortløs nasjonaldag.

– Må vi betale kontant, så får det bare gå, sier de.

Janne Görtzen (21) og Ella Bloo (21) er turister fra Nederland.

Flere butikker hadde muligheten til å ta betalt via Vipps. På kjøpesenteret Steen & Strøm var det lange køer til minibanken, og på Vinmonopolet måtte de ansatte advare alle nye kunder ved inngangen om at de bare tok kontanter - og bestilling fra nettbutikken.

Det var en stressende formiddag for både ansatte i butikker, kunder og administrerende direktør i Verifone.

– Jeg har jobbet her i denne bransjen i 15 år, det er første gang jeg opplever noe lignende. Det er klart at dette er definitivt en feil dag å gå ned på, sier Pål Andre Fredriksen, administrerende direktør i Verifone til VG, og sikter til 17. mai-feiringen tirsdag.

Butikksjef i Vinmonopolet på Oslo City, Marika Salomäki, sier til NTB at 16. mai er en av de største salgsdagene deres i året.

– Dette er fryktelig dumt. Ikke bare for oss, men også for alle de andre butikkene som rammes. Dette er en av de største salgsdagene våre i året, sier hun.

Køen inn til minibanken på Steen & Strøm fortsatte langt inn i lokalet da bankterminalene var nede mellom 12-14 dagen før 17. mai.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen