Nyheter

Ba russisk offiser om å dra til helvete. Nå har han fått medalje

Ukraina hedrer soldaten som sa «go fuck yourself» til en russiske offiser. Tirsdag mottok han en medalje, ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet.

Den ukrainske soldaten Roman Hrybov er grensevakt og var i tjeneste på Zmiinyi-øya, også kjent som Slangeøya, som ble angrepet av russiske krigsskip den første dagen av Russlands invasjon av Ukraina. Da de ukrainske soldatene fikk beskjed om å legge fra seg våpnene, svarte Hrybov over radioen: «Russisk krigsskip, dra til helvete» («go fuck yourself»).

Ble tatt til fange

De første rapportene fra Russlands invasjon viste at 13 grensevakter på Zmiinyi-øya døde etter å ha nektet å overgi seg, ifølge The Guardian. President Volodymyr Zelenskyj fra Ukraina sa i ettertid at hver vakt ville bli hedret med heltetittel i landet, men noen dager senere kunne Ukrainas statlige grensevakt meddele at soldatene fortsatt var i live. De var blitt tatt til fange av Russland. Forvirringen fortsatte da Ukrainas parlament senere sa at 19 tjenestemenn, og ikke 13, som først ble rapportert, hadde blitt løslatt som en del av det første store fangebyttet mellom de to landene i krig.

Tirsdag denne uka kunne Ukrainas forsvarsdepartement bekrefte at grensevakten Roman Hrybov var løslatt og hjemme i byen Tsjerkasy. På Twitter delte de en video der Hrybov mottar en medalje fra lokale myndigheter for sine handlinger på Zmiinyi-øya.


Helter

Søndag forrige uke sa president Zelenskiy i et intervju med russiske journalister at noen av soldatene fra øya døde, mens noen ble tatt til fange. «De som døde, de er helter», sa han.

Opptak fra radioutvekslingen mellom russiske og ukrainske soldater på Zmiinyi-øya har spredd seg på internett og gikk raskt viralt på ulike sosiale medier. Uttrykket «go fuck yourself» har blitt et samlingsrop for Ukrainas forsvarere og soldater. Hendelsen har nå blitt illustrert og trykket til et frimerke av det ukrainske postvesenet.

At det ukrainske samfunnet nå tar i bruk uttrykket har blitt hyllet som et av eksemplene på hvordan landet forsøker å undergrave legitimiteten til Russlands invasjon gjennom ikke-militære midler.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen