Verden

Fremmedkrigere fristet til penger i Ukraina

Fattige syrere har solgt seg som fremmedkrigere i konfliktene i Libya og Aserbajdsjan, og nå kan nye flere tusen komme til å reise til Ukraina for å kjempe Russlands krig.

En syrer skal allerede ha blitt drept i kamp i Ukraina. Ifølge kunngjøringen i Syria, som ble spredt i sosiale medier sist søndag, skal han ha vært medlem av shabiba, en paramilitær gruppe tilknyttet president Bashar al-Assad. Han skal ha blitt drept i Donbas i østlige Ukraina. Men to dager etter dødsannonsen kom det motsatte meldinger som sa at det hele var fake news, at det sirkulerer en falsk dødsannonse om en syrer som allerede skal være drept i Ukraina.

– Selvfølgelig har jeg hørt om folk som vil reise. Men det er mest fra regimeområder, forteller 35-årige Omar Abo Alhoda, som selv bor i Idlib, et område i Syria som fortsatt er kontrollert av opposisjonen, av islamistiske grupper.

– Det er penger som gjør at de er villige til å dra, sier han til Dagsavisen, og hevder det gis løfter om flere tusen dollar.

I Moskva har president Vladimir Putin allerede sagt at han ønsker fremmedkrigerne velkommen. Etter at hans forsvarsminister fortalte at 16.000 frivillige stod klare i Midtøsten, ba Putin ham om å bidra til at de får reist til frontlinjene.

– Hvis du ser at disse menneskene ønsker å komme fordi de vil det, og ikke på grunn av penger, for å hjelpe folkene som lever i Donbas, da må du hjelpe dem å komme til konfliktsonen, sa Putin til forsvarsministeren. De skulle altså ikke, ifølge Putin, hjelpe Russland, men de russisk-talende ukrainerne.

Rekrutteringskontor

Den britisk-baserte syriske menneskerettighetsorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights, som er mest kjent for sine kontakter blant opposisjonen, tok det et skritt lenger, og hevdet tirsdag at Assad-regimet har åpnet rekrutteringskontor rundt om kring i landet, og har lister over hele 40.000 syrere som nå skal være villige til å krige i Ukraina. Det syriske regimet selv benektet imidlertid dette.

Men sikkert er det at Syria i de senere årene er blitt et marked for rekruttering av fremmedkrigere. Etter elleve år med borgerkrig står landet i ruiner, og tusenvis av fattige er klare til å selge seg selv som soldater. Også under krigen mellom Armenia og Aserbajdsjan for litt over ett år siden ble syrere sendt til fronten. I en artikkel fra BBC ble de beskrevet «kanonføde».

Hazem Saghieh, en kjent libanesisk journalist som følger utviklingen i nabolandet Syria, er bekymret.

– Dette er blitt en stor business. Bruken av fremmedkrigere har nemlig en stor fordel: Ingen bryr seg om dem. Og Putin vil foretrekke at syrere dør i Ukraina fremfor at flere russere skal bli sendt hjem i kister, sier Saghieh til Dagsavisen.

Når lønningene i de krigsherjede områdene av Syria har falt til rundt en dollar dagen, kan en kanskje forstå at mange lar seg friste av utbetalinger, basert på løfter fra tidligere kriger, på rundt 2.000 dollar i måneden. Men det er også blitt absurd: i konflikten i Libya har syrere blitt betalt for å kjempe på motsatte sider av en krig, slik at en syrer kan drepe en annen i en konflikt som ingen av dem anser som sin egen.

Fienden Moskva

Bruken av syriske fremmedkrigere for nettopp Russland kan vise seg langt mer komplisert enn i Libya og Aserbajdsjan. Russland er allerede hatet av mange arabere nettopp for sin brutale framferd under borgerkrigen i Syria, ifølge journalisten Hazem Saghieh, og nå kan flere drepte skape mer motstand mot stormakten.

En av grunnene til at Moskva gikk inn i Syria i 2015 var frykten for at ekstremistiske grupper skulle spre seg inn i sørlige Russland. Nylig kunne nettstedet al Monitor fortelle at militante islamister fra Syria nå vil kunne velge å reise til Ukraina for å kjempe mot, ikke for Russland. En kriger fortalte nyhetsbyrået AFP, ifølge al Monitor følgende:

– Vi er lei av sult. Jeg vil dra og aldri komme tilbake. Fra Ukraina vil jeg dra til Europa.

Mange militante sunni-islamister vil anse det som blasfemi å kjempe for Russland. Situasjonen er blitt vanskeliggjort for Russland, sier Saghieh.

– Russland blir foraktet ikke bare av syrere, men også av mange arabere. Så det spørs hvem de kan verve. Men det syriske regimet har sine egne islamister som kan bli kjøpt. Dette dreier seg ikke om ideologi, men om penger, forteller han.

Men nettopp Assad følte selv faren ved å bruke militante islamister. I 2003, etter USAs invasjon av Irak, sendte han islamistene over grensen for å bekjempe amerikanerne. Men siden kom de tilbake for å bekjempe ham.

Svakhetstegn fra Russlands side

Selv om Putin kan se fordeler ved å bruke fremmedkrigere, anser mange i Midtøsten dette samme skrittet som et svakhetstegn fra Russlands side.

– Det ser jo ut som om de russiske troppene ikke er særlig gode i urban krigføring, sier Ilhan Uzgel, en tyrkisk statsviter, om krigføringen i Ukraina. Han tror også at Putin velger å beskrive fremmedkrigerne som «frivillige» som del av en propagandakrig med Vesten.

– Russland ønsker å skape et inntrykk av at også de, slik som Ukraina, får støtte fra frivillige som reiser for å kjempe på deres side. Men Russland finner nok ikke støtte fra sunnimuslimske islamister, som de kriget mot i Syria, så de vil trolig bare kunne hente støtte blant de som kjemper for Assad, samt sjiamuslimske fremmedkrigere, sier Uzgel.

Andre i Tyrkia er bekymret for logistikken i tilfelle flere tusen militante islamister vil reise gjennom landet på vei til Ukraina. Murat Ozbank, en annen tyrkisk statsviter, tror det kan ble farlig både for landet og for landets omdømme.

– Ja, det er bekymringsverdig hvis disse krigerne vil bli fraktet gjennom Tyrkia. Noen av dem skal også komme fra grupper som den tyrkiske etterretningen har trent opp. Da blir dette en risiko ikke bare for Russland, men også for Tyrkia selv, sier Ozbank til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen