Nyheter

Smittekarantene erstattes med testing: – Det gleder oss, sier rektor

Rektor ved Bøler skole i Oslo er glad for at elevene nå kan teste seg daglig framfor å sitte i karantene. Samtidig sier kommuneoverlegen at kommunen er bekymret for at de med penger skal kunne kjøpe seg ut av en karantene.

Rektor ved Bøler skole, Britt Bøymo, håper at regjeringen og helsemyndighetene kan lande på en løsning som gjør at elevene kan være mer på skolen.

Artikkelen er oppdatert 25.1.2022

– Vi er kjempeglade for at elevene kan komme på skolen, det er jo det vi ønsker.

Det sier rektor ved Bøler skole i Oslo, Britt Bøymo, til Dagsavisen. Mandag ettermiddag varslet regjeringen at smittekarantene på ti døgn kan erstattes med daglig testing for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære av koronasmittede. Det vil si at de tidligere reglene, som i mange tilfeller rammet barn og unge verst, ikke gjelder lenger fra midnatt natt til onsdag denne uka.

De nye reglene for karantene er endret til at man kan teste seg daglig, istedenfor å være i karantene, dersom et husstandsmedlem eller en tilsvarende nær kontakt er koronasmitta. Så lenge man får negativ test, kan man bevege seg fritt, og elevene kan gå på skolen.

– Vi har en del elever som sitter hjemme i karantene, så hvis de nå kommer på skolen, er det klart at det vil merkes. Det gleder oss, sier rektor Britt Bøymo.

Les mer om regelendringene her.

Ikke fått informasjon

Selvtester som benyttes for å erstatte smittekarantene, skal tilbys gratis av kommunen.

– Flere kommuner har ikke fått så mange tester som forespeilet på grunn av forsinkede leveranser til landet. Samtidig er det mange kommuner som melder at de både er klare for og har et sterkt behov for å gå over til et testregime som erstatning for karantene, sa helseminister Ingvil Kjerkol (Ap) i en pressemelding mandag kveld.

Tirsdag kunne også Oslo kommune opplyse om at kommunen bare har fått halvparten av de selvtestene de har bestilt. Hovedstaden skulle fått om lag 1,5 millioner hjemmetester å dele ut denne uka, men får bare i underkant av 700.000, skriver NRK.

Derfor må Oslo kommune trolig stramme inn på hvem som kan få tester.

Bøler skole har ikke fått noen informasjon om at skolen kan dele ut gratistester til elevene, utover de testene de allerede har gjennom massetestingsprogrammet, hvor de deler ut tester til alle elevene hver onsdag og fredag. Hun regner med at folk må skaffe seg sine egne tester. Men det kan bli dyrt, spesielt for større familier. En pakke med fem tester på apoteket koster 400 kroner.

– Det er jo et problem. Jeg merker at det er en klar forventing om at elevene skal få tester på skolen. Familiene benytter seg av flere tester enn de de får gjennom massetestingsprogrammet, og forventer å få mer fra skolen når de er tomme, men det har vi ikke nok tester til, sier rektor Britt Bøymo.

På Helsenorges hjemmesider står det at dersom du er nærkontakt med en smittet eller det er et utbrudd på skolen din, kan du få gratis selvtester fra helsetjenesten i kommunen din. Det er kommunen som avgjør om du kan få utlevert selvtest. Bøymo håper og forventer at prioriteringen av tester, hvor man kan få det og om det er gratis, kommuniseres godt.

Assisterende kommuneoverlege Miert Skjoldborg Lindboe i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

Fordeler tester til bydelene

Oslo kommune mottar tester fra nasjonale myndigheter basert på hva de får inn, en gang i uken.

– Det vi gjør nå er å fordele testene ut til bydelene, som står for utlevering. Det vil derfor variere fra bydel til bydel hvor man får tak i gratis selvtester, fordi bydelene kjenner innbyggerne sine best.

Det sier kommuneoverlege i Oslo kommune, Miert Lindboe, til Dagsavisen. Han er veldig glad for endringen som ble varslet mandag ettermiddag, spesielt på vegne av barn og unge.

– Vi har hatt samtaler med familier som har sittet i lange karantene- og isolasjonsperioder, og da er det gjerne barna som har sittet lengst, uten å bli syke. Det er selvfølgelig problematisk når karantene gir mer problemer enn sykdommen i seg selv, sier han.

Lindboe forteller at skolen i prinsippet ikke skal ha noen rolle i utdelingen av tester nå.

– Får vi nok tester, kommer vi kanskje etter hvert til å sørge for at elever kan få med seg tester hjem, slik at de kan ha noen liggende og bruke de når de har behov for det, sier Lindboe.

Når det gjelder antall gratis tester, forteller kommuneoverlegen at Oslo kommune er bekymret for at de med penger skal kunne kjøpe seg ut av en karantene, mens de med lavere økonomi ikke kan det.

– Det blir et problem i håndteringen av denne pandemien dersom de rike klarer seg best, og det vil bli et problem i tilliten til kommunene og myndighetene. Men det er ikke ubegrenset antall tester. Derfor må vi ha prioriteringer, sier han.

---

Dette er regjeringens prioriteringsrekkefølge for tester

  • Personer med symptomer
  • Test ved kjent eksponering
    • Test i stedet for karantene av husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære
    • Øvre nærkontakter
  • Test av personer som utfører kritiske samfunnsfunksjoner, inkludert helsepersonell
  • Jevnlig testing

---

– Blir nedstemte

De tidligere reglene for smittekarantene kunne resultere i at elever ble sittende i karantene i flere uker. Det merket veldig mange skoler i landet.

Med reglene som gjaldt fram til 26. januar slapp trippelvaksinerte foreldre smittekarantene selv om de bor i hus med noen som er smittet, så lenge de testes daglig med selvtest eller antigen hurtigtest gjennomført av helsepersonell, eller annenhver dag med PCR-test i sju døgn etter nærkontakten.

Disse reglene gjelder også nå for dem som ikke er trippelvaksinert. Fram til onsdag var det derimot slik at personer som ikke er trippevaksinert, som de færreste barn og unge er, måtte forholde seg til andre regler når det gjaldt smitte i husstanden. Hvis koronasmitten ikke traff alle familiemedlemmer samtidig, kunne friske barn risikere å ende i flere uker lange karantener.

Hovedregelen for karantene var at personer som deler husstand med en smittet, og som ikke har fått boosterdosen, altså en tredje vaksinedose, måtte telle ti døgn i smittekarantene, med mulighet til å teste seg ut etter syv døgn. Men dersom nye husstandsmedlemmer ble smittet underveis i karantenen, begynte de ti døgnene på nytt: «Dersom du bor sammen med en eller flere smittede personer og du kan holde helt avstand, telles karantenedøgnene dine fra siste kontakt med den som sist ble syk i husstanden», skrev FHI i en regeloversikt.

Hvis man bor sammen med en som er smittet og ikke kan holde nok avstand, skulle man begynne å telle 10 døgn i smittekarantene når personen man bor med har vært 4 døgn i isolasjon. Det betyr at den totale karantenetiden ble 14 døgn. Unntaket var om man fikk en negativ test etter 11 døgn. Da kunne karantenen avsluttes.

Lange karantener har vært krevende for elevene, både når det gjelder det faglige og sosial trening, konstaterte Bøymo da Dagsavisen tok en prat med henne tirsdag, før de nye reglene ble varsla.

– Kanskje aller mest merker vi det på det psykososiale. Elevene blir nedstemte av det, og fortvila over at de mister tilknytning til det som skjer på skolen, sier hun.

Tillitsbasert

Bøymo opplever at massetestingen fungerer godt på Bøler skole. Foreldre, barn og ungdommer følger opp, tester seg og melder inn når de får positive tester. De tar ansvar og informerer hverandre. Derfor tror hun at de nye reglene vil fungere godt.

– Samtidig er det slik at for at ansatte og elever skal oppleve trygghet, som er viktig, må vi understreke at man må teste seg for å komme tilbake. Det er ikke et frivillig valg, man må følge de påleggene om daglig testing for å få fritak fra smittekarantene.

– Vi har et tillitsbasert system i Norge, det er fint og vi må ha tillit, men da er det viktig at alle faktisk følger reglene, understreker rektoren.

Hun opplever at elevene snakker om testing på skolen og sier i klasserommene at de har testa seg. Lærerne har en oppfatning av at dette blir fulgt opp blant familiene.

Utfordrende å jobbe hjemmefra

De teoretiske fagene har Bøler skole klart å legge til rette for at elevene kan jobbe med hjemmefra. Det gjør de ved å streame fra klasserom og ved at lærerne tilbyr tilpasset opplegg til elevene som er i karantene ved å følge dem opp via telefon eller digitale møter.

– Men de praktiske fagene, som kroppsøving, blir mangelfullt for dem. Selv om skolen strekker seg innmari langt og er kreative og prøver å gi dem utfordringer som de kan utføre på stuegulvet hjemme, vil det likevel være av en annen kvalitet og innhold, sier rektor Britt Bøymo.

For noen elever fungerer det ganske godt å jobbe digitalt alene, forteller Bøymo. Men det er veldig individuelt. For de aller fleste er det ekstra utfordrende. Elevene sliter med å konsentrere seg om å gjøre oppgavene sine og de sliter med å strukturere dagene sine på en god måte.

– Og så savner de selvfølgelig alt det sosiale som skjer både i timer og i friminutt. Det er den opplevelsen som elevene melder om til oss, og som lærerne også har, sier Bøymo.

Stort fravær

Også mange andre kommuner enn Oslo har opplevd problemet. Skolesjef i Stavanger kommune, Jørn Pedersen, sa til Dagsavisen mandag at kommunen registrerer et tidvis stort fravær blant elever og ansatte. De merker både at smittesituasjonen har tatt seg opp, og at mange må holde seg hjemme på grunn av smitte eller smittekarantene. Likevel mener han at reglene som var fram til onsdag dag var bedre enn de var for noen måneder siden, da også øvrige nærkontakter måtte være i karantene.

På enkelte skoler i Stavanger var 15-16 prosent av elevene borte forrige uke, ifølge Pedersen. De færreste av dem alvorlig syke.

– Det er kjempekrevende å drive skole. Ikke bare på grunn av reglene som er nå, men også på grunn av den totale smittesituasjonen. Flere og flere blir smitta, og det er vel hovedutfordringen.

Utfordringen det er å drive undervisning i en så uforutsigbar hverdag, går ut over den kvaliteten Stavanger kommune ønsker å ha på skolen.

– Våre skoler ønsker å ha god kvalitet på opplæring og forutsigbare og gode og trygge rammer for elevene. Situasjonen i dag medfører uforutsigbarhet når oppmøte varierer fra den ene dagen til den andre, sier Pedersen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen