Kultur

Meat Loaf er død

Den amerikanske rockelegenden bak suksessen «Bat Out Of Hell» er død, 74 år gammel. Nå hylles han av blant andre Marion Ravn, som sang med han på hitlåta «It’s All Coming Back To Me Now».

Meat Loaf

Mannen bak en av rockehistoriens aller største albumsuksesser, Meat Loaf eller Michael Lee Aday som han egentlig het, døde torsdag kveld amerikansk tid, ifølge nettstedet Deadline. Han ble 74 år gammel. Dødsårsaken er ikke offentliggjort, men han skal ha gått bort omgitt av familien og med kona Deborah Gillespie ved sin side. Dødsfallet bekreftes av Meat Loafs mangeårige agent Michael Green.

Meat Loaf ble født i Dallas i 1947, og kallenavnet Meat Loaf (kjøttpudding) stammer fra tiden da han spilte fotball på High School. Han ble både skuespiller med roller i en rekke musikaler og filmer, og en av verdens mest kjente musikere, ofte omtalt som en «sjokkrocker» med sans for overdrivelser og store effekter. Hans aller størst suksesser kom gjennom samarbeidet med komponisten og produsenten Jim Steinman. Albumet «Bat Out Of Hell» fra 1977 var lenge ett av verdens mest solgte med 14 millioner eksemplarer bare i USA og over 40 millioner på verdensbasis. Det fikk to rene oppfølgere, og Meat Loaf har til sammen solgt over 100 millioner plater.

Marion Ravn

«Bat Out Of Hell II» lot imidlertid vente på seg helt til 1993, men det er derfra en av hans aller mest kjente sanger, «I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)», dukket opp. Kjennetegnet var sanger som var større enn størst, inspirert av opera, teater og fantasysjangeren, formidlet av Meat Loafs store og kraftige stemme og teatralske innlevelse og sceneshow.

– Sangene til Jim Steinman er fantasi som kunst. De har ingenting med virkeligheten å gjøre. Hvordan kan han vite hva livet dreier seg om? Han går jo aldri ut av huset sitt, fortalte Meat Loaf til Dagsavisen om Steinman, som gikk bort i 2021.

Meat Loaf var i Norge en rekke ganger, og skulle også få et særlig bånd til norsk musikk da han inviterte Marion Ravn med i duetten «It’s All Coming Back To Me Now», som ble førstesingelen fra albumet «Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose» i 2006. Låta gikk til topps i en rekke land, og Ravn, da under navnet Marion Raven, ble også med på deler av den etterfølgende Europa-turneen.

– Det var en utrolig trist beskjed å få at Meat Loaf har gått bort så altfor tidlig, sier Ravn i en uttalelse sendt til NTB fredag. Hun understreker at hun er «takknemlig for å bli kjent med en så fin fyr, som tok godt vare på meg når jeg i ung alder reiste rundt med ham på turné».

– Jeg har mange gode minner og morsomme historier fra vår tid sammen. Vi har mistet en stor artist, sier Ravn.

Meat Loaf da han sang Jim Steinmans "It's All Coming Back To Me Now" med Marion Ravn, på "Bat Out Of Hell III" i 2006.

Musikalstjerne

Michael Aday hadde en brokete oppvekst før han fant veien til berømmelsen. Moren var en lokal gospelsanger, og faren en tidligere politimann som slet personlig etter å ha fått avskjed fra hæren. Etter at moren døde flyttet Meat Loaf til Los Angeles, der han dannet en rekke lokale band og ble en hyppig brukt musikalskuespiller i oppsetninger av blant annet «Hair». Han beholdt Meat Loaf-navnet som artistnavn og varemerke. Den første platen han ga ut var «Stoney & Meatloaf» i 1971, sammen med Shaun «Stoney» Murphy. Samarbeidet ble kortvarig, og det var først etter å ha møtt Jim Steinman året etter, mens han spilte i en Broadway-oppsetning av «Hair», at hans musikalske kurs ble staket ut. Imidlertid var det vanskelig å få bransjen til å forstå det nye sjangeruttrykket som Steinman og Meat Loaf malte fram, og det var først da artistkollega Todd Rundgren kom om bord som produsent og de fikk platekontrakt at «Bat Out Of Hell» ble en realitet, med «You Took the Words Right Out of My Mouth» som første singel.

Et hektisk turnéliv preget av stress og rus i kjølvannet av den enorme suksessen gjorde at han for en periode mistet stemmen, og først i 1981 var han tilbake, da med duetten «Dead Ringers», skrevet av Steinman og sunget sammen med Cher. 1980-tallet forble imidlertid kaotisk, da han og Steinman røk uklare og stevnet hverandre for rettigheter. En rekke andre samarbeidsprosjekter nådde aldri de samme høydene som under samarbeidet med Steinman. Først da de fant sammen igjen på 1990-tallet kom det som ble en internasjonal gullalder for Meat Loaf, først med «Bat Out of Hell II: Back Into Hell» i 1993. «Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose» kom i 2006, mens «Braver Than We Are» fra 2016 skulle bli hans siste studioalbum.

Som skuespiller huskes han av mange særlig fra rollen som Eddie i kulthiten «Rocky Horror Picture Show» så langt tilbake som i 1975, etter at han først hadde spilt rollen i sceneversjonen i Los Angeles. Han har flere titalls mindre roller og gjesteopptredener i en rekke filmer senere, som i «Fight Club» og «Wayne’s World». De senere årene har han blant annet også spilt i TV-serien «Ghost World».

Meat Loaf har lenge slitt med sykdom og skader, og kollapset på scenen i Canada under Braver Than We Are-turneen samme året som albumet kom ut. Det var ikke første gangen han falt om på scenen. I 2003 kollapset han på Wembley, og gjennomgikk senere en hjerteoperasjon. Han har vært ved dårlig helse store deler av livet, og har ved flere anledninger sagt at han gir seg, for så å ha kommet tilbake igjen.

Meat Loaf fotografert i 2010. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nyheten om Meat Loafs død har fått flere artistkolleger og andre til å rykke ut med hyllester.

«Vi vet hvor mye han betydde for så veldig mange av dere og vi verdsetter all den kjærligheten og støtten nå idet vi går inn i en tid med sorg etter å ha mistet en så inspirerende artist og vakker mann», heter det i en uttalelse fra familien, gjengitt av Deadline.

Meat Loaf