Nyheter

Matsvinn: De solgte flest forundringsposer i 2021

Det blir mindre matsvinn, også her i Rogaland. Gjennom Too Good To Go var Sabrura Herbarium den bedriften som solgte aller flest forundringsposer i fylket i 2021.

– Vi synes det er veldig moro. Alle på kjøkkenet synes det var veldig stas når de fikk høre nyheten, sier daglig leder av Sabrura Herbarium, Stina Chantell Tveitane til RA.

I løpet av året passerte Rogaland rekordmange 200.000 solgte poser. Det var i Stavanger og Sandnes kommune hvor det ble reddet mest mat, henholdsvis 77.958 og 35.960 poser. Sabrura Herbarium solgte 6630 poser og topper dermed listen i Rogaland.

– Vi vil ikke ha matsvinn. Derfor gjør vi alt vi kan for unngå å kaste god mat, så dette er et fint prosjekt for oss å være med på.

Too good to go

  • Tiltak for at matbedrifter skal slippe å kaste mat
  • Rekordhøye 2,2 millioner poser med overskuddsvarer solgt i 2021
  • Det tilsvarer 2200 tonn matavfall og har en verdi på rundt 300 millioner kroner
  • Via en app finner du ut hvor du får tak i forundringsposer
  • Appen har 1,6 millioner brukere i Norge
  • 4000 samarbeidspartnere som tilbyr overskuddsvarer gjennom appen i Norge
  • 195.814 solgte poser i Rogaland i 2021

Kilde: Lene Kallum, pressekontakt Too Good To Go.

Stor suksess

Too Good To Go har hatt stor suksess de siste årene og opplevd økning hvert år siden de startet opp i Norge i 2017. Fjoråret var intet unntak. De opplevde økning i antall bedrifter og appbrukere. I tillegg til antall solgte forundringsposer, som økte med nærmere 700 000 fra 2020.

– Det er flott å se at stadig flere blir opptatt av matredding, slik at vi unngår å kaste fullt spiselige, fine varer, sier daglig leder Ann-Kristin Raknes Pfründer i en pressemelding.

155.000 poser med overskuddsmat reddet i Rogaland i år, melder Too Good To Go.

Hun tror den økte variasjonen de har fått ved å få med flere bedrifter har vært en viktig grunn til suksessen. I tillegg er det en del å spare for kunden ved å bruke Too Good To Go.

– Du skal ikke se bort ifra at det mange som har behov for å kjøpe nedprisede varer nå som det er tøffe tider, med alt fra permitteringer til skyhøye strømregninger, sier hun i pressemeldingen.

Hun får støtte av Stina Chantell Tveitane fra Sabrura Herbarium.

– Det er hovedsakelig studenter, småbarnsfamilier og folk som bor alene som er innom og henter To Good To Go-mat fra oss. De setter pris på å kunne spare penger på maten.

Fortsatt et stykke unna målet

Raknes Pfründer understreker at selv om mange butikker og forbrukere er blitt flinke til å unngå matsvinn, er det fortsatt en lang vei å gå før Norge når målet om en halvering av matsvinnet innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål.

Nye tall fra Hovedrapporten om matsvinn 2020 viser at vi kaster over 450.000 tonn med mat i Norge årlig. Fra 2015 til 2020 ble svinnet redusert med 10 prosent, mens målet var 15 prosent. Innen 2030 skal det halveres.

– Det er mange som må kobles på hvis vi skal klare drastiske svinn-kutt; matbransjen, myndigheter og forbrukere. Hvis ikke fortsetter vi å bidra til økt global oppvarming som følge av klimagassutslippene knyttet til matsvinn, og vi sløser med verdifulle naturressurser, sier Raknes Pfründer.


Nyeste fra Dagsavisen.no: