Nyheter

– Vi kommer ikke til å ha noen egne regler for bydel Frogner

Ifølge Folkehelseinstituttet er det høy sannsynlighet for at smitteutbruddet på Frogner er omikronsmitte. Assisterende bydelsoverlege i bydel Frogner Tine Ravlo ber folk følge de gjeldene anbefalingene.

.

Foreløpig er et sted mellom 30–40 personer smittet etter et arrangement der rundt 100 personer deltok. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det høy sannsynlighet for at det dreier seg om omikronvarianten. Utbruddet spores tilbake til en person som kom reisende kom fra Sør-Afrika forrige uke.

– Vedkommende har fulgt smittevernreglene, men testet seg igjen i helgen etter mye omtale av omikron i mediene, sier assisterende smittevernoverlege i bydel Frogner, Tine Ravlo.

Ravlo har uttalt til E24 at mistanken om et større utbrudd stammer fra et julebord avholdt av Scatec. Deltakere på julebordet skal nylig ha vært i Sør-Afrika, skriver E24. Selskapet bekrefter i en pressemelding Dagsavisen har mottatt at ansatte har fått påvist koronavirus de siste dagene.

Scatec bygger, eier og opererer solenergianlegg. Selskapet har virksomheter i 35 land. og det største kontoret i utlandet ligger i Sør-Afrika. Ifølge selskapet var det ansatte til stede som nylig hadde vært på kontoret i Cape Town. Juleselskapet i november ble avholdt dagen etter at omikronvarianten ble oppdaget av forskere i Sør-Afrika. Ingen av de ansatte på festen hadde ankommet Norge fra Sør-Afrika etter dette, ifølge Scatecs kommunikasjonssjef Stian Tvede Karlsen, skriver NTB.

Alle er testet

Ravlo bekrefter til Dagsavisen at alle som deltok på arrangementet har testet seg, og at de smittede skal isolere seg i sju dager, mens alle nærkontakter er satt i 10 dagers karantene. De har ikke opplysninger om at noen av de smittede er uvaksinerte.

Selv om FHI mener det er høy sannsynlighet for at det dreier seg om omikronvarianten venter de fortsatt på siste avklaring. Prøvene ble sendt videre til sekvensering i dag.

– Når blir disse resultatene klare?

– Det har jeg ikke noe mer svar på. De jobber så fort de kan, men det kan nok ta noen dager.

Onsdag ble de første tilfellene av koronavarianten omikron påvist i Norge. Fire personer som har vært i Sør-Afrika, hadde onsdag kveld fått påvist varianten så langt. Det er bekreftet to tilfeller av omikronvarianten i Øygarden kommune, og to i Ullensaker kommune. De smittede på Ullensaker har vært på karantenehotell på Gardermoen siden ankomst. I tillegg er det mistanke om to tilfeller i Bærum kommune, ifølge NTB.

– Vi venter melding om flere tilfeller av omikron de nærmeste dagene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Ber folk bidra

Oslo kommune venter at det vil komme flere smittetilfeller framover. Utbruddet på Frogner, og det at det er mange som skal følges opp, gjør at smittesporingen går sakte.

– De med mistanke om smitte med omikron er fulgt opp av smitteteam etter gjeldende regler. Det er viktig å holde seg hjemme om man er syk, ta en koronatest om man har symptomer eller blir bedt om å ta en test av kommunen, og bruke munnbind på kollektivtrafikken, i taxi, på kjøpesentre og i køer til teststasjonen, forteller smittevernoverlege i Oslo Frode Hagen til NTB.

– Hvordan er kapasiteten til smittesporingsteamet i bydelen, er det mye press på dem nå?

– Vi har et veldig drevent smittesporingsteam som har jobbet med dette i snart to år. De prioriterer nå denne saken. Vi har opprettholdt kapasiteten til smittesporingsteamet, fordi det hele tiden har vært vedvarende smitte. Kapasiteten har vært god hele tiden, men det er klart at med økende smittetall så får de mer å gjøre, sier Tine Ravlo.

Hennes viktigste råd til Frogner-beboerne er at alle som har fått tilbud om vaksine takker ja, og at de basale smittevernrådene følges.

– Hold deg hjemme når du er syk, og bruk munnbind der det er anbefalt. Utover det følger vi føringene vi får fra Oslo kommune.

Ingen egne regler

– Gjelder de samme smittevernrådene i bydelen nå – at det er greit å gå på julebord, og en normal planlegging av julefeiringen?

– Vi kommer ikke til å ha noen egne regler for bydel Frogner. Vi retter oss etter de gjeldende reglene for resten av byen. Jeg har stor tiltro til at det tas gode beslutninger om smittevern i samråd med fagfolk.

– Trenger folk på Frogner å være bekymret nå som det er sannsynlig at omikron-varianten har nådd bydelen?

– Jeg tenker det er viktig at vi har med oss at vi har fått nye mutanter tidligere, og det vi forsøker på nå er å bremse utviklingen. Det var bare et spørsmål om tid før Omikron kom til Norge, og vi må bare følge de samme smittevernrådene som tidligere. Vaksiner deg og hold deg hjemme når du er syk.

– Er det mange uvaksinerte i bydel Frogner?

Nei, vi har en god oppslutning i bydel Frogner, og vi har et vaksinesenter som jobber på for fullt. Fra 16. desember har vi en kapasitet på 5000 innbyggere per uke, som er i tråd med regjeringens mål

Assisterende smittevernoverlege i bydel Frogner, Tine Ravlo.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen