Sport

Storslått åpning av Sonja Henie ishall

Ett år etter den sto ferdig kunne endelig Oslo kommune, Oslo skøiteklub, Frigg idrettslag og Pådrivergruppa for utbygging av Frogner stadion invitere til høytidelig åpningsseremoni av Sonja Henie ishall.

13 år gamle Marie Markhus fikk gleden av å isdanse seg gjennom åpningen av Sonja Henies ishall torsdag.

FROGNER (Dagsavisen): Byrådsleder Raymond Johansen klippet av den røde snoren med Sonja Henies gamle skøyte. Det gikk ikke på første forsøk, men på det andre var byrådslederen skarp. Litt som Henie selv, hun mislyktes i sitt første OL (som 11-åring), men tok deretter gull i det neste.

Kunstløpdronningen sikret seg til slutt tre OL-gull og ti VM-gull før hun dro til Hollywood og ble filmstjerne. Det har ikke manglet på heder av henne, med blant annet ridderskap av St. Olavs orden og stjerne på Hollywood Walk of Fame, men nå er navnet hennes også stemplet på den svært etterlengtede nye kunstishallen ved siden av Frogner stadion.

Et dansegulv av is

- Vår oppgave er å lage dansegulv. Sonja Henie var glad i dette, hun vokste opp her på Frogner, fulgte i brorens fotspor på isen, men viste seg å ha et enormt talent. Resten er historie. Den har bidratt til å implementere skøytesporten i Oslos DNA. Med kalde vintre på Frogner har dette området vært et samlingspunkt for byens innbyggere. Sånn skal det forsette å være. Det er en stor glede for meg å stå her i dag og gratulere alle som har fått denne hallen på plass, sa byrådslederen på blå løper ute på isen.

Etter talen ble publikum servert Sonja Henies isdans, fremført av 13-årige Marie Markhus.

- Det er helt fantastisk å fremføre. Jeg elsker å leve meg inn i det og kjenne luften i ansiktet. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Markhus til TV2 etter showet.

Pådrivergruppa som aldri ga seg

Byrådsleder Raymond Johansen sto for den offisielle åpningen av Sonja Henie ishall.

Byrådslederens gratulasjoner når ut til mange for dette har vært et samarbeidsprosjekt mellom kommunen, Oslo idrettskrets, Norges Skøyteforbund og Norges Bandyforbund i spissen.

I de mange talene fra representanter fra de ulike aktørene som står bak prosjektet er det likevel Pådrivergruppa for utbygging av Frogner stadion som blir trukket frem som den viktigste kraften i prosessen.

- Vi har ventet så lenge på denne, gratulerer til alle som har jobbet intenst og lenge for å få til dette. Generasjoner fremover vil være takknemlig. Her har vi noe å være stolte av. Uten pådriverne, ingen hall, sier Mona Adolfsen fra Norges Skøyteforbund.

Ildsjelene avgjørende

Oslo idrettskrets fylte 100 år i 2017 og syns det er helt på sin plass at den nå står oppreist, men trekker fram at prosessen har vært lang og helt avhengig av ildsjeler:

- Det er ikke bare å sette opp en slik hall. At noen sier de ønsker seg det så betyr ikke det at det automatisk blir noe av. Det er mange idrettsklubber i byen som har ønsket dette, men uten pådrivergruppen så hadde det ikke vært mulig. De har fått dette til å skje og har holdt på med dette i mange år, sier Magne Brekke fra Oslo idrettskrets.

Han mener også at kommunen fortjener noen rosende ord:

- Det ville heller ikke blitt noe av uten kommunen som vil satse på idretten, for barn og voksne som kan gå på skøyter året rundt. Jeg kan love at vi jobber videre med kommunen om å lage idrettsanlegg. Vi ønsker å maksimere anlegget her på Frogner, men i tillegg til andre steder, uansett hvor mye penger Raymond setter av til idrett.

Startet prosessen i 1998

Som seg hør fikk Tor Audun Sørensen, representant for Pådrivergruppen, komme til ordet på talerteppet: - Vi startet altså dette i 1998, sammen med Frigg skøyteklubb. I 2000 fikk vi med bydelens politiske ledelse og Frognerparkens venner. Hele tiden med full støtte fra Oslo idrettskrets, bandyforbundet og skøyteforbundet. I 2010 sto Frogner stadion kunstisbane klar og nå er hallen klar. Vi har hatt forståelse for hele prosessen med kommunen til tross for mange såkalte hvileskjær, som vi sier i skøytespråket. Vi ser nå enden av vårt engasjement etter 20 år. På vegne av pådriverklubben erklærer jeg klubben for oppløst og takk til alle som har bidratt.

Anlegg for flere

Ishallen betyr mye ikke bare kunstløpere, men også for skøyteløpere, som kan benytte hallen til kortbaneløp, og ikke minst for bandy-Oslo, som lenge har ønsket seg flere anlegg. Hallen kan brukes for rinkbandy og Oslo idrettskrets, i samarbeid med Norges Bandyforbund, vil rekruttere enda flere til sporten ved å benytte seg av Sonja Henie ishall.

- Vi er 101 år gammel og har hatt aktivitet i over 60 år med rinkbandy, sier Erik Hansen, president i Norges Bandyforbund.

- Dette er et stort løft for rinkbandyen. Heldigvis har vi fått til denne hallen hvor vi kan boltre oss og ha det gøy sammen. Vi kan invitere mange til å komme hit og dele på dette anlegget. Gjennom historien har kunstløp og bandy fulgt hverandre tett, det har vært kort vei mellom de to idrettene. Som vi så i filmen om Sonja Henie der hun trente på et vann i marka med bandyspill i bakgrunnen. Denne hallen er et resultat av godt samarbeid mellom flere instanser, spesielt skøyteforbundet og Oslo idrettskrets. Vi har tenkt felles for gode løsninger, sier Erik Hansen.

Kamp i rinkbandy

Guttespillere fra Ullevål og Frigg hadde en oppvisningskamp i rinkbandy i Sonja Henie ishall.

Han benyttet anledningen også til å sende et par stikk:

- Det er bra vi fikk utnyttet de knappe ressursene vi får fra Norsk Tipping, og de knappe ressursene vi får fra kommunen, sier han.

Talen ble etterfulgt av en kamp mellom to guttelag fra Ullevål og Frigg. Førstnevnte vant komfortabelt 5-0. Det var også andre flotte innslag med show på isen, en åpningssekvens inspirert av Løvenes konge, et Frost-inspirert nummer og demonstrasjon i kortbaneløp fra Oslo skøyteklubb. Som avrunding av åpningsseremonien ble det skøytedisco på isen for barn og ungdom.

Sammen med den nye ishockeyarenaen på Løren og oppussingen av Jordal amfi har byen fått et ytterligere løft når det gjelder idretter på isen med Sonja Henie ishall. Den er tegnet av Dyrvik arkitekter og reist av OsloBygg. I tillegg til isen inneholder hallen treningsrom, fire garderober, kontorer, møterom og en liten kafé. Tribunen har plass til rundt 300 personer. Og i januar blir det naturligvis holdt NM i kunstløp her.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Sonja Henie ishall.

Ligger ved siden av Frogner stadion i Oslo.

Påbegynt i 2018, åpnet for aktivitet i 2020, offisielt åpnet 25. november 2021.

Prislapp: Ca. 223 millioner kroner.

Ishallen er bygget i passivhusstandard, tilkoblet fjernvarme og klargjort for at overskuddsvarmen fra isproduksjonen skal kunne tilføres Frognerbadet. Bygget har mosetak (grønt tak), som både isolerer godt og gir naturlig fordrøyning av regnvann.

Dette er en flerbrukshall beregnet på mange forskjellige isidretter som kunstløp, kortbaneløp på skøyter og rinkbandy.