– Av og til blir det dømt feil. Og jeg mener det langt på vei er en del av gamet, sier Klanen-talsmann Erling Rostvåg til Dagsavisen.
Torsdag står videodømmingsverktøyet VAR på agendaen i et møte med samtlige klubber i Eliteserien og 1. divisjon, skriver VG. Administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball anslår overfor avisen at VAR vil koste mellom 12 og 18 millioner kroner i året for klubbene. Utgiftene vil bli tredelt mellom klubbene, Norges Fotballforbund (NFF) og rettighetshaver. Først må klubbene bli enige. Foreløpig er i hvert fall supporterne motstander av teknologien.
– Vi er imot innføring av VAR. Vi har tatt en ny runde på det nå. Det kommer til å ødelegge spontaniteten på tribunene, fastslår talsmann Ole Kristian Sandvik i Norsk Supporterallianse (NSA) overfor VG.
[ Fagermo: – Vi kunne protestert, men det gjør vi ikke (+) ]
Tidligst er VAR aktuelt for 2023-sesongen. Dommersjef Terje Hauge i NFF opplyser ifølge NTB at før en eventuell innføring må omkring 40 dommere gjennomføre et FIFA-kurs som vil ta om lag ett år.
– Det er sikkert mye man kan gjøre for dommerne. Jeg synes mållinjeteknologi er mye mer interessant å få inn enn VAR. For da er man sikker på om ballen er inne eller ikke, påpeker Erling Rostvåg.

Ingen garantier
– VAR gir ingen garanti mot feil, det heller. For min del synes jeg fotballen oppleves som mindre interessant med VAR. Hver gang det er et høydepunkt risikerer man å bli sittende og vente. Det tror jeg er ganske drepende for fotballen, fortsetter Rostvåg.
Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har tidligere tatt til orde for at VAR må innføres i norsk fotball. Midtstopperen har pekt på at tempoet i norsk fotball har økt, og at dommerne trenger hjelp.
VIF-trener Dag-Eilev Fagermo er enig med kapteinen. Han mener også at norsk fotball trenger VAR.
– Jeg synes det. Fotballen utvikler seg, tempoet utvikler seg og dommerne trenger hjelp. Men så må det praktiseres på en måte som er fornuftig, sier Fagermo til Dagsavisen etter den omdiskuterte straffesituasjonen mellom Vålerenga og Molde i forrige seriekamp. Martin Ellingsen ble først tildelt frispark, før dommerne endret avgjørelsen til straffespark – til store protester fra VIF.

Erling Rostvåg registrerer meningene fra VIFs trener og kaptein.
– Jeg har fått med meg at for eksempel Tollås ønsker å få inn VAR. Og jeg forstår frustrasjonen. Men spørsmålet er om VAR er det eneste man kan gjøre. Får man ikke mer ut av å investere i dommerne?
Han er imidlertid enig i poenget Tollås har trukket fram.
– Jeg tror mye av frustrasjonen deres kommer av at tempoet i norsk fotball har økt. Og dommerstanden har ikke klart å henge med. Det har ført til et økende antall feilaktig blåste offsider, stygge taklinger man ikke får med seg, og så videre, sier Rostvåg.
[ VIF mente de ble fratatt seieren (+) ]
Vil ha dommerløft
Likevel sier Rostvåg at andre løsninger bør vurderes.
– Dette får man jo til uten VAR. Hvis man investerer i kursing, trening, bemanning i den norske dommerstanden. Man får det til i andre land. Jeg mener man bør diskutere om det finnes faglige måter å løse problemene på, som innebærer å ikke investere millioner av kroner i VAR, sier Klanen-talsmannen.
Det økonomiske aspektet er også viktig, påpeker han.
– Et annet poeng – som fortatt er en aktiv diskusjon – er det som kom opp for 10-15 år siden. Kravene til fasiliteter har stadig økt. Det skal være fine toaletter, flomlyskrav skal innfris. Og dét var med på å brekke ryggen til de mindre klubbene. Denne problemstillingen er fortsatt relevant. Det er økonomisk risikosport å rykke opp. Og utgifter til VAR kan legge ekstra stein på den byrden.
– Et ankepunkt mot VAR har også vært at supportere på stadion må «drøye» jubelen etter scoringer, for eksempel, hvis man er usikker på om VAR kan kobles inn?
– Ja. Og det er først og fremst kjipt for oss på tribunen. Ting vi elsker blir delvis vingeklippet. Så kan du si at «det er vårt problem», vi som står og synger. Men det preger TV-sendingene også, og opplevelsen til de andre på stadion. God atmosfære er viktig for at folk skal føle at det er bra å komme på stadion. At det er mange folk på stadion, ser også bra ut på TV. Dette er kjernen i det som diskuteres.
– Og hva skal vi krangle om på puben, hvis ikke vi kan snakke om dommerne? humrer Rostvåg.
Sportssjef Jørgen Ingebrigtsen i Vålerenga har ikke besvart Dagsavisens henvendelse, men VG skriver at VIF vil drøfte saken internt før de uttaler seg.
Hold deg oppdatert på Vålerenga! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her
---
Fakta om VAR (Video Assistant Referee)
VAR, eller videodømming, er et støttesystem for å unngå feilaktige dommeravgjørelser i fotballkamper. VAR blir utført av videodommere som vanligvis sitter i et bakrom på stadion og vurderer avgjørende episoder i kamper via fjernsynsoverføring og eventuelt gjentatte repriser fra flere vinkler. Videodommerne vurderer hendelsene og gir tilbakemelding til hoveddommeren via headset.
VAR blir hovedsakelig brukt i forbindelse med usikkerhet omkring scoringer, inklusive offsideavgjørelser i forkant, straffespark og tildeling av rødt kort, alle begivenheter som har stor innvirkning på kampens videre utvikling og resultat.
Det er tre faser innen videodømming:
Hoveddommeren gir beskjed til VAR eller motsatt – videodommerne foreslår for dommeren at en hendelse blir nærmere analysert.
Videodommerne ser igjennom hendelsen på nytt og forteller hoveddommeren hva reprisen viser.
Hoveddommeren bestemmer enten at han eller hun må se nærmere på hendelsen selv eller ta en avgjørelse på grunnlag av den tilgjengelige informasjonen fra videodommerne.
Les mer om VAR hos SNL her.
[ Alt var bedre før VAR: Videodømming hører ikke hjemme i fotballen ]
---