Valget 2021

Bjørnar Moxnes: – Det vil merkes

Rødts partileder Bjørnar Moxnes er storfornøyd med valgresultatet. Han vil bruke makta til å presse en ny regjering.

– Jeg er kjempeglad. Vi har jobba så hardt i så mange år, bygget stein på stein, og ikke fått drahjelp fra de rike og mektige. Vi har mot alle odds klart å bryte gjennom. Det er historisk, og det vil merkes, sier Moxnes til Dagsavisen mandag kveld.

Rødt får en oppslutning på 4,7 prosent og åtte mandater når 99,7 prosent av stemmene er talt opp. De siste fire årene har Moxnes vært ensom Rødt-svale på Stortinget.

Moxnes vil gjenta sin invitasjon til Ap-leder Jonas Gahr Støre, og ønsker en samarbeidsavtale med en ny rødgrønn regjering. Den makta ønsker han å bruke for å få fram partiets saker.

– Vi vil ha en samarbeidsavtale for å bli enige om å trekke Norge i en annen retning enn hva vi har sett i ikke bare åtte år, men egentlig i flere tiår. Hvor forskjellene har økt det har blitt mer utrygghet i arbeidslivet, og det har vært profittfest i velferden over flere regjeringer. Nå skal vi endre det, sier han til Dagsavisen mandag kveld.

Gratis tannhelse og stans i oljeletingen

Moxnes mener at Støre kan få nytte av et stort Rødt på Stortinget.

– Jeg tror han kan ha bruk for den utålmodigheten og den viljen og kraften vi har, for å endre Norge i en rødere og grønnere retning.

– Så nå blir det gratis tannhelse?

– Ja, vi kommer til å presse på knallhardt for det. Jeg har fått så mange historier fra enkeltpersoner, som viser at dette er helt uverdig situasjon for så mange mennesker. Og vi kan gjøre det, ved å skatte de rike litt hardere, sier Rødt-lederen.

Kampen for en tannhelsereform har vært en av valgkampens snakkiser, og flere av partiene på venstresida har kommet med løfter om hvordan de vil endre dagens system. Moxnes har tidligere sagt til Dagsavisen at han mener tannhelse kan bli vår tids store helsereform.

– Hvilke andre saker står først på agendaen?

– Å få ned utslippene på en rettferdig og kraftfull måte, stanse oljeleting, og i tillegg profittfri velferd. Endelig. Her vet vi at fagbevegelsen er med oss, det samme er opinionen. De pengene skal gå til velferd, uavkorta. Disse partiene er enig i disse kravene, men trenger oss for å få det gjennomført.

I Rogaland kommer Rødts førstekandidat Mímir Kristjánsson inn på Stortinget. For å få med seg Rogaland på Rødts oljepolitikk lover Moxnes at olje- og gassutvinningen skal trappes ned på en demokratisk og planmessig måte. Ny industri skal også trappes opp.

Både ved å styrke vår nåværende kraftintensiv industri, der det er titusenvis av arbeidsplasser, og så skal vi bygge ny industri, fortsetter han.

– Folk vet at Rødt er det motsatte av dagens regjering

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, sa tidligere på kvelden at om prognosen stemmer, vil det være et historisk valg.

– Det her er helt fantastiske tall for Rødt. Hvis det blir sånn blir det et historisk valg, der Rødt mangedobler sin gruppe på Stortinget og blir en sterk kraft til venstre i norsk politikk, sier nestlederen til Dagsavisen.

Ifølge prognosene mandag kveld lå partiet foreløpig an til å få 4,7 prosent av stemmene. Det er 2,2 prosent mer enn ved forrige valg, noe som vil sikre partiet åtte mandater.

– Hva tror du det er som har resonnert sånn med velgerne?

– Jeg tror folk er lei av åtte år der milliardærene har fått alt de peker på, mens hverdagsproblemene til folk flest har blitt oversett. Folk som står opp hver dag og går på jobb blir ikke behandla med den respekten de fortjener.

Martinussen mener at om prognosene stemmer, viser det at folket er klare for et skifte.

– Man vil ha en solid snuoperasjon i Norge, og folk

vet at Rødt er det motsatte av dagens regjering.

– Hva skal dere bruke makta til?

– Vi skal snakke mer om det i partiet, men vi skal bruke det til å få ned de økonomiske forskjellene, kraftfull og rettferdig miljøpolitikk, få profitten ut av velferden og sette arbeidsfolk foran EØS-avtalen.

Moxnes til Vedum og Støre: – Kom til oss

Partileder Bjørnar Moxnes gikk på talerstolen til stor jubel fra de fremmøtte på partiets valgvake i Oslo.

– Uansett hvordan denne natta ender, dette er et historisk valg for Rødt, uttalte Moxnes fra talerstolen, etter å ha brukt tid på å få salen til å roe seg.

– Det vi prøver på har vært umulig, i alle fall fram til nå, fortsatte han, med henvisning til at partiet kan bli det første nye partiet som lander over sperregrensa.

– Dette kan bli et historisk vendepunkt, både for Rødt, men også for Norge.

Moxnes mener at årets valg er venstresidens valg, og henvendte seg til Vedum og Støre.

– Vi er klare for samarbeid, Rødt vil ha en avtale. Kom til oss, så skal vi lage vei i vellinga.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her


Nyeste fra Dagsavisen.no: