Nyheter

Valg-thriller for Even Røed (Ap): – Kjempemoro

Det ble en stor kveld for både Ap og partiets tredjekandidat i Buskerud. Etter noe usikkerhet i forkant av valgdagen, kan Ap fortsette å smykke seg med tre representanter på Stortinget.

Even Amadeus Røed

Mens meningsmålingene gjennomgående har målt at Ap får beholde listetopp Masud Gharahkhani og andrekandidat Lise Christoffersen på tinget, har det vært tvil om de får beholde det tredje mandatet, som bringer Even A. Røed inn i sin første periode som stortingsrepresentant. Men da den første prognosen basert på forhåndsstemmer og foreløpige opptellinger ble offentliggjort klokka 21.00, lå det an til at Ap fikk tre av de syv direktemandatene i Buskerud, og dermed plasserte Røed på Stortinget.

Det var en euforisk stemning på Folkets hus da det ble klart at det blir et regjeringsskifte, og at Jonas Gahr Støre blir vår neste statsminister med et klart flertall sammen med SV og Sp.

Masud Gharahkhani, listetopp for Buskerud Ap, svarer følgende på hvorfor Ap tross alt gjør et bedre valg enn noen har fryktet etter vinterens meningsmålinger.

– Det er fordi vi har fokusert på velferd, arbeid og rettferdig klimapolitikk. I tiden vi er inne ser vi betydningen av den sosialdemokratiske velferdsstaten. Vi er også et parti som klarer å forene unge, bedrifter for å bli en velferdsstat som er klimavennlig.

Ettersom valgkvelden gikk, kunne tredjekandidat Even A. Røed også puste lettet ut, da han kan vente seg jobb på Stortinget de neste fire årene.

– Nå føler jeg en stor lettelse. Det er kjempemoro å bli vist den tilliten.

Masud Gharahkhani

Etter at de foreløpige tallene ble presentert holdt Ap-nestor Martin Kolberg tale, som da han ikke stilte til gjenvalg åpnet døra til Stortinget for Even A. Røed.

– Det resultatet vi ser her vil jeg kalle, i dagens situasjon, for et godt resultat. Nå har vi mulighet til å ha hånden på rattet i det grønne skiftet.

Martin Kolberg sa til valgvaken at ut fra forutsetningene mener han de har grunn til å være godt fornøyd med resultatet Ap ser ut til å få.

Brenner for skolen

Tidligere på kvelden tok Dagsavisen Fremtiden en prat med Even A. Rød.

Som tidligere lærer på flere yrkesfaglinjer ved Drammen videregående, har Even A. Røed sett flere ting han vil forandre, og derfor vil han særlig tale yrkesfagelevene sin sak på Stortinget.

– Mange opplever skolen som veldig teoretisk, og faller av. Derfor vil vi gjøre praktiske ferdigheter til grunnleggende ferdigheter. Vi vil gjøre fagene mer praktiske, men da må vi ha flere lærere, for det er mer ressurskrevende å undervise praktisk enn å tegne på tavla. Vi må også gi lærerne tillit, og det opplever jeg ikke at jeg får som lærer selv, sier han.

Dessuten opplever han at det er stor mangel på oppdatert utstyr ved mange yrkesfagslinjer.

– Ved mange yrkesfaglinjer er det mangel på utstyr, og utstyret er utdatert. Det er en stor utfordring, fordi da er det vanskelig å lever utdanning av topp kvalitet.

Even Amadeus Røed (Ap) kan komme på stortinget hvis de meningsmålingene hvor Ap kommer best ut slår til.

Vil utvikle oljenæringa

Den andre store hjertesaken hans er industri.

– Jeg kommer er jo fra Kongsberg, og situasjonen nå er at vi har en leverandørindustri som i stor grad jobber innen olje og gass. Vi vil utvikle og ikke avvikle oljenæringa, og sørge for at den fortsetter å gå rundt, fordi de kommer til å løse klimakrisa. Vi må bruke den kompetansen og kapitalen som ligger i olja til å utvikle grønn industri, sier han.

Han frykter at en for rask omstilling fra olje vil gi flere negative konsekvenser.

– Hvis folk mister jobben kan vi få uro, fordi ulikheten øker. Da vil vi ha større utfordringer med å gjøre grep som monner for å løse klimaproblemet.

Begynte i Rollag-politikken

Fra tidligere har Røed lokalpolitisk erfaring.

– Jeg startet med politikk fordi jeg var engasjert i lokalsamfunnet i Rollag. Jeg ville ha flere fritidsaktiviteter for unge, og hele den sfæren der. Så endte jeg som medlem av Arbeiderpartiet der, og i kommunestyret.

Når han søker seg til rikspolitikken, er det store målet å redusere forskjellene.

– Ulikheten øker, og det opplever jeg som urettferdig. Derfor er det motiverende å drive med politikk, sier han.